Sidor

Aktuella evenemang

måndag 30 december 2013

Snart i en bokhandel nära dig…


En klassisk Annandagstradition i det Zillénska hemmet är att i julgranens sken bläddra igenom ”Vårens Böcker”-numret av Svensk Bokhandel (det och julskinkemackor med Dijonsenap).

Vilka debutanter låter intressanta?
Vilka trender kan vi redan nu se i vårens utgivning (mer 5:2..)?
Vilka läsex och manus skall jag börja pesta förlagen om efter jullovet?

Det blir säkerligen fler titlar som kommer väcka mitt intresse, men dessa åtta kan jag knappt bärga mig från att sätta läständerna i.

1. Stephen King – Doktor Sömn 
Visst är han ojämn, men han är och förblir Skräckfarfar de Luxe, och denna uppföljare till Varsel (The Shining) sägs vara hans bästa på många år. Red rum reed ruuum!!

2. Christopher Hitchens – Att dö 
En idols testamente. Rekviem för en stor tänkare.

3. Lotta Engzell Larsson - Finansfurstarna
Carema, JB Education & Co. Vilka är de svenska riskkapitalisterna egentligen? Och var tar alla våra skattepengar vägen?

4. Jesper Stein – Oro
Ett nytt nordiskt kriminalstjärnskott? Hyllad och prisad i Danmark. Nyfiken blir man. Ny Nesbø eller flopp?

5. Hugh Howey – Ull
Dystopiskt mordmysterie. Mänskligheten lever under jord i en gigantisk silo. Bring it on!

6. Julie Otsuka – När Kejsaren var gudomlig
Hennes förra bok, Vi kom över havet, var en otrolig läsupplevelse. Är den nya i samma i klass?

7. Kalle Lind- Sverige för idioter 
Grundkurs i Sverigekunskap av en ytterst begåvad humorist. Vad kan gå fel?

8. Jonas Cramby – Mackor
Allt detta läsande kommer att göra mig hungrig.








Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd.


lördag 28 december 2013

Jag älskar stjärnsystemet!


Vintern är egentligen inget för mig. Oavsett om det är en grå, mörk historia som i år eller om det är en gnistrande snötyngd sak med endast tomten vaken. Mörker och kyla är inte min grej helt enkelt.

Men en sak gör vintern, om inte älskansvärd, så ändå mer uthärdlig, och det är stjärnhimlarna. Framför allt sedan jag flyttade ut i skogen och himlen välver sig över mig i sin mörka oändlighet när jag kliver ur bilen efter jobbet. Det är andlöst vackert.

När jag var barn kunde jag dessutom en massa stjärnbilder, och orsaken var dels min bästis oförtröttliga pappa som tog med oss ut och pekade och pekade. Dels Johannes Brost. Ja, mina generationskamrater förstår att det inte är de där stjärnorna han såg på kemisk väg lite senare jag avser, utan världens bästa julkalender Stjärnhuset (finns för er som inte bar brun velour som små i SVT:s öppna arkiv), som handlade om mytologin bakom våra stjärnbilder.

Julkalendern baserades på radioserien Hjältar och monster på Himlavalvet av Maj Samzelius. Den här radioserien blev i sin tur också bok, och som jag jagat den boken! Nu finns den äntligen i ett jättefint nytryck, och jag vet vad jag ska göra resten av vintern.

Här kan ni lyssna på första avsnittet i radioversionen av Hjältar och monster... Kanske kan det ge andra vinterhatare lite tröst i kolsvartet. Mycket nöje!

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro


torsdag 26 december 2013

Lena Einhorn tar sig an Garbo


En av förrförra årets angenämaste läsupplevelser var Lena Einhorns Siri (mer om den här). En roman om Siri von Essens kärlekshistoria med August Strindberg. Baserad delvis på von Essens korrespondens. När Lena Einhorn i höstas återvände med ännu en roman i samma stil, den här gången om Greta Garbo, var jag alltså grymt peppad. Först nu har jag hunnit läsa.

Blekingegatan 32 handlar framför allt om den unga Greta. Den hon var innan hon blev den skygga Gudomliga. Greta Gustafsson från fattigmanskvarteren på Söder. Greta som älskar att spela teater, säljer hattar på PUB och plötsligt får chansen att vara med i en film. Det leder henne i sin tur till Dramates elevskola och mötet med Mimi Pollak. Mimi som ska komma att bli hennes livs första och största kärlek.

Det i breven mellan Greta (eller Gurra, som hon kallas) och Mimi som Einhorns historia ta avstamp. Och den Greta vi möter där är frimodig och levnadsglad, men hon bär också på ett stort mörker och ett djupt tvivel på sin egen förmåga. Boken låter oss snudda vid fantasin om vad som skulle kunna ha blivit Greta Gustafssons liv om hon inte mött Mauritz Stiller, mannen som "upptäckte" Garbo, med vilken hon inledde en destruktiv relation och som hon själv menade var den enda som kunde få henne att verkligen agera.

Det är dramatiskt stoff, och så sorgligt, sorgligt. Både Siri von Essens liv och Greta Garbos. På så vis tacksamt att arbeta med. Men också riskfyllt, att fantisera ihop ett liv åt en människa som faktiskt levat. I Garbos fall är det ju så otroligt lockande att läsa, eftersom vi vet så lite om hennes egentliga liv.
Och Einhorn har även denna gång lyckats att blåsa liv i sin huvudperson, skapa ett möjligt liv, en möjlig verklighet. Det finns närhet och nerv i berättandet. Språket landar fint i tiden som skildras utan att för den skull kännas stolpigt eller gammalmodigt. Men i fallet Siri blev jag nog ändå mer gripen, historien var tätare. I Blekingegatan 32 var det istället delvis blottläggandet av det hemlighetsfulla som drog. Men om jag ska sysselsätta mig med betygsättning, som jag ju sällan gör här, är betyget ändå en klar fyra. Boken om von Essen råkade bara vara infernaliskt bra, och kanske är det orättvist att jämföra.

Nu vill jag se Garbo på film. Det har jag faktiskt knappt gjort. Var ska jag börja?

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

tisdag 24 december 2013

Julläsningen, en nödläsning.


Hade ju hoppats på att Rebecca skulle hinna anlända inför jul, så att jag kunde börja peppa ordentligt för februaris stora kulturupplevelse. På grund av sniglande julpost fick jag dock se mig snuvad på den konfekten.

Får istället kasta mig över Charlotte Rogans Livbåten.  Mystik och gamla dragiga hus får alltså stryka på foten till förmån för skeppsbrott. En nödlösning. Men även detta en psykologisk thriller. Är fast redan efter ett par sidor. Verkar faktiskt vara den perfekta julboken. Lättläst men ingen lättviktare (ni vet hur jag gillar det!). Svårt att släppa. Och liten och nätt så att den passar perfekt i packningen.

Och hur fin är den sedan inte med sina mjukt rundade hörn och sitt mörkt silverblå omslag!

DAGBOKEN SOM ÄR GRACES SISTA CHANS ATT FRIAS FÖR MORD

1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften. För att den unga Grace ska överleva måste andra sätta livet till.

Med list och mod tar hon upp kampen om att härska i båten. En ödesdiger kamp som blottar människans allra mest basala känslor och instinkter såväl hos Grace som hos hennes medpassagerare.

Livbåten är en psykologisk thriller berättad av en kvinna som är lika oförglömlig och komplex som de händelser hon beskriver. En mardrömsfärd som inte lämnar någon läsare oberörd.


Låter helt ok. Eller hur? God Jul!

Charlotte Rogan har förresten gästat oss här i Bokboxen. Läs hennes inlägg här. Och se henne intervjuas om boken i Babel här.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

måndag 23 december 2013

Årets bästa böcker: Susannas tio-i-topp

Ååååååh, det här är ju så svårt. Hetsen att läsa allt det där man inte hunnit med blir överväldigande när det är dags för det traditionsenliga årsbokslutet. I år har jag ju till exempel inte hunnit med Americanah, Komma och gå, Sonen och De fördömda, som jag känner på mig alla skulle h platsat på den här listan. Och jag har just bara hunnit börja på Livbåten (i klassisk träboksform) och Kanada (som ljudbok).

Nåväl, med risk för några felslut på grund av ovan nämnda orsak. Här är min topp tio för 2013! Jag börjar, för spänningens skull bakifrån...


10. Vägen mot Bålberget av Therése Söderlind: Så här i botten på listan är det strid på kniven. Men jag vidhåller att Söderlind snart kommer att ses som en av våra stora berättare. När det är så här bra i andra romanen, liksom. Vad har vi då att vänta? Så hon körde om Alex Marwood, Elin Olofsson, Dennis Lehane, Johanna Wester, Lena Andersson och Lena Einhorn. Här finns min recension.

9. Hägring 38 av Kjell Westö: Jag hade inte läst Westö tidigare, och frågan är om jag kommit mig för om hans bok inte varit Augustnominerad. Men vilken fantastisk första bekantskap denna förtätade och thrillerartade roman var. Här finns min recension.

8. Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren: Avslutande delen i Engelsforstrilogin bjöd på exakt så mycket spänning, magi och inträngande person- och miljöskildringar som jag någonsin kunde hoppas på. Här finns min recension. 




7. Förr eller senare exploderar jag av John Green: Listans andra ungdomsbok. Men som vanligt är det ett alldeles för trångt epitet. Inledningen ger en hint om vartåt det barkar. Sorgligt, roligt och existentiellt. Heja! "På senvintern mitt sjuttonde levnadsår kom min mamma fram till att jag var deprimerad. Antagligen för att jag sällan gick hemifrån, låg rätt mycket i sängen, läste samma bok om och om igen, inte åt så ofta och ägnade en ganska stor del av min rikliga fritid åt att tänka på döden." Här finns min recension.

6. Gone Girl av Gillian Flynn: Med sin tredje kriminalroman placerar sig Flynn högst upp på prispallen bland deckarfavoriterna (flankerad av Tana French och Dennis Lehane). Det är skitigt, obehagligt och osympatiskt. Och helt makalöst bra. Skriv mer Gillian, du blir bättre och bättre! Här finns min recension.

5. Godnattsagor för barn som dricker av Marjaneh Bakhtiari: Kan en stad och dess historia vara huvudperson i en roman? Ja, om författaren heter Bakhtiari och staden heter Tehran går det i alla fall alldeles utmärkt. Om att kämpa på med livet, medan historiens skuggor aldrig släpper greppet. Och för mig, en resa till Iran. Här finns min recension. 



4. Torka aldrig tårar utan handskar - Döden av Jonas Gardell: Gardell avslutade sin romansvit med ett slag i mellangärdet så hårt att jag fortfarande kippar efter luft när jag tänker på det. Att han lyckats få sitt vanvettigt arga och sorgliga magnum opus så varmt och kärleksfullt är en stor bedrift. Här finns min recension.

3. När duvorna försvann av Sofi Oksanen: Återkomsten efter Utrensing kan inte ha gjort någon besviken. I Oksanens universum är ingenting svart eller vitt. Hon fortsätter att berätta Estlands historia med en tankens och språkets stringens som inte går att efterlikna. Här finns min recension.

2. Det eviga folket är inte rädda av Shani Boianjiu: Om hur tre unga israeliska kvinnor, med hjälp av becksvart humor, vänskap, sex och förträngning tar sig igenom sin militärtjänstgöring. Och resten av livet. Annorlunda och genialiskt. Här finns min recension.




1. Liknelseboken av Per Olov Enquist: Den här ovanliga, filosofiska och djupt mänskliga minnes- och kärleksromanen var årets läsupplevelse. Och lyssningsupplevelse. Jag sörjde när den var slut. Ville stanna i Enquists universum för alltid. Här finns min recension.







Sedan finns det såklart några läshöjdpunkter som givits ut tidigare än 2013. De kvalar alltså inte in på listan, men känner mig ändå nödd att rekommendera Ett land i gryningen, Why be happy when you can be normal? (helst författarinläsningen) och Grand final i skojarbranschen. En fantastisk trojka!

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

söndag 22 december 2013

Årets bästa böcker: Odettes tio-i-topp

Tio-i-topp, inbundet:

1. Min mormor hälsar och säger förlåt – Fredrik Backman
2. Än finns det hopp – Karin Wahlberg
3. Onda flickor – Alex Marwood
4. Davidsstjärnor – Kristina Ohlsson
5. Projekt Rosie – Graeme Simsion
6. Livrädd – S.J. Bolton
7. Levande och döda i Winsford – Håkan Nesser
8. Rörgast – Johan Theorin
9. Tio saker jag lärt mig om kärlek – Sarah Butler
10. Processen – John Grisham


Fem-i-topp pocket (okej, alla inte årets utgivning, men väl värda att läsa i alla fall)

1. Livet efter dig – Jojo Moyes
2. Älskar-hatar – Jenny Downham
3. En helt annan historia – Håkan Nesser
4. Svindlaren – John Grisham
5. Innan jag somnar – S.J. Watson 


Några Engelska man Inte får missa

1. The ship of brides – Jojo Moyes
2. The husband´s secret – Liane Moriarty

Odette Gross
Killbergs Bokhandel Helsingborg

lördag 21 december 2013

Tung litteratur


Ska du bara läsa/ge bort en tegelsten i jul så tycker jag du ska välja Philipp Meyers Sonen.

”Sonen är en episk skildring av tiden och de män och kvinnor som formade USA - nybyggarkulturen, indianerna, första världskriget, gränsstriderna, oljan och vägen till rikedom. En roman som redan nu utropats till en framtida klassiker.



Eli McCullough föds 1836, samma år som Texas deklarerar sig som självständig stat efter slagen om San Jacinto och Alamo. På ett sätt kan Eli sägas symbolisera denna nya republik, som också står som sinnebild för uttrycket Vilda västern. Men en dag förändras allt. När Eli är åtta år mördas hans mor och syster av comancher, själv blir han bortförd tillsammans med sin bror.



År 1936, på sin hundraårsdag, är det dags för Eli att berätta historien om sitt liv i det nya mediet radio. Hans berättelse har redan gjort honom till en legend. Hans son Peter McCullough deltar både i första världskriget och otaliga mexikanska gränsstrider. I sin dagbok berättar han om hur han tillsammans med sin legendariske far numera kallad Översten bygger upp en dynasti.



Långt senare, i våra dagar, råkar den åttiosexåriga Jeanne Anne McCullough, Elis barnbarn, ramla olyckligt i sitt stora hus. Hon är den femte rikaste kvinnan i Texas. Är hon nu på väg att dö? Eller har hon redan dött? Hon börjar minnas tillbaka till sin barndom, hur familjen kämpade för att skapa sitt oljeföretag och köpa loss marken. En kamp som gjorde dem ofantliga rika men också tycktes göra dem olyckliga och ensamma.



Dessa tre parallella berättelser om en familj skapar tillsammans en av de senaste årens mest omtalade amerikanska romaner.”



Jag ber om ursäkt för att jag bara kopierat bokens beskrivning rakt från förlagets hemsida här, men vi är mitt i julhandeln. Jag har inte varit ledig på 17 dagar, mitt knä gör ont och innan jag serverar mat till barnen hemma frågar jag om de har MedMera-kort.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

fredag 20 december 2013

Ett svar till Kristina Ohlsson

(som inte är jättepepp på att det kommer en ny bok i Stieg Larssons Millennium-serie...).
http://www.aftonbladet.se/kultur/article18055628.ab 


Hej Kristina.
Johan, bokhandlarn i Löddeköpinge här.
(Vi har träffats någon gång på mässan. Det var jag som var väldigt lång.)

Jag håller faktiskt inte med dig alls här.
Om vi bortser från det faktum att jag är bokhandlare och självklart alltid ser fram mot böcker som har stor försäljningspotential, så tycker jag ändå att en fortsatt Millenniumserie är en bra idé.
Jag tyckte jättemycket om Larssons svit. Spännande, underhållande och med sköna karaktärer. Inget man bär med sig i hjärtat resten av livet direkt, men suverän bladvändningsnjutning. Det var trist att det tog slut som det gjorde.

Så, som läsare vill jag hemskt gärna läsa mer om dem. Även om jag har stor respekt för författare av svensk kriminallitteratur så är det väl egentligen ointressant för mig om nästa Joona Linna-thriller skrivs av Keplers eller Thomas Erikson?
Så länge det görs bra är ju jag nöjd.
Och varför inte låta Joona jaga efter Christopher Silfverbielke? Eller låta Sebastian Bergman stöta på Fredrika Bergman? Alex King gå i terapi hos Siri Bergman? Wallander fika med Gerlof på Öland?
Tussa Lapidus förortsgangstas mot De la Mottes IT-skurkar!
Crossovers for the People!

Varför skulle man då inte kunna fortsätta skriva om just Stiegs karaktärer?
Är de så heliga?
Ingen är ju arg på Faulkner och Deaver m.fl. för att de skriver nya James Bondböcker. Ludlum (död sedan länge men böckerna bara kommer och kommer), Clancy och Cussler har "franchisat" ut sina böcker i åratal.
Och tänk vad trist om man inte fick nya Spindelmannenserier bara för att Stan Lee inte pallar med längre. Överlag funkar hela serievärlden så. Någon skapar en rollfigur, skriver ett ark och sedan tar någon annan över.
Jag kan absolut inte tycka att de karaktärer Larsson skapade har ett större värde, eller en högre litterär integritet, än vad tex Alan Moores "John Constantine" har. Moore skapade karaktären. Jamie Delano tog den vidare. Garth Ennis gjorde honom odödlig.

Idén med mera Millennium lanserade jag (och sannolikt många andra) redan för flera år sedan.
Själv tyckte jag då, och nu, att Roslund & Hellström skulle vara perfekta för att förvalta arvet efter Stieg. Skickliga författare med stort socialt patos.
Inget ont om Lagercrantz, men jag har inte läst nog av honom för att varken vara orolig eller nöjd.

Så.
Bring on mera Salander & Blomkvist I say!
Men gör det bra David. Annars vi giva dig på moppo!

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

onsdag 18 december 2013

Årets bästa böcker: Veronicas tio-i-topp

MIN topplista 2013!

Vi har ju alla olika tycke och smak, tack o lov! Min smak går också i vågor beroende på humör, och det kan verkligen variera. Men efter mycket brainstorming så blev det så här:


1. Här hade jag ingen beslutsångest, Fredrik Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt är den självklara ettan för mig. En rolig, varm berättelse om människor med så mycket godhet inom sig som jag önskade att alla i denna värld hade. Och skriven med ett fullkomligt lysande språk får denna bok högsta betyg.

2. En oväntad vänskap av Abdel Sellou: En verklighetsbaserad bok om vänskapen mellan en handikappad man och hans assistent. Bara läsa och njuta!

3. Pojken i resväskan av Lene Kaaberbøl och Agnete Friis: Skrämmande, spännande o ovanlig deckare/thriller om en pojke som försvinner. En bok som får blodet att frysa och pulsera om vart annat.


4. Onda flickor av Alex Marwood: Briljant klump-i-magen-bok som etsar sig fast i flera veckor.

5. Andra andningen av Sofie Sarenbrant: Boken utspelar sig på fyra timmar under Stockholm Marathon. Vågar du springa ett Marathon efter att läst denna?

6. De skandalösa av Simona Ahrnstedt: Vad blir bättre på sjätte plats än en erotisk bok. Mycket bra skriven bok i historisk tappning med en hel del erotik utan att det tar över handlingen. Vem kunde gissat att en sån skulle hamna på min topplista?!



7. Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson: Kanske inte lika bra som Hundraåringen men helt klart mycket läsvärd rolig bok. Sen är jag kanske lite patriot också eftersom Jonas Jonasson är härifrån Växjö :-)

8. Wall Street vendetta av Mike Cooper: Actionfilm i bokform! Får inte missas av actionälskare och även andra såklart!

9. Fjärilseffekten av Karin Alvtegen: Om Bodil med en obotlig sjukdom som bryter upp sitt inrutade tråkiga liv för att göra de små sakerna hon alltid velat göra. Vackert språk i en bok som man känner en behörighet med.

10. Guld av Chris Cleave: En författare jag verkligen har fattat tycke för efter boken Little Bee och som än en gång producerar en superbra bok, denna gången i sportens tecken.

Veronica Wästergård
Killbergs Bokhandel Växjö

tisdag 17 december 2013

Årets julklapp?

Ett par fina mr Ripley-glajjer skulle inte heller sitta fel...

Till mig? Ja det kan man lugnt säga.

Låt mig dessutom vinna i mellandagarna och jag kommer inte att behöva pepparkakor för att hålla mig snäll!

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

måndag 16 december 2013

Årets bästa böcker: Evas tio-i-topp!

Min spretiga lista

Årets bästa böcker? Vem kan egentligen minnas det? För mig är ofta en nyligen läst bok den bästa. Men visst, vid närmare eftertanke kommer fina läsupplevelser tillbaka. Håll tillgodo med min spretiga lista över favoriter 2013!


1. Chimanda Ngozi Adiche: Americanah
En sällsynt viktig, klok och rolig bok - allt snitsigt komponerat och formulerat. Det handlar om ras, fördomar, världens oordning, kärlek och inte minst hår i denna fantastiska roman av nigeriansk-amerikanska författaren. Fullständigt lysande roman - och det säger inte bara jag, utan också New York Times bland andra. Här låg också Adiches roman i topp över årsbästa böcker.

2. Helena von Zweigbergk: Än klappar hjärtan
Med absolut gehör skildrar denna svenska författare våra svenska liv. Det kan vara, som i denna nya roman, systrar som grävt ner sig i sina roller sedan barndomen. Så har det hänt saker som en dag plötsligt orsakar jordskalv i deras liv. Otroooligt bra och tonsäkert skildrat. Helena von Zweigbergk skulle skriva utomordentlig dramatik, det är jag övertygad om. Nästan Strindbergskt!

3. Johan Persson, Martin Schibbye: 438 dagar
Mångas favorit, även min, är denna starka överlevnadsskildring om fångenskapen under omänskliga förhållanden i Etiopien. En sällsynt viktig bok, dessutom, eftersom reportageteamen i världens oroshärdar lever farligt.



4. Lotta Lundgren: Tio lektioner i matlagning
Hon är verkligen så fantastiskt humoristisk, historieätaren Lotta Lundgren. Läs första kapitlet i hennes bok om mat och konsten att kyssas - och ni är fast! Dessutom kommer ni att vara mycket skickligare och ha betydligt roligare i köket efter denna non stop-läsning.

5. Lena Andersson: Egenmäktigt förfarande
Jag hade nog aldrig trott att Lena Andersson skulle bli en folkkär storsäljare. Men romanen om olycklig kärlek är både rörande och rolig, och säg den som inte känner igen sig...

6. Alice Munro: Brinnande livet
Klart att man ska läsa årets Nobelpristagare. Gärna den här novellsamlingen, eftersom den avslutas med fyra noveller från Alice Munros barndom. Man kommer liksom Alice Munro litet närmare här.



7. Camilla Grebe, Paul Leander-Engström: Dirigenten från St Petersburg
Sanslöst spännande thriller med stoff hämtat ur verklighetens Ryssland. Roffarmentalitet som slår det mesta, grymt och uselt. Ändå fick inte riktigt den här bladvändaren den uppmärksamhet den förtjänade när den kom ut. Genren kallas "Moskva Noir".

8. Malala Yousafsai, Christina Lamb: Jag är Malala
Den 16-åriga pakistanska tjejens egen historia borde helt enkelt alla, jag menar ALLA, läsa. Köp klassuppsättningar, ge till alla anställda, ge hela släkten. Så viktig är den, historien om Malala som blev skjuten av talibaner när hon bloggade om flickors rätt till skolgång. Och som klarade att komma igen - och ställde sig och talade inför världen i FN. Det fina är att Malala inte framställer sig som något övermänniska - egentligen är hon en vanlig tjej som också kan tjafsa med tjejkompisarna.

9. Karin Wahlberg: Än finns det hopp
Att väva en roman med ett helt kollektiv av människor, i en annan tid, det är stort. Men Karin Wahlberg har lyckats. I första delen av Lasarettet blir jag engagerad i varenda persons öde. Året är 1953, en allvarlig polioepidemi härjar. Femtiotalet känns i ordvalen och hierarkierna i samhället. Så trovärdigt och gripande skildrat!


10. Karin Alvtegen: Fjärilseffekten
Den kom tidigt i år, och har nästan blivit bortglömd. Men Karin Alvtegens Fjärilseffekten är en av de böcker i år som jag faktiskt ska läsa om. Få författare griper mig så djupt som Karin Alvtegen. Inget trams eller flams här inte. Fjärilseffekten handlar om små händelser som får avgörande verkan på våra liv, men också om nödvändigheten av försoning.







Om jag hade fått lägga till en 11:a.... hade det blivit Dan Brown: Inferno. Urspännande sträckläsning om bland annat Florens, och Dantes helvetesresa och med ett infernaliskt bra slut!








Eva Killberg
Killbergs Bokhandel Ängelholm

lördag 14 december 2013

Jag bara helt enkelt Älskar Fredrik Backman!


Jag vet att många redan har bloggat om denna bok men det tål att upprepas.

Boken handlar om lilla Elsa som är alldeles för intelligent för sitt eget bästa. Tufft i skolan, skilda föräldrar och med halvsyskon på väg. Som tur är så finns mormor, en mormor med mycket skinn på näsan som ALLTID står på Elsas sida. Mormor har ett stort hjärta, men är också lite, eller kanske rent av mycket tokig. När mormor dör får Elsa ett uppdrag, att dela ut några brev och hälsa och säga förlåt från mormor.

På min beskrivning låter det  kanske som en djup, seriös bok och till viss del är den väl det, men som jag skrattade… Jag som alltid har sagt att jag inte har någon humor har verkligen hittat rätt.

Jag säger bara:
Fredrik Backman… skriv, skriv, skriv! Jag vill läsa mer.
Rekommenderas till ALLA!!!

Veronica Wästergård
Killbergs Bokhandel Växjö

fredag 13 december 2013

Första besöket i Tehran



Godnattsagor för barn som dricker var mitt första möte med Marjaneh Bakhtiaris författarskap. Och det var mitt allra första möte med Tehran, bortsett från tidningarnas numera sporadiska rapporteringar.

För i den här boken (som jag lyssnnade på i en alldeles ypperlig inläsning av Saman Bakhtiari) är staden både huvudperson och fond, och de tre generationer vars vardagsliv vi under några kalla decemberveckor får följa, är hennes (ja, så omnämns staden i boken) barn. Barn som försöker leva sina liv, färgade av landets sönderslitna nutidshistoria.

Tvillingarna Shahla och Zohreh, tätt sammanflätade, medelålders kvinnor. Trötta på sin mor, oroade över sin söner, halvlyckligt gifta (porträttet av Shahlas arbetarmake, som gift in sig i medelklassen är alldeles hjärtskärande). Med en dynamik i syskonrelationen som är både förlösande och kvävande.

Sönerna; Saman och Mehran, som kämpar med att växa upp var och en på sitt håll. Främmande för sina föräldrar och främmande också för varandra, trots att de en gång var som bröder.
Shahla och Zohrehs bror Saïd. En pratmakare som försöker framstå som en  revolutionär han aldrig var.
Och modern, Mahrokh, som inför årsdagen av makens död istället stänger in sig och sörjer den son som dog i kriget. En sorg hon själviskt vårdar som om delandet av den skulle solka minnet av älsklingsbarnet.

Genom sin förmenta vardaglighet förflyttar boken mig rakt in i Tehrans hjärta. Bråk om matlagning, gnäll över låg internethastighet, över luftkvaliteten, läkarbesök, yogaklasser, trafikstockningar... gör att jag så tydligt hamnar långt bortom mina nyhetsreportagefärgade bilder av "Iran". Sedan svindlar det till i den välkända vardagslunken, det förflutna bryter sig in, såren öppnas och blir bråddjupa.

Bakhtiari lyckas skildra vardagens bekymmer, och de existentiella, precis så tätt sammanflätade som de kan kan vara och oftast är. När helvetesgapet öppnar sig mitt i livet, för att sedan plötsligt sluta sig igen.

Och i bakgrunden hela tiden staden, stilla, oberörd av invånarnas mödor.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

torsdag 12 december 2013

Författartätt även denna helg...

Vad har Lill-Babs, Lotta Bromé, Roy Fares, Kim Kimselius, Ingrid Tollgerdt-Andersson, Benedicte Callert och Bodil Mårtensson gemensamt?

Jo, de är alla aktuella med böcker, och de finns alla på plats hos oss i helgen för att prata om dem och signera dem. När och hur och var ni träffar vem ser ni under Aktuella evenemang.

Vi ses i helgen!

onsdag 11 december 2013

Högaktuellt ämne som berör oss alla!


Äldreboendet Keruben är ägt av ett Investment-bolag som det stormar om. De gamla glöms bort i jakten på pengar. Känns det igen?

Konrad Karlsson hittades en ovanligt varm sommarmorgon hängd i sin larmsladd. Självmord? Mycket talar emot det eftersom Konrad var en enormt levnadsglad man.

Konrad hade varit en obekväm "gamling" för Hans Morelia, ägaren till Investment-bolaget. Skrivit insändare i tidningar om misskötsel och nerdragningar på boendet. Har Morelia något med Konrads död att göra?

Mons Kallentoft använder ett underbart målande språk som jag bara älskar. Triggande, spännande in på sista sidan, men kanske mer åt spänningsroman än deckare denna gång. Det gillas av mig, men de som vill läsa blodiga, kalla deckare får hoppa denna bok.

Veronica Wästergård
Killbergs Bokhandel, Växjö

tisdag 10 december 2013

Ett ljus i februarimörkret!


Nej, jag har inte tappat tidsuppfattningen. Jag vet att det bara är december och snart jul och allt det där. Men om det känns mörkt och jobbigt nu... Hur otroligt segt kommer det då inte att kännas i februari?

Om man då inte, som en bokhandlarkollega och jag, redan smitt en plan! För som en skänk från ovan (eller varifrån de där skänkerna nu brukar komma...) så sätter Malmö Opera upp Rebecca, baserad på - just - romanen Rebecca som jag tänkt att läsa i tid och evighet (och som väl borde kvala in bland den där sortens böcker jag sökte med ljus och lykta för ett tag sedan). Ny läsupplevelse! Tysk dramamusikal! Bokhandlare på Operan! Kultur i kvadrat!

Som om den inte var det redan innan är julläsningen alltså fixad. Boken redan på väg till min väntande famn.... Åååååå, jag gläder mig! Så mycket att jag bildgooglar omslag för att få feeling. Och oj, om jag får feeling!





"Last Night I Dreamt I Went To Manderley Again." So the second Mrs. Maxim de Winter remembered the chilling events that led her down the turning drive past ther beeches, white and naked, to the isolated gray stone manse on the windswept Cornish coast. With a husband she barely knew, the young bride arrived at this immense estate, only to be inexorably drawn into the life of the first Mrs. de Winter, the beautiful Rebecca, dead but never forgotten...her suite of rooms never touched, her clothes ready to be worn, her servant -- the sinister Mrs. Danvers -- still loyal. And as an eerie presentiment of evil tightened around her heart, the second Mrs. de Winter began her search for the real fate of Rebecca...for the secrets of Manderley.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro