Sidor
▼
Aktuella evenemang
▼
torsdag 30 juni 2016
onsdag 29 juni 2016
Bokhandlarna svarar: Sommarläsningsenkäten 2016 (Susanna)
Här läser Susanna helst i sommar. |
1. Bästa bok förra sommaren?
Store bror av Lionel Shriver. Strålande skildring av hunger och maktlöshet i ett samhälle som är besatt av yta. Recension här. Skandal att den ännu inte har kommit som pocket.
2. Vilken/vilka böcker MÅSTE hinnas med i sommar?
Kanske min nya Berlinguide (ja, en till) och en bok om yogisk anatomi. Annars tycker jag mig inte riktigt ha några läsmåsten den här sommaren. Däremot en hel hög böcker som jag är riktigt sugen på. Lustläsning får vara ledordet.
3. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Jamen det får väl vara Chimamanda Ngozi Adichies Americanah som legat halvläst bredvid sängen i snart två år. Jag har liksom ingen aning om varför. Men det har blivit som någon slags förbannelse nu. Ska försöka bryta den i sommar.
4. Bästa stället att läsa på i sommar?
Min nybyggda altan (går för det mesta under namnet uteserveringen, så är det när man är en asfaltsblomma som blivit lantis).
5. Vilken bok tror du blir den bästa du läser i sommar?
Jag hoppas mycket på Zadie Smiths NW som jag äntligen tänkte ta mig an. Annars tror jag att det blir nyligen utlästa Nora Webster av Colm Tóibín.
6. Vilken bok rekommenderar du ALLA att läsa i sommar?
Elena Ferrantes alldeles, alldeles underbara Min fantastiska väninna. Ett läsmåste. För alla. (Recension här.) Bäst i år. Kanske på många år.
7. Bästa litterära resmålet?
Oj, det finns ju så otroligt många. Läste en rolig artikel om att resa i engelska landsbygdsdeckares spår nyligen. Och Villa America i Antibes skulle jag gärna besöka efter att ha läst Liza Klaussmanns roman om Sara och Gerald Murphys liv där (recension här). Ska jag vara ärlig tror jag dock inte att jag kommer längre än till Mårbacka. Inte så illa det heller.
tisdag 28 juni 2016
Semesterläsning #1: Strandläsningsspionage
Den här veckan befinner jag mig på Kreta, och yrkesskadevanan trogen kan jag inte låta bli att kolla vad det är folk läser i solstolarna. Mycket Kvinnan på tåget, några Anders de la Motte och flera Thomas Engströms Norr om paradiset t.ex.
Men 100% av alla bokhandlare från Löddeköpinge här på ön läser just nu Malin Persson Giolitos Störst av allt.
Bokboxens Greklandskorrespondent
a.k.a.
Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd
måndag 27 juni 2016
Bokhandlarna svarar: Sommarläsningsenkäten 2016 (Johan)
Måste-läsning i sommar. |
Var, vad, när och hur läser våra bokhandlare i sommar? Och vad får ni bara inte missa? Det har blivit dags för vår årliga sommarläsningsenkät. Det har blivit Johans tur att svara.
1. Bästa bok förra sommaren?
De två titlar som gjorde mig allra gladast i solstolen förra sommaren var nog Mats Strandbergs blivande skräckklassiker Färjan och, mästarnas mästare, Neils Gaimans magnifika novellsamling Trigger Warning.
2. Vilken/vilka böcker MÅSTE hinnas med i sommar?
Åh, det är så många. Men Justin Cronins fyra år försenade fullbordan av Passage-trilogin, The City of Mirrors, ligger längst upp i måstehögen. (Se resten av högen här.)
3. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Någon gång måste jag banne mig ta och läsa den avslutande delen i Chelsea Cains Heartsick-serie (om den Hannibal Lecter-liknande seriemördarinnan Gretchen Lowell). Den första delen var ju så förbenat bra, men den andra (Sweetheart) en stor besvikelse. Del tre, Evil at Heart har stått och tittat surt på mig i bokhyllan i fem-sex år nu…
4. Bästa stället att läsa på i sommar?
Mellan raderna.
5. Vilken bok tror du blir den bästa du läser i sommar?
Vet ej, men har stora förhoppningar på Renée Knights Disclaimer, Alex Marwoods Den mörkaste hemligheten och Petra Holsts Bländad.
6. Vilken bok rekommenderar du ALLA att läsa i sommar?
De två bästa böckerna jag läst hittills i år är Arne Dahls superspännande thriller Utmarker och Lena Ackebos systerroman Världens vackraste man. Om vi pratar pocket så får ingen missa Caroline Erikssons psykologiska thriller De försvunna eller Ryan Gattis gripande skildring av upploppen i Los Angeles 1992, Sex dagar”
7. Bästa litterära resmålet?
Undviker böcker som utspelar sig i New York just nu, för jag längtar tillbaka dit så hårt. Kan knappt se på inledningen till The Late Show utan att få abstinensbesvär…
Johan Zillén
Akadermibokhandeln Center Syd
söndag 26 juni 2016
Glöm inte att tävla med oss!
Ni har väl inte missat att vi just nu lottar ut fem signerade exemplar av Eva Swedenmarks Om ni inte börjar leva gör jag slut?
Svara på frågan nedan och skicka ditt svar, samt namn och adress, till oss senast tisdagen den 28 juni. Adressen är bokboxen@akademibokhandeln.se. Bland de rätta svaren drar vi sedan fem vinnare som får boken i brevlådan.
Lycka till!
Eva Swedenmarks roman klassas som "mappie lit". Men vad betyder egentligen mappie?
1. Någon med ett fetischliknande förhållande till kartor.
X. En multibegåvad, ansvarstagande person.
2. En mogen och attraktiv 50-plussare.
Eva gästbloggade hos oss tidigare i veckan. Läs hennes text här.
lördag 25 juni 2016
Roxane!
Att jag inte läste Roxane Gays Bad Feminist direkt när den kom ut skyller jag på Caitlin Moran. Som ni vet var jag inget fan av hennes Konsten att vara kvinna, och jag förutsatte att Bad feminist skulle vara något liknande. Jag skyller också på min egen hybris. Sturskt hade jag fått för mig att jag som hängiven feminist sedan tjugoårsåldern med ett rejält antal poäng genusvetenskap i bagaget redan visste vad det skulle stå. Men sedan gjorde det utmärkta Babel-inslaget mig nyfiken. Jag läste (lyssnade), och förstod att jag haft fel. Jag hade nämligen ingen aning om vilken skarp tänkare och briljant skribent Roxane Gay är. Men nu vet jag. Åh, vad jag vet!
Det spelar ingen roll om hon skriver om sin kärlek till scrabble, sexistiska hiphoptexter som man inte kan låta bli att skaka rumpa till, Hungerspelen, bantningsläger eller mörka, mörka texter om våldtäkt. Allt hennes penna rör vid blir till guld. Iakttagelseförmågan. Lättheten i språket. Humorn. Allvaret. Allt finns här. Som älskare av såväl genusteori som populärkultur är det en fröjd att läsa om gamla hjältinnor som Judith Butler i samma bok som avhandlar Tvillingarna på Sweet Valley High (ni som läst, ni vet...). Och det bästa av allt - den får mig att vilja skriva och tänka själv! Sådär stort och smart som man inte är säker på att man kan. Roxane får tanken att lyfta.
Min enda invändning är att Bad feminist, precis som alla essäsamlingar, innehåller ett visst mått av upprepning. Samma tankefigurer återkommer i flera av kapitlen. Det är egentligen inget stort problem och jag gissar att det beror på att texterna tidigare är publicerade i olika sammanhang. Kanske kunde avhjälpts en smula med annan disposition. Utöver det är det fläckfritt.
Eller vänta, jag har förresten en invändning till. Det har kommit till min kännedom att Roxane Gay inte gillar katter. En sådan karaktärsbrist är ingenting man tar lätt på där jag kommer ifrån (galna kattantslandet). Att jag inte tycker att det gör något är ett tecken på hur mycket jag älskar henne. Även solen har sina fläckar.
Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro
fredag 24 juni 2016
Sommarhögen. Med reservation för tillägg.
Snälla, kära bokförlag.
Skicka mig inga fler böcker på några veckor nu. Ge mig en chans att hinna ifatt med allt som ramlar in i brevlådan. Sommarhögen börjar bli otäckt instabil nu.
Bara denna vecka har jag fått lägga till:
Alex Marwoods Den mörkaste hemligheten.
Ja, ni vet ju hur mycket jag diggade både Onda flickor och Granne med döden.
Åker direkt längst upp.
Malin Persson Giolitos, mycket haussade, Störst av allt.
”De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.”
Kristofer von Beetzens omtalade Den som gapar efter mycket.
En modern Greven av Monte Cristo. Om karriärister, insideraffärer, offerlamm och hämnd.
Låter som en utmärkt thriller för solstolen.
Renée Knights succéthriller Disclaimer.
”En dag ligger en bok på Catherines nattduksbord. När hon börjar läsa inser hon med fasa att boken handlar om henne, och om en hemlighet hon dolt i 20 år. Bara en annan person visste om vad som hände den där sommardagen, men den personen är död sedan länge. Bokens författare har dessutom byggt vidare på historien och det mardrömslika slutet gör Catherine panikslagen. Samtidigt som Catherine inser att hennes enda hopp är att konfrontera sitt förflutna börjar hennes värld att falla samman”
Jag klarar inte fler nu. Det var till och med svårt att hålla upp högen för att fotografera. Därav det något ansträngda leendet. Jag måste börja träna mer …
Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd.
torsdag 23 juni 2016
Bokhandlarna svarar: Sommarläsningsenkäten 2016 (Eva)
Valda delar av Evas sommarlektyr. |
Var, vad, när och hur läser våra bokhandlare i sommar? Och vad får ni bara inte missa? Det har blivit dags för vår årliga sommarläsningsenkät. Först ut är Eva.
1. Bästa bok förra sommaren?
Efter ett helt års läsning minns jag knappt vad jag läste förra sommaren. Men så utkristalliseras den som gjorde störst intryck: Jill Alexander Essbaums Hausfrau. En lätt chockerande roman om en Madame Bovary i vår tid (som Dorotea Bromberg myntade det). Det är gripande, intelligent, säkert ett öde som många människor upplever i vår tid, där många rycks upp med rötterna till ett annat land och sammanhang. Här en amerikanska som gifter sig i Schweiz, utan den viktigaste nyckeln till tillhörighet: Språket. Perfekt sommarläsning för mogna människor - men också den ultimata boken för cirkeln. Vissa älskar, andra hatar, denna Hausfrau.
2. Vilken/vilka böcker MÅSTE hinnas med i sommar?
Som alltid - Elizabeth George. Nya Oanade konsekvenser är underbart tjock - som alltid - och jag längtar till England och Lynleys och Havers sällskap där man får stanna lääänge. Andra deckarfavoriter ska också läsas: Jörn Lier Horst, med nya Blindgång. Och en mer okänd - men otrolig spänningsmakare - ska jag ta tag i igen: Henrik Tord. Hans tidigare KUM slog det mesta i sin genre. Och nu är han tillbaka med Laboon, som betyder vågen som äter människor. Tord skriver alltid om en region han känner som sin ficka: Sydostasien. Sedan lägger jag till årets ALMA-pristagare Meg Rosoff, och Håkan Nessers nya, förstås.
3. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Som världen ser ut känner jag att jag verkligen borde läsa Naomi Kleins tegelsten Det här förändrar allt. Kapitalismen kontra klimatet. Men som jag känner mig själv, kommer det inte att bli av. Jag börjar med baksidestexten - som trots allt inger visst hopp om en bättre värld.
4. Bästa stället att läsa på i sommar?
På med kaffet, ut på trädäcket. Och så ner i den gamla, ursköna plaststolen. Stör ej!
5. Vilken bok tror du blir den bästa du läser i sommar?
Jag tror faktiskt det blir en omläsning - av en fantastisk svensk roman från i våras. Negar Nasehs De fördrivna skildrar paret som lever sin dröm. Med sitt lilla barn flyttar de till Sicilien, till solen och värmen. Men det blir ett helt annat liv än de tänkt sig, och runt knuten finns flyktingkatastrofen. Det är dallrande intensivt, mättat och genialt, och tål säkert att läsas om.
6. Vilken bok rekommenderar du ALLA att läsa i sommar?
Den stora romansensationen i sommar är förstås Elena Ferrantes Min fantastiska väninna. Den hemliga författaren har gjort sitt segertåg över världen med den episka berättelsen om två flickor som blir kvinnor i Neapels fattigkvarter. Deras liv blir helt olika - men de följs åt tills den egensinniga Lila plötsligt försvinner. Elena minns då hela deras liv - i fyra delar. Min fantastiska väninna är alltså bara början på en fantastisk resa. Läs och njut - och gläds åt att del två kommer redan i september.
7. Bästa litterära resmålet?
Behöver det sägas? Sedan Dantes tid - naturligtvis är Italien det bästa litterära resmålet. Senast åkte vi till Rom och besökte den icke-katolska kyrkogården. Mycket romantiskt med poeterna Keats och Shelley, bland andra diktare.
onsdag 22 juni 2016
Tävla med oss – Vinn signerad bok!
Var med i vår tävling och vinn en signerad bok! I måndags gästades vi av Eva Swedenmark och nu lottar vi ut fem exemplar av hennes Om ni inte börjar leva gör jag slut.
Reglerna är enkla. Svara på frågan nedan och skicka ditt svar, samt namn och adress, till oss senast tisdagen den 28 juni. Adressen är bokboxen@akademibokhandeln.se. Bland de rätta svaren drar vi sedan fem vinnare som får boken i brevlådan.
Lycka till!
Eva Swedenmarks roman klassas som "mappie lit". Men vad betyder egentligen mappie?
1. Någon med ett fetischliknande förhållande till kartor.
X. En multibegåvad, ansvarstagande person.
2. En mogen och attraktiv 50-plussare.
tisdag 21 juni 2016
Sommarhögen, nu ännu högre
En mycket välkommen nykomling längst upp i årets sommarläsningshög är den nya Alex Marwood-thrillern Den mörkaste hemligheten.
Stort tack till Modernista förlag för läsexet som flög in på kontoret idag.
Fröken Marwoods spännande historier har ju legat högt upp på mina årsbästalistor under tidigare år.
Om ni behöver fräscha upp era minnen så kan ni läsa mina recensioner av Onda flickor och Granne med döden här respektive här.
Och baksidestexten på det nya alstret tycker jag verkar båda för fler rysningar…
” När den treåriga flickan Coco - tvilling till identiska systern Ruby - försvinner under sin pappas femtioårsfest, väcker fallet en enorm uppståndelse i medierna. Flickans föräldrar är rika och har stort inflytande, liksom de vänner vars sommarhus vid havet festen hölls i. Vad var det egentligen som hände den där ödesdigra kvällen? Handlingen sträcker sig över två helger. Den första är den då Coco försvinner. Den andra den då de mörkaste av hemligheter till sist ska komma att avslöjas...”
Jag ber att få återkomma med omdöme inom kort.
Kan till dess påminna om den mycket roliga, och sannolikt allra vänligaste, Twitterfight som någonsin utspelat sig.
Mellan Alex Marwood och Fredrik Backman.Med mig i en kort cameo-roll.
Läs den här.
Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd
måndag 20 juni 2016
Gästbloggaren: Eva Swedenmark
Jag brukade säga att jag skulle skriva en bok med titeln: Vid 40 blev jag osynlig. Men det hände inte vid fyrtio och jag fortsatta att skriva andra böcker. Det hände inte vid femtio heller men sen, vid sextio började jag få känslan av att omgivningen suddade ut mig i kanterna. Jag blev sakta mer och mer osynlig.
Det förvånade mig så. Jag var ju precis samma människa inuti, möjligen lite skrynkligare utanpå. Men det påverkade inte min hjärna och mina känslor. Inte mitt bultande hjärta, min nyfikna hjärna.
Lite åldersnojig har jag alltid varit. Jag har ju märkt av åldersdiskrimineringen i samhället även om jag inte förrän på senare tid mer tydligt känt av den. Men det är klart att man inte tycker det är roligt att vackert i vårt samhälle definieras som ungt. Att allt som har med gammalt att göra beskrivs som fulare, tristare, varför är det så? Det finns samhällen som ser på annat sätt på ålderdom, något att vörda. Något förknippat med vishet.
Ska jag vara riktigt ärlig har jag de senaste femton åren firat min 44-årsdag varje år på födelsedagen. Ve den som frågade om min ålder. Jag fyller 44, sa jag glatt. Och skojade om att det år jag gjorde det på riktigt var ett rejält hemskt år och att jag bestämt att jag skulle ha glada 44-årsdagar resten av livet.
Men nu är det dags att komma ut ur åldersgarderoben. Att erkänna att jag är född 1944.
Min bok som utkommer i maj har hjälpt mig. Om ni inte börjar leva gör jag slut, heter den. Den skildrar fyra kvinnor 60+ på väg att ge upp. De har tappat sina drömmar och ser inte framåt. Jag skrev den för att jag själv kände mig klämd mellan generationer. Vännerna i fyrtioårsåldern som bara suckade om att de ville gå i pension för att ha tid att förverkliga sina drömmar. Vänner i pensionsålderns som frågade vart drömmarna tog vägen och vad de nu levde för.
Allt eftersom jag skrev boken som skulle bli en glad skröna om att våga leva livet fullt ut i alla åldrar märkte jag att det fanns en egen allvarligare underton. De fyra kvinnornas livsöden låg nära mig, kanske finns lite av mig i både Garbo, Ingalill, Anita och Pamela.
Kanske finns lite av dig?
Det jag vill med min bok - utom att förstås roa och skänka bra läsning - är att uppvigla lite. Att uppmuntra också att ta tag i livet var du än befinner dig i ålderstrappan. Drömmar är viktiga.
Eva Swedenmark är journalist och författare till ett trettiotal böcker i olika genrer. Eva Swedenmark kommer ursprungligen från Sundsvall men bor nu i Stockholm. Hon har tre barn och tre barnbarn. Som ung har hon bott i Frankrike, men nu tillbringar hon somrarna i sin skrivstuga i Stockholms skärgård. Hon älskar att resa och Vietnam är favoritlandet framför andra.
Nyfikna på Ewa Swedenmarks nya bok? Snart har ni chansen att vinna ett signerat exempla. Håll utkik!
söndag 19 juni 2016
De vann tävlingen!
Nu har vi korat de fem vinnare som får varsitt signerat exemplar av vår gästbloggare Hannah Sjöströms bok Naturligt snygg. Hannah har tidigare varit publisher på Metro Mode och det var också svaret i vår tävling.
Bland dem som visste det fanns Anna Maria i Hägersten, Eleonor i Forsa, Malin i Järvsö, Margit i Stockholm och Susanne i Sudsvall. Stort grattis! Böckerna kommer med posten.
Ingen tur den här gången? Vi har fler signerade böcker i gömmorna. Vilka det är får ni veta i veckan som kommer... Stay tuned!
lördag 18 juni 2016
Inte ensam i Berlin
Ojojoj, just som jag samlat ihop min sommarläsning letar sig en bubblare in på listan. För idag går färden till ljuva Berlin igen, och vad är då bättre än temaläsning?
Ögonblicket har jag tänkt läsa länge. Eva har propagerat för den i evigheter och jag kan inte tänka mig att en Weissenssee-pundare som jag kommer att bli missnöjd med denna berättelse från kalla krigets Berlin.
En vintermorgon anländer det, paketet som vänder upp och ner på Thomas Nesbitts värld. Thomas är en medelålders, frånskild författare som dragit sig undan till det lantliga Maine för att finna sig själv efter ett långt äktenskap. Paketet han mottar den där vintermorgonen är från en kvinna vid namn Petra Dussmann –- en kvinna han hade ett passionerat förhållande med i det kalla krigets Berlin på 1980-talet.
Då Thomas öppnar paketet är det början på en resa in i det förflutna, till en tid då allt ställdes på sin spets när han träffade den undersköna Petra som var på flykt från diktaturens DDR. För första och kanske enda gången i sitt liv erfor Thomas vad riktig kärlek var. Men det var en förälskelse med många förhinder och de där dramatiska månaderna i Berlin kom att prägla honom för all framtid. Sedan dess har han kämpat för att hålla de smärtsamma minnena borta. Det gick ända tills paketet anlände.
Visst låter det alldeles, alldeles? Jag tänker mig att jag hittat det perfekta resesällskapet.
Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro
fredag 17 juni 2016
Bokhandlarna svarar: Vilken är den bästa klassikern?
Johan Zillén, Center Syd: Det beror på hur vi definierar klassiker.
Är Cormac McCarthys Vägen en klassiker? Då tar jag den.
Flugornas herre var annars en av de (få) böcker man tvingades läsa i gymnasiet som jag verkligen gillade.
Susanna Mattsson, Jägersro: Med tanke på senaste tidens tjat (senaste tiden förresten, det måste ju vara den bok om vilken jag tjatat mest, punkt) om Stolthet och fördom känns det lite fantasilöst att välja den. Men det gör jag i alla fall, tillsammans med Svindlande höjder, Jane Eyre och Brott och straff. Det är helt enkelt förbenat bra böcker som förtjänar att läsas av alla. Bland barnböckerna vill jag slå ett slag för Anne på Grönkulla, som jag hyfsat nyligen läst om med stor behållning.
onsdag 15 juni 2016
Susannas sommarhög...
Förra veckan presenterade ju Johan sin sommarhög och jag vill inte vara sämre, så här har ni den! Min sommarläsning och en förhoppning om att faktiskt på riktigt hinna ta mig an den också. Tittar jag tillbaka på vad jag hoppades få läst förra året blev det ju lite si och så med den saken. Så var förra året inget vidare läsår heller.
I år har mitt läsande tagit sig betydligt (jag räknar till 35 böcker hittills, vilket är nästan hela förra årets kvot), så jag har gott hopp om att beta mig igenom åtminstone lejonparten av böckerna ovan. Till dem lägger jag A song for Issy Bradley och Sekten på Dimön som jag tänker mig att lyssna på. Liksom Bränd himmel som jag är precis i slutet av (recension kommer snart, jag kan avslöja så mycket som att jag är nöjd).
Självklart innehåller högen en del favoriter som Kate Morton, Zadie Smith och Elizabeth Hand. Samt några namn som jag blivit nyfiken på under våren. Som Petra Holst. För vem vill inte läsa Bländad efter hennes gästblogg? Och Mariette Lindstein, eftersom mitt intresse för sekter är lika stort som mitt black metal-dokumentärsdito. Tror det är samma mekanism som tickar igång. Någon bok (Martin-Lugand) har hamnat i högen för att jag gillade titeln, och någon (Helena Dalhgrens) kommer definitivt att generera överkursläsning.
Övergripande är planen att låta fokus ligga på god underhållning. Sommaren är till för lustfylld läsning, deppandet tar vi vintertid och med de här böckerna hoppas jag känna mig ledig trots att jag inte har mycket till semester i år.
Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro
tisdag 14 juni 2016
Tävla med oss – sista chansen!
Glöm inte att skicka in svar i vår tävling! I potten ligger fem signerade exemplar av Hannah Sjöströms Naturligt snygg och senast idag vill vi ha in era svar.
Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att svara på frågan nedan, skicka ditt svar samt namn och adress till bokboxen@akademibokhandeln.se
Hanna Sjöström driver webbplatsen Naturligt Snygg. Fram tills nyligen arbetade hon dessutom, ja var?
1. Aftonbladet Hälsa
X. Metro Mode
2. Yoga för dig
Lycka till!
Hannah gästbloggade hos oss i förra veckan. Läs hennes text här.
Om boken:
Det var längesedan naturliga skönhetsprodukter enbart var något som du själv rörde ihop hemma eller som fanns längst ner på någon hylla hälsokostaffären. I dag har den hyllan dammats av, uppgraderats och flyttat in som en hel avdelning på de stora fina varuhusens kosmetikavdelning. Internet svämmar över av webbshopar och bloggar med gröna hållbarhetsanspråk. Inom alla områden ökar medvetenheten, och skönhetsprodukter är inget undantag. Men det kan vara svårt att veta vad som är ett bra miljöval och som samtidigt faktiskt funkar, hur man går till väga och var man ska börja. Allt är inte bra bara för att det står naturlig, organic, eko eller bio på förpackningen.
Den här boken lär oss att lista ut och förstå vilka ingredienser vi ska undvika och hur vi ska välja i stället. Vi får också veta varför en grön utväxling i sminkväskan behövs överhuvudtaget. Dessutom berättas vad som är skillnaden på ekologiskt och naturligt.
Gör hållbara val och bejaka samtidigt lyxiga och glamorösa skönhetsprodukter. Du behöver inte välja!
Genom tio kapitel som till exempel håret, ansiktet, make up, solskydd och kroppen, guidas vi till upptäckter av giftfria produkter som är bättre än de konventionella och som gör stor skillnad för dig och för en bättre framtid, utan att kompromissa med skönhetsupplevelsen.
måndag 13 juni 2016
Trollkarlspeppen!
Hur har jag kunnat missa att The Magicians har blivit tv-serie?! I alla fall, nu är det premiär på HBO Nordic om en vecka och hade jag inte befunnit mig i Berlin just då hade jag laddat med popcorn och kaffe redo för en maratonsittning. För. Jag. Älskar. The. Magicians.
För er som inte känner till de tre böckerna av Lev Grossman kan man kort säga att det är en underbart ogenerad Narnia/Harry Potter-rip off för vuxna. I centrum står den halvt misslyckade nördhjälten Quentin Coldwater. Han en udda fågel, besatt av barnboksserien om det magiska landet Fillory. Men när han närmast av en slump(?) blir antagen till trollkarlsskolan Brakebills förändras hans liv grunden.
Ja, jag hör att det låter töntigt. Men det är inte alls är lika misslyckat som jag fick det att låta här. För alla oss som fortfarande knackar på den bakre väggen i varje nytt klädskåp vi stöter på är det sagolik underhållning. I alla fall gäller detta för första boken. Och jag gissar att det är på denna som tv-seriens första säsong bygger. Jag tror att det blir magiskt.
Dessutom blir det en påminnelse om att jag faktiskt inte läst The magicians land, som är tredje delen i bokserien. Kanske berodde det på att jag var yttepyttelite besviken på tvåan. Men den besvikelsen är nu sedan länge glömd. Ser fram emot en sommar på Brakebills och i Fillory.
Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro
lördag 11 juni 2016
Författarträff på Center Syd idag!
Miljötänket har kommit till spänningslitteraturen!
I romanen Slutet eller början på historien vill Mats Larsson belysa en ohållbar framtid
Vad är det minst sannolika du kan tänka dig om framtiden? Ett omvälvande hot. Något vi kunde ha avvärjt, men inte gett den uppmärksamhet frågan förtjänar?
Ni träffar Mats Larsson i vår butik på Center Syd idag mellan klockan 12-13:30.
Varmt välkomna!
Mats Larsson är visselblåsaren som under tolv år studerat en fråga de flesta valt att bortse från. Hans budskap är att vi måste arbeta på ett helt nytt sätt för att minska effekterna av en utveckling alltför få har förutsett, hur vi använder de naturresurser som finns och hur vi ska få dem att räcka på ett långsiktigt och hållbart sätt. Den utvecklingen kan bli slutet eller början på historien.
Romanen Slutet eller början på historien är skriven som en spännande och intresseväckande berättelse. Den är Mats sätt att berätta om något många inte vill höra talas om. Det skrämmande är att, även om berättelsen är uppdiktad, hotet i högsta grad är verkligt. Vi kan välja att blunda eller agera, men vi måste sätta igång nu eftersom det tar tid att mobilisera resurser och bygga kompetens.
fredag 10 juni 2016
Bokhandlarna svarar: Läser du på originalspråk?
Ur Susannas bokhylla. En blev aldrig läst. |
Susanna Mattsson, Jägersro: Jag läser på svenska och engelska. Och norska. Dessvärre behärskar jag inget annat språk tillräckligt bra. Försökte mig på Harry Potter på spanska för ett antal år sedan. Det gick sådär, minst sagt. Men är väldigt pepp på att lära mig italienska för att kunna sluka de resterande tre delarna i Elena Ferrantes Neapelkvartett (rec av ettan här). Har dock just upptäckt att de finns på engelska, så jag slipper i alla fall vänta på den svenska översättningen.
Johan Zillén, Center Syd: Läser nog lika mycket på engelska som på svenska. Dels för att jag inte har tålamod att vänta på översättningar av t.ex. Gaimans eller Kings böcker. Dels för att många favoriter inte översätts (Pratchett, Ronson, Wallace med flera).
Eva Killberg, Ängelholm: Alltid. På semestern: Donna Leon. Urmysiga deckare från Venedig av amerikanska. Följ med i vindlande gränder längs kanalerna, ta en kaffe upplev även baksidan av la bella Italia.
Eva Killberg, Ängelholm: Alltid. På semestern: Donna Leon. Urmysiga deckare från Venedig av amerikanska. Följ med i vindlande gränder längs kanalerna, ta en kaffe upplev även baksidan av la bella Italia.
torsdag 9 juni 2016
Norsk ondska och isländskt mörker
Avdelningen saker ni kanske inte visste om mig: Jag kan oproportionerligt mycket om norsk black metal i förhållande till mina musikaliska preferenser. Jag är alltså inget stort fan (inget fan alls faktiskt) av genren. Snarare är det så att lyssningen får mina celler att spontandö. Men. Jag sett varenda dokumentär som finns att se om dessa growlande kyrkobrännare från grannlandet. Denna deras aggressivt allvarliga ondska som ofta tar sig helt löjeväckande (och ibland betydligt värre) uttryck fascinerar mig. Som att läsa någon slags inverterad skvallerpress. Eller titta på skräckfilm med skämskudden redo. Kalla det guilty pleasure.
Anyhoo... på grund av denna min lite obskyra faiblesse är jag mer än väl insatt i den del av intrigen som behandlar just den norska black metal-scenen i Elizabeth Hands Available dark. (Ja, Elizabeth Hand igen – ni minns väl mitt löfte? Jag kommer att tjata hål i huvudet på er.)
Boken är andra delen i thrillerserien om Cassandra Neary, fotograf på dekis med en fallenhet för att hamna i trubbel. I historiens början befinner hon sig på flykt undan polisen som vill förhöra henne om händelserna kring ett av dödsfallen i Generation loss (recension här). Lägligt nog får hon ett jobberbjudande som innebär en resa till Helsingfors. Åt en hemlig norsk arbetsgivare ska hon autentisera några makabra foton, tagna av en känd modefotograf, från den tid han var aktiv inom ovan nämnda musikscen. Knappt hinner hon göra sitt jobb och få betalt förrän fotografen hittas mördad. Cass befinner sig då redan på Island på jakt efter en före detta älskare.
Ni hör. Elizabeth Hand sparar inte på krutet. Det är seriemord, hämd, svek, mytologi och mörker, mörker, mörker så att det står härliga till. Jag måste tillstå att författarens fristående böcker är strået vassare och att begreppet guilty pleasure definitivt är applicerabart även på läsningen av den här serien, för ibland blir det faktiskt ganska fånigt. Men det är samtidigt alldeles, alldeles underbart underhållande. Och jag älskar den trasiga och aviga Cass. Kommer på svenska i höst som Se mörkret. Läsning rekommenderas.
Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro
onsdag 8 juni 2016
Tävla med oss – Vinn signerat ex av "Naturligt snygg"
Tävlingsdags! Den här gången lottar vi ut fem signerade exemplar av Hannah Sjöströms nya bok Naturligt snygg : så gör du en grön skönhetsdetox. För visst går det att vara både snäll mot miljön och snygg samtidigt.
Allt du behöver göra för att vara med och tävla är att svara på frågan nedan, skicka ditt svar samt namn och adress till bokboxen@akademibokhandeln.se
Hanna Sjöström driver webbplatsen Naturligt Snygg. Fram tills nyligen arbetade hon dessutom, ja var?
1. Aftonbladet Hälsa
X. Metro Mode
2. Yoga för dig
Senast tisdagen den 14 juni vill vi ha ditt svar.
Lycka till!
Hannah gästbloggade hos oss i måndags. Läs hennes text här.
Om boken:
Det var längesedan naturliga skönhetsprodukter enbart var något som du själv rörde ihop hemma eller som fanns längst ner på någon hylla hälsokostaffären. I dag har den hyllan dammats av, uppgraderats och flyttat in som en hel avdelning på de stora fina varuhusens kosmetikavdelning. Internet svämmar över av webbshopar och bloggar med gröna hållbarhetsanspråk. Inom alla områden ökar medvetenheten, och skönhetsprodukter är inget undantag. Men det kan vara svårt att veta vad som är ett bra miljöval och som samtidigt faktiskt funkar, hur man går till väga och var man ska börja. Allt är inte bra bara för att det står naturlig, organic, eko eller bio på förpackningen.
Den här boken lär oss att lista ut och förstå vilka ingredienser vi ska undvika och hur vi ska välja i stället. Vi får också veta varför en grön utväxling i sminkväskan behövs överhuvudtaget. Dessutom berättas vad som är skillnaden på ekologiskt och naturligt.
Gör hållbara val och bejaka samtidigt lyxiga och glamorösa skönhetsprodukter. Du behöver inte välja!
Genom tio kapitel som till exempel håret, ansiktet, make up, solskydd och kroppen, guidas vi till upptäckter av giftfria produkter som är bättre än de konventionella och som gör stor skillnad för dig och för en bättre framtid, utan att kompromissa med skönhetsupplevelsen.
tisdag 7 juni 2016
Sommarhögens återkomst
Oavsett om sommaren bjuder på rekordvärme och bländande sol eller konstant spöregn och iskyla så ska här plöjas nya böcker! Ok, nog föredrar jag min bekväma strandmadrass med nackstöd framför soffan i vardagsrummet, men oavsett väder kommer jag få mycket läst under lediga dagar.
Dessa tio titlar ligger i toppen av årets sommarhög.
Efter bara FYRA ÅRS kort väntan har jag nu den avslutande delen i Justin Cronins mastodontvampyrapokalypsdystopi, Passage-trilogin, i händerna.
Sällan har väl ett Gert Fylkingst ”Äntligen!” känts mer befogat.
Borde man kanske läsa om Flickan från ingenstans och De första tolv innan man kastar sig in i The City of Mirrors är frågan? Bara 1590 sidor snabb recap liksom. ;-)
Bjärredsförfattaren Petra Holst har jag inte läst något av tidigare, men Bländad låter som en både spännande och gripande historia. Läs Petras gästblogg på Bokboxen här.
Lite otippat kanske ligger David Duchovnys debutroman Bucky F*cking Dent”i högen.
Duchovny må vara en av mina favoritskådisar (Fox Mulder OCH Hank Moody hallåå!), men hur hans litterära begåvning ser ut har jag ingen aning om. Boken, en enligt uppgift rörande historia om faderskap och baseball, har fått riktigt fin kritik hemma i USA. Där man gillar baseball.
Se honom prata om boken hos Colbert härom månaden:
Vett och etikett från Helvetet, av Öberg och Wallin, känner jag att jag fan behöver.
Gilly MacMillans Bränd himmel. Hyllad av många som en av förra årets bästa spänningsromaner. Hann inte med den då. Får se om den håller Flynn-nivå nu i sommar istället.
Var det någon som såg Roxane Gay på Babel och inte blev nyfiken? Börjar med Bad Feminist.
Missade även att läsa Christer Lundbergs andra roman (efter att stormgillat den helcrazy debuten Gräspojken för några år sedan) Bläckfisken i fjol. Möt mig i en solstol om några veckor.
Olle Lönnaeus Malmödeckare Marias tårar. Ska bara hinna med förra årets Jonny Liljas skuld först också.
John O’Farrell skrev en av mina all-time favourites inom ladlit-genren Det bästa av två världar (en bok som det är obegripligt att inget svenskt förlag ger ut i nyutgåva. Hint hint Printz…).
Hans nya bok, Det finns bara två David Beckham, är väl det närmsta jag kommer fotboll i sommar. Om inte min kära far kommer på besök och genomför ett fientligt övertagande av tv-rummet…
Emma Ångströms Mannen mellan väggarna skall vara en suggestiv sträckläsningsrysare som för tankarna till t.ex. Rosemarys baby. Det låter bra.
Med reservation för de vanliga ändringarna, överraskningarna och plötsligt lockande manusen i inkorgen. Jag skall göra mitt bästa.
Vad ska du själv läsa i sommar?
Johan Zillén,
Akademibokhandeln Center Syd
Dessa tio titlar ligger i toppen av årets sommarhög.
Efter bara FYRA ÅRS kort väntan har jag nu den avslutande delen i Justin Cronins mastodontvampyrapokalypsdystopi, Passage-trilogin, i händerna.
Sällan har väl ett Gert Fylkingst ”Äntligen!” känts mer befogat.
Borde man kanske läsa om Flickan från ingenstans och De första tolv innan man kastar sig in i The City of Mirrors är frågan? Bara 1590 sidor snabb recap liksom. ;-)
Bjärredsförfattaren Petra Holst har jag inte läst något av tidigare, men Bländad låter som en både spännande och gripande historia. Läs Petras gästblogg på Bokboxen här.
Lite otippat kanske ligger David Duchovnys debutroman Bucky F*cking Dent”i högen.
Duchovny må vara en av mina favoritskådisar (Fox Mulder OCH Hank Moody hallåå!), men hur hans litterära begåvning ser ut har jag ingen aning om. Boken, en enligt uppgift rörande historia om faderskap och baseball, har fått riktigt fin kritik hemma i USA. Där man gillar baseball.
Se honom prata om boken hos Colbert härom månaden:
Vett och etikett från Helvetet, av Öberg och Wallin, känner jag att jag fan behöver.
Gilly MacMillans Bränd himmel. Hyllad av många som en av förra årets bästa spänningsromaner. Hann inte med den då. Får se om den håller Flynn-nivå nu i sommar istället.
Var det någon som såg Roxane Gay på Babel och inte blev nyfiken? Börjar med Bad Feminist.
Missade även att läsa Christer Lundbergs andra roman (efter att stormgillat den helcrazy debuten Gräspojken för några år sedan) Bläckfisken i fjol. Möt mig i en solstol om några veckor.
Olle Lönnaeus Malmödeckare Marias tårar. Ska bara hinna med förra årets Jonny Liljas skuld först också.
John O’Farrell skrev en av mina all-time favourites inom ladlit-genren Det bästa av två världar (en bok som det är obegripligt att inget svenskt förlag ger ut i nyutgåva. Hint hint Printz…).
Hans nya bok, Det finns bara två David Beckham, är väl det närmsta jag kommer fotboll i sommar. Om inte min kära far kommer på besök och genomför ett fientligt övertagande av tv-rummet…
Emma Ångströms Mannen mellan väggarna skall vara en suggestiv sträckläsningsrysare som för tankarna till t.ex. Rosemarys baby. Det låter bra.
Med reservation för de vanliga ändringarna, överraskningarna och plötsligt lockande manusen i inkorgen. Jag skall göra mitt bästa.
Vad ska du själv läsa i sommar?
Johan Zillén,
Akademibokhandeln Center Syd
måndag 6 juni 2016
Gästbloggaren: Hannah Sjöström
Jag började intressera mig för innehållet i mina skönhetsprodukter 2008. Jag tyckte det kändes ganska trendigt med "organic" och hållbarhet, utan att jag egentligen var så insatt. Jag kände också ganska snart att man hud svarade på naturliga och ekologiska alternativ. Jag fick bättre hud och ett riktigt snyggt glow.
Sen kände jag att det var så himla konstigt att innehållet i våra vanliga konventionella produkter bestod av syntetiska kemikalier. Och att dessa kommer från den petrokemiska industrin.
Efter andra världskriget öppnade vi armarna för syntetiska kemikalier och de har i mångt och mycket förbättrat våra liv på olika sätt. Men på typiskt svenskt manér kastade vi ut alla gamla husmorsrecept med naturliga ingredienser och började istället att tillbe de syntetiska kemikalierna som presterade så bra i sina provrör. De var ju supermoderna.
Men jag tycker att de i dag är långt ifrån moderna. I dag är det naturen som är modern. Som är fräsch. Och som står för det nya sättet att göra sig snygg. När man ser hur våra mathyllor i butikerna är allt mer ekologiska, allt mer hållbara, så känns mathandeln riktigt smart.
Och varje klädkedja med någon form av självaktning har en hållbar kollektion i dag. Ett hållbart tänk och betydligt större transparens.
Jag tycker att det är dags att skönhetsföretagen börjar titta på mat- och klädföretagen. Det är dags att de funderar på sitt innehåll. Inte bara för vår miljös skull, utan också på grund av kundernas hälsa. Är det verkligen ok att solkrämer riktade till 3-åringar ska innehålla hormonstörande ämnen? Är det verkligen ok att hårprodukter till tweens innehåller tveksamma silikoner? Och varför ska man smörja in sina bebisar i mineralolja som är en restprodukt från petroleum?
I snart 8 år har jag skrivit om det här ämnet. Nu har det blivit en bok, som förhoppningsvis inspirerar fler till en grön detox. Det är härligt, roligt och det är viktigt!
Sen kände jag att det var så himla konstigt att innehållet i våra vanliga konventionella produkter bestod av syntetiska kemikalier. Och att dessa kommer från den petrokemiska industrin.
Efter andra världskriget öppnade vi armarna för syntetiska kemikalier och de har i mångt och mycket förbättrat våra liv på olika sätt. Men på typiskt svenskt manér kastade vi ut alla gamla husmorsrecept med naturliga ingredienser och började istället att tillbe de syntetiska kemikalierna som presterade så bra i sina provrör. De var ju supermoderna.
Men jag tycker att de i dag är långt ifrån moderna. I dag är det naturen som är modern. Som är fräsch. Och som står för det nya sättet att göra sig snygg. När man ser hur våra mathyllor i butikerna är allt mer ekologiska, allt mer hållbara, så känns mathandeln riktigt smart.
Och varje klädkedja med någon form av självaktning har en hållbar kollektion i dag. Ett hållbart tänk och betydligt större transparens.
Jag tycker att det är dags att skönhetsföretagen börjar titta på mat- och klädföretagen. Det är dags att de funderar på sitt innehåll. Inte bara för vår miljös skull, utan också på grund av kundernas hälsa. Är det verkligen ok att solkrämer riktade till 3-åringar ska innehålla hormonstörande ämnen? Är det verkligen ok att hårprodukter till tweens innehåller tveksamma silikoner? Och varför ska man smörja in sina bebisar i mineralolja som är en restprodukt från petroleum?
I snart 8 år har jag skrivit om det här ämnet. Nu har det blivit en bok, som förhoppningsvis inspirerar fler till en grön detox. Det är härligt, roligt och det är viktigt!
HANNAH SJÖSTRÖM är journalist och driven bloggare med stor kunskap och erfarenhet av hållbar skönhet. Hon har arbetat med och skrivit om naturlig och ekologisk skönhet i många år. Naturligt snygg är hennes första bok.
söndag 5 juni 2016
Vi gratulerar vinnarna i vår tävling!
Tävlingen är avgjord och vi säger grattis till Alex i Umeå, Ulrika i Kosta, Maria i Bohus och Lotta och Bo, båda Malmö. De visste att Petra Holst förutom att vara författare till den psykologiska spänningsromanen Bländad och gästbloggare i Bokboxen är lärare i engelska och svenska. Det var också svaret på vår tävlingsfråga. Vinnarna får varsitt signerat exemplar av Bländad med posten.
För er som inte vann den här gången finns det tröst - snart är det dags för ny gästbloggare och ny tävling i här i bloggen. Håll utkik!
lördag 4 juni 2016
Helenas 100 hemskaste
Är det en nittiotalsgrej? Är skulden hos Nick Hornbys High fidelitys? I alla fall. Varje gång jag ser en lista kastar jag mig över den. Gör upp en egen motsvarande i huvudet. Jag vet inte vad det är med den här typen av rankningar som får mig att gå igång så mycket, men oavsett så förstår ni nu att det är en bok jag peppat lite extra på den här våren. I veckan landade den äntligen i butiken - Helena Dahlgrens 100 hemskaste. Att jag sedan är en älskare av skräck - från vindpinat engelskt landsbygdsrys via gotik till Ajvide Lindqvists vardagsmörker - gör inte det hela direkt sämre.
Visst har jag följt nedräkningen på Dark Places, men det är ändå något särskilt med att ha dem samlade, de här 100 tipsen, och kunna bläddra, vika hörn och planera. Helena Dahlgren är en lysande skribent och jag är djupt imponerad över hur hon lyckats med konststycket att välja, välja bort och rangordna. Alla som någonsin satt sig i sinnet att lista sina favoriter inom vilken genre det än vara månde vet hur svårt det är. Slutresultatet är magiskt.
Här finns en hel del som jag redan älskar, som Audrey Niffeneggers Själens osaliga längtan, Bram Stokers Dracula, Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen, Mats Strandbergs Färjan, Jeanette Wintersons Skymningsporten och till min stora glädje Charlotte Perkins Gilmans The yellow wallpaper om vilken jag skrev min b-uppsats i litteraturvetenskap en gång i tidernas begynnelse. Med mera, med mera.
Men framför allt finns här så mycket jag vill se och läsa. Först ska jag bara plöja den här boken från pärm till pärm. Rysning pågår. Var god stör ej.
Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro
fredag 3 juni 2016
Farväl Freddie
Intervjun med Freddie Wadling är ett av mina finaste minnen från det där andra livet när jag var journalist. Timma efter timma dröjde jag mig kvar på baren där vi träffades, trots hägrande deadline - artikeln skulle in i nästa dags tidning. Men jag var helt trollbunden av samtalet och av Freddies eget universum. Det gick liksom att känna den där underströmmen av magi i hela hans uppenbarelse. Mörk och lockande. Dagen efter gick jag på hans konsert, och musiken sköt rakt in i hjärtat på ett sätt jag aldrig tidigare upplevt. Man kunde ana att han hade fingret på universums innersta, darrande sträng. En så stor ande, konstnär, mystiker. Nu på annan plats. Tack för ditt besök.
Vi som är kvar kan läsa eller läsa om den likaledes magiska Freak : Boken om Freddie Wadling (det var med anledning av att den släpptes som jag intervjuade honom. Han gillade inte den färdiga boken - det gjorde däremot jag). Mitt exemplar är välläst. Flera gånger utlånat. Även nu märker jag, när jag letar efter den i hyllan.
”Jag har alltid sett det vackra i det groteska. Jag vet att de flesta varken kan eller vill göra det och därför kanske jag klassats som ännu mera freak än jag varit.” – FREDDIE WADLING
Hans uppväxt var ett svart hål och under sju långa år sade han knappt ett ord. Som tonåring började han använda droger. Tillsammans med musiken gav de honom en länge saknad identitet och en efterlängtad tillflyktsort. Freddie Wadling blev en av de första svenska punkmusikerna. Redan då var han en musikalisk särling med säregen röst. Sedan dess har han ett otal gånger tilldelats epitetet ”Sveriges bästa rockröst”. Han lever ett självförbrännande liv och bor i ett myllrande kaos. Ständiga följeslagare är magin, det övernaturliga och det abnorma. Att vara i hans närhet är som att befinna sig i en labyrint och nästan aldrig hitta tillbaka till utgångspunkten. I Freak – boken om Freddie Wadling möter vi människan bakom myten. Här berättar Freddie med egna ord om uppväxten, utanförskapet, smärtan, musiken och drogerna. Musikerkollegor, släktingar och vänner hjälper till att måla upp en unik och fascinerande levnadshistoria. Boken är dessutom ett färgstarkt tidsdokument och en odyssé över den mest explosiva eran i svenskt musikliv.
Vi kan också lyssna på musiken såklart. Jag lyssnar allra helst på den här låten:
Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro
Vem är Amanda Palmer?
* Denna text är en förlängd, förbättrad och förgrymmad version av den text jag skrev när boken kom ut på engelska i januari 2015. Läs den nu även om du läste den då. Ifrågasätt inte, bara gör det.
Man skulle kunna göra det lätt för sig och bara kopiera Wikipediainlägget:
”Amanda Palmer, född 30 april 1976 i Lexington, Massachusetts, är en amerikansk musiker, känd som sångare och pianist i bandet The Dresden Dolls från Boston. Hon är också verksam som soloartist och i duon Evelyn Evelyn, tillsammans med Jason Webley.
Palmer gifte sig 2011 med författaren Neil Gaiman.”
Eller så skulle man kunna lägga lite mer krut i beskrivningen såhäringa:
Amanda ”F*cking” Palmer är en av det senaste decenniets mest intressanta och innovativa artister på den alternativa musikscenen. Hennes unika stil och röst, en blandning av punk, cabaret, rock, pop, teater och ukuleleimprovisationer, saknar motstycke i modern populärkultur.
(Lysssna. Älska. Amanda Palmer.)
Hon är en stilbildande pionjär inom användandet av sociala medier för att skapa kontakt med sin publik. Amanda har över en miljon följare på Twitter, var den första artisten i världshistorien att dra in över en miljon dollar på crowdfundingsidan Kickstarter (vilket ledde till att hon fick smeknamnet ”The Queen of Crowdfunding”, men kan vi inte vara överens om att ”The Kahleesi of Kickstarting” hade varit mycket coolare… ), under turnéer runt om i världen bor hon alltid hemma hos fans och twitterorganiserar oannonserade ”Ninja”-spelningar – tillsammans med lokala musiker och konstnärer – i de städer hon besöker.
Numera kan man sponsra hennes konst, i vilken form den än tar sig uttryck, på Patreon.com
(Lyssna t.ex. på hennes Bowiehyllning, ”Strung out in Heaven”, här. Jag tror det var första gången jag grät av glädje sedan vi förlorade honom i januari.)
Hennes ”Ted Talk” – där hon pratar om sin karriär och ställer frågan: ”Borde vi inte sluta kräva att folk betalar för musik och istället låter dem göra det?” – har setts av över tre miljoner människor på YouTube.
Titta själv, när du läst klart det här.
Hon är, som tidigare påpekats, sedan 2011 gift med en av världens mest begåvade människor, den framtida Nobelpristagaren, författaren Neil Gaiman. De fick sitt första barn tillsammans nu i höstas.
Skapliga gener den lille parveln bär på!
Och hon kom 2015 ut med sin första bok, som tar upp allt det jag precis skrev här ovan och mycket mer, The Art of asking.
Som nu finns på svenska. Med undertiteln: eller: Hur jag lärde mig släppa oron och be om hjälp
Detta är en bok som borde läsas av varenda person som pysslar med musik, teater, text eller konst i valfri form. Den kommer sannolikt att förändra sättet du ser på relationen mellan artist och publik, kulturpolitik, sociala medier och gemenskap. Möjligen även världen.
(Där fick jag till det så till den milda grad att det svenska förlaget citerade mig på bokens omslag! Se bild längst upp på sidan.)
Det är även en rörande, rolig, fräck och fascinerande självbiografi.
En bok där du kastas mellan skratt, grått, insikter och hallelujah-moments.
Nu vill vi att du kommer hit Amanda!
Till Bokmässan!
Till Babel!
Till Skavlan!
Till Café Norrköping, om det nu finns kvar!
Jag vill att alla svenska medborgare ska falla lika pladask för dig som jag gjort!
Och dessutom vill jag och min fru ha dig och Neil hemma på parmiddag i Veberöd.
Kan vi spika lördagen den 16:e juli? Vi har en lucka där.
Vänligen meddela om någon av er har allergier vi behöver ta hänsyn till.
Vi ses!
Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd
torsdag 2 juni 2016
Författarträffar i helgen!
Till helgen är det dags för nya författarbesök i våra butiker. Varmt välkomna!
Lördagen den 4 juni kl. 12-13 besöker författarduon Olséni & Hansen oss på Akademibokhandeln och signerar sommarens roligaste deckare, Fågelskådaren. Det är den andra delen i den skruvade kriminalkomediserien Mord i Falsterbo, uppföljaren till succédebuten Badhytten.
Christina Olséni är civilekonom och entreprenör.
Micke Hansen, har arbetat som låtskrivare, artist och manusförfattare till TV.
Läs mer: https://www.facebook.com/mordifalsterbo
Sagt om Badhytten:
"Det råder stor brist på böcker i denna genre där man förenar mysdeckare à la Agatha Christie med humor." - Smålandsposten
"Badhytten är en perfekt avkopplingsbok med en härlig sommarmiljö, en kriminalgåta, mycket humor, många olika personligheter och även en del romantik." - BTJ
"Man blir varm i hjärtat. En härlig bok." - Sveriges Radio
Lördagen den 4 juni kl. 11.30 får vi besök av författaren Kalle Lind som signerar sin nya bok Skånsk-svensk ordbok – från abekatt till övanpo.
Kalle Lind är skribent, radiopratare, manusförfattare, krönikör, kulturarbetare med mera! Han ingick i redaktionen för P3:s omtalade humorprogram Hej Domstol och han driver den mycket uppskattade bloggen En man med skägg.
Varmt välkommen!
Om boken: Skåne är känt för sin bördiga åkermark, sin närhet till kontinenten och sina tungrots-r. Invånarna kallas skåningar och de pratar ett språk som kallas skånska. Det påminner om svenskan, men där finns en mängd ord och uttryck som ingen norr om Hallandsåsen begriper. Vissa ord är gamla och vittnar om en tid då Nils Holgersson flög på sin gås och Edvard Persson åt upp den. Andra har kommit in i modern tid tillsammans med falaflar med blandad sås. I denna bok har de mest specifikt skånska uttrycken samlats av Kalle Lind, som själv har levt hela sitt liv inom Skånes gränser. Urvalet innefattar lundensiska, malmöitiska, eslövska, österlenska, göingska och dessutom namn på platser, byggnader, händelser och seder med ursprung i Sveriges sydspets.
Söndagen den 5 juni kl. 12.00-14.00 får vi My Sundberg på besök i butiken som signerar sin bok Gröna bakboken.
My Sundberg blev känd för en större publik när hon tog sig till finalen i tv-programmet Hela Sverige Bakar 2015. Hennes kök i Amsterdams gamla kvarter doftar ständigt nybakt och är ett kreativt kaos av olika bakprojekt. Därifrån driver hon även bakbloggen My Sweet medan hon jobbar på sin dröm om att öppna ett eget bageri.
I Gröna bakboken hittar du My Sundbergs godaste recept på bakverk med råvaran i fokus. Naturen är fantastisk och My visar hur du enkelt bakar med härliga råvaror på bästa sätt, utan slöseri eller kompromisser. Inget är värre än frustrationen av att ha 8 äggvitor kvar i kylen efter en sats hemlagad glass – vilket du slipper med fiffigt balanserade recept och förslag på hållbara lösningar. Inspireras till bakning som får både jorden och sinnet att må bra!
Bokens fem kapitel fokuserar på olika råvaror, fullspäckade med idéer och läckra recept som både kan slängas ihop en torsdagskväll och imponera på fest. Med inspiration av genuina råvaror och sitt danska påbrå har My skapat enkla recept på vackra bakverk med mycket smak.
Lördagen den 4 juni kl. 12-13 besöker författarduon Olséni & Hansen oss på Akademibokhandeln och signerar sommarens roligaste deckare, Fågelskådaren. Det är den andra delen i den skruvade kriminalkomediserien Mord i Falsterbo, uppföljaren till succédebuten Badhytten.
Christina Olséni är civilekonom och entreprenör.
Micke Hansen, har arbetat som låtskrivare, artist och manusförfattare till TV.
Läs mer: https://www.facebook.com/mordifalsterbo
Sagt om Badhytten:
"Det råder stor brist på böcker i denna genre där man förenar mysdeckare à la Agatha Christie med humor." - Smålandsposten
"Badhytten är en perfekt avkopplingsbok med en härlig sommarmiljö, en kriminalgåta, mycket humor, många olika personligheter och även en del romantik." - BTJ
"Man blir varm i hjärtat. En härlig bok." - Sveriges Radio
Lördagen den 4 juni kl. 11.30 får vi besök av författaren Kalle Lind som signerar sin nya bok Skånsk-svensk ordbok – från abekatt till övanpo.
Kalle Lind är skribent, radiopratare, manusförfattare, krönikör, kulturarbetare med mera! Han ingick i redaktionen för P3:s omtalade humorprogram Hej Domstol och han driver den mycket uppskattade bloggen En man med skägg.
Varmt välkommen!
Om boken: Skåne är känt för sin bördiga åkermark, sin närhet till kontinenten och sina tungrots-r. Invånarna kallas skåningar och de pratar ett språk som kallas skånska. Det påminner om svenskan, men där finns en mängd ord och uttryck som ingen norr om Hallandsåsen begriper. Vissa ord är gamla och vittnar om en tid då Nils Holgersson flög på sin gås och Edvard Persson åt upp den. Andra har kommit in i modern tid tillsammans med falaflar med blandad sås. I denna bok har de mest specifikt skånska uttrycken samlats av Kalle Lind, som själv har levt hela sitt liv inom Skånes gränser. Urvalet innefattar lundensiska, malmöitiska, eslövska, österlenska, göingska och dessutom namn på platser, byggnader, händelser och seder med ursprung i Sveriges sydspets.
Söndagen den 5 juni kl. 12.00-14.00 får vi My Sundberg på besök i butiken som signerar sin bok Gröna bakboken.
My Sundberg blev känd för en större publik när hon tog sig till finalen i tv-programmet Hela Sverige Bakar 2015. Hennes kök i Amsterdams gamla kvarter doftar ständigt nybakt och är ett kreativt kaos av olika bakprojekt. Därifrån driver hon även bakbloggen My Sweet medan hon jobbar på sin dröm om att öppna ett eget bageri.
I Gröna bakboken hittar du My Sundbergs godaste recept på bakverk med råvaran i fokus. Naturen är fantastisk och My visar hur du enkelt bakar med härliga råvaror på bästa sätt, utan slöseri eller kompromisser. Inget är värre än frustrationen av att ha 8 äggvitor kvar i kylen efter en sats hemlagad glass – vilket du slipper med fiffigt balanserade recept och förslag på hållbara lösningar. Inspireras till bakning som får både jorden och sinnet att må bra!
Bokens fem kapitel fokuserar på olika råvaror, fullspäckade med idéer och läckra recept som både kan slängas ihop en torsdagskväll och imponera på fest. Med inspiration av genuina råvaror och sitt danska påbrå har My skapat enkla recept på vackra bakverk med mycket smak.
onsdag 1 juni 2016
Boklslukarvarning – Mr Darcy anno 2013
Det fanns visst ett omslag till. Vilket föredrar ni? |
Alltså nej, Eligible, Curtis Sittenfelds version av Stolthet och fördom, slår inte Austens original. Men det var det väl å andra sidan ingen som hade förväntat sig. För alla oss Darcy-nördar som likt utsvultna hundar kastar oss över varenda ny spinoff (allt som oftast med besvikelse som resultat) har den ändå allt. Romantik, humor, rapp dialog, skarpsinne och socialt patos. Jag sträckläste (verkligen sträckläste) och njöt varenda sekund.
Intrigmässigt är Sittenfeld originalet trogen även om hon såklart gjort en del moderniseringar. Lizzie och Jane är yrkesarbetande (Lizzie på ett månadsmagasin för kvinnor, Jane som yogalärare), men det är å andra sidan inte deras ohängda småsystrar som bor kvar i familjehemmet och lever på föräldrarnas sinande tillgångar. Darcy är hängiven hjärnkirurg och Bingley en något mer oinspirerad läkare av rik familj som varit med i dokusåpan Eligible, en variant av Bachelor, utan att finnas sitt hjärtas utvalda. Våra hjältinnor får också både hångla och ha sex före äktenskapet (hur ljuvligt är inte det för den som suktande väser "meeeeer" vid den kyska slutkyssen i BBC-versionen av Stolthet och fördom?). Och Mr Darcy - jodå, han får klart godkänt. Struttig så det förslår i inledningen, men vi vet ju hur det går...
Det enda som känns något otidsenligt är Mrs Bennets besatthet av att döttrarna ska gifta sig, och gifta sig rikt. Jag menar, vem bryr sig idag?
Hur var det då med den där chick litfaktorn som jag gnällde om härförleden? (För er som inte vet det vill jag bara tillägga att jag läst i princip allt av Marian Keyes och uppskattat det mesta, så ingen skugga ska egentligen falla över genren...) Med facit i hand så är det här, till skillnad från Sittenfelds tidigare produktion, faktiskt klassisk chick lit. Men vad gör det när den serveras med formuleringar av typen: "Even before Willie replied, Liz felt the loneliness of having confided something true to a person who didn't care" och det redan mycket omskrivna hatsex-förslaget? Ingenting är svaret. Det gör absolut ingenting.
Jag kan inte tänka mig en bättre författare att axla Austens mantel än Curtis Sittenfeld. Hennes krasst iakttagande öga är oslagbart för den här typen av historia. Och det känns också som att hon har njutit hela vägen under skrivprocessen. Både text som läsning är extremt lustfylld (inte som i Fifty shades då alltså, den som är ute efter erotik har inte mycket att hämta, trots att boken är betydligt mer okysk än originalet). Vardagssvärtan från författarens tidigare alter saknas till stor del, och man behöver antagligen vara Stolthet och fördom-frälst eller åtminstone införstådd med originalets handling för att boken ska hålla hela vägen. Är du det är det dock alldeles, alldeles underbar underhållning och en av de absolut bästa moderna versionerna av en älskad klassiker.
Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro