Sidor

Aktuella evenemang

tisdag 21 juli 2020

Yusers sommarpockettips!




Trilogin Konturer, Transit, Kudos av Rachel Cusk

I Konturer åker Faye till Aten för att undervisa. Under några varma sommardagar möter hon en rad individer som alla gör henne till åhörare medan de berättar om sina liv.
I Transit har hon nyligen skilt sig och söker en fristad i ett nytt hem i London för sig och sina barn. Men hon möter ständigt människor som tar plats och delar med sig av sina historier.
I den avslutande delen Kudos, reser Faye genom ett Europa i förändring. Även här får hon ta del av andras berättelser medan centrala teman som konst, kärlek, politik, rättvisa och orättvisa, som återkommer i samtliga delar, tar olika former.

Det är en historia där inte huvudpersonen som är i fokus utan de andra karaktärerna. Tack vare det jättefina språket, vackra miljöbeskrivningar och intressanta karaktärer, uppskattade jag den här trilogin så oerhört mycket. En bok som är skriven till att läsas på sommaren. Har hyllats av både kritiker och läsare!

Läs den!

// Yuser, Akademibokhandeln Landskrona

måndag 13 juli 2020

Bokhandlarna svarar - Sommarens bästa pocket! Del 2.



Silja, Helsingborg City

”Something old, something new, something borrowed and something blue”

Den svavelgula himlen - något gammalt - Fortfarande en stark, minnesvärd romanupplevelse. En uppväxtskildring med så hög trovärdighet och så välskrivet att man baxnar.
Och snart så (i augusti) kommer nästa bok av Kjell Westö - Tritonus. Jag längtar ihjäl mig!

Snöstorm, av Augustin Erba- något nytt - Det här är en roman som är så autentisk och har så mycket igenkänning och man glömmer stundtals bort att det är en roman. Det skulle kunna vara en del av ens egen eller åtminstone en nära verklighet. Äkta vara!

Insekternas planet, av Anne Sverdrup Thygeson - något lånat - dottern Josefin har bidragit - ”En supermysig bok om våra minsta varelser. Författaren beskriver livets olika faser för olika insekter med humoristisk ton. Man vill helt enkelt bara veta mer om de där små krypen. Insekter som lever i 17 år och att insekter fått namn från Beyoncé - och en Harry Potter-karaktär är sådant som man bland annat kan läsa om!”

Gun love, Jennifer Clement - something blue - Ett underbart, poetiskt språk har denna lilla pärla. Det är vackert och våldsamt om fattigdom och utanförskap - och vapen. Med små glimtar av ömsinta minnen från det förflutna.
Jag fastnade direkt på första raden, vackert och sorgligt: ”Min mamma var en deciliter socker. Henne kunde man låna när man ville.”

Blå bonusbok

Factfulness - bokstavligt blå - Hans Rosling lyckas med tydlighet och underbara diagrambubblor förmedla både kunskap och hopp. Stort tack magister Rosling. 💙






Johan, Center Syd

Don Winslow - Muren
Ska du bara läsa en sjukt spännande, episk, våldsam, omskakande berättelse om hämnd, korruption och rättvisa, USAs krig mot de mexikanska drogkartellerna och människorna vars liv förstörs i processen - med toner av Narcos, Homeland, The Wire och Trumps valkampanj 2016 - i sommar, låt det bli den här!

Elin Olofsson - Herravälde
Boken som fick "de små berättelsernas mästarinna" att gå från bokhandlarfavorit till litterärt allmängods! Om tre starka kvinnors kamp i ett extremt mansdominerat Jämtland på 1920-talet! Min svenska favoritroman förra året! 

Neil Gaiman & Terry Pratchett - Goda Omen
Världens kanske roligaste bok finns nu äntligen i svensk utgåva igen! För älskare av fantasy, Monty Python, Douglas Adams, skräck och fantastiskt språk!

Elizabeth Winthrop - Nådastolen

Louisiana, 1943. En ung svart man döms till döden för våldtäkt av en vit kvinna. Vi får under några timmar före hans avrättning följa ett urval av de inblandades berättelser. Mycket starkt drama med toner av Harper Lees "Dödssynden".

måndag 6 juli 2020

Gästbloggare: Mina & Magnus Dennert



"Journalisten Roya Zand kämpar dagligen mot lögnerna och hatet som sprids på internet. Hon har skapat en nätrörelse som på kort tid blivit en viktig röst för mänskliga rättigheter i landet och satt käppar i hjulen för högerextremismens framfart.
När en kvinna med kopplingar till Royas kamp hittas mördad i ett vattentorn i Göteborg misstänker Roya att någon gjort verklighet av hoten. Tillsammans med en kollega börjar hon granska de som hatar och förstår snart att det inte rör sig om en ensam galning, utan ett organiserat nätverk."

“Ni har inte funderat på att skaffa hund?” 
Polismannen lyfte lite menande på ögonbrynen som om det skulle vara något vi självklart borde gjort redan. 

Arbetet med föreningen #jagärhär hade visat sig inte vara så okontroversiellt som vi hade trott. Att stå upp för mänskliga rättigheter och kämpa mot hot och hat i kommentarsfälten var minerat område, tydligen fanns det många som kände sig hotade av att inte få sprida desinformation och hata fritt. Och ju mer gruppen på Facebook växte, desto mer intensivt flödade hatet.
Vid det här laget, när polisen föreslog oss att skaffa hund, hade #jagärhär över 70 000 medlemmar i Sverige, spred sig internationellt och vi hade levt med hoten över oss under ett par års tid. Vi hade gradvis hunnit vänja oss vid allt grövre saker och det som borde ge kalla kårar passerade obemärkt. Det fanns inte utrymme, varken känslomässigt eller tidsmässigt att reagera på annat än de riktigt allvarliga sakerna.

Lögnerna som spreds i alternativa medier drev ständigt upp nya attacker. Det som börjat med hatiska meddelanden i kommentarsfälten på sociala medier övergick alltmer i direkta mordhot. Grannar fick falska inbjudningar till avskedsfester hos oss, eftersom vi snart skulle dö, medlemmar hängdes ut med namn och adress, släktingar fick patronhylsor skickade till sig på posten och vi fick veta att “jaktsäsongen” på såna som oss var igång. På något sätt gick det att hitta en vardag i det där också men när vänner frågade om vi inte borde resa bort och bo någon annanstans ett tag så kröp verkligheten nära inpå. Det var givetvis en helt orimlig situation att arbete och leva i. Att som mamma behöva prata med barnen innan man åker till jobbet och på allvar känna att det inte är säkert att man kommer ses igen. Det fanns klockslag och platsanvisningar angivna om när morden skulle ske.

Och mitt i det här, någonstans där i kaos, ilska, rädsla och beslutsamhet föddes idén till thrillern Tystnadens torn. Vi ville berätta om hur det är på mottagarsidan, på andra sidan skärmen och kanske nå en bredare publik än den vi lyckades nå. Kunde vi nå igenom lögnerna som spreds om oss ända fram till dem som hatade? Så växte Roya och Natalie fram, huvudpersonerna i boken, som får se precis hur illa det kan gå - när hoten blir verklighet. Men som också har kraften och modet att göra motstånd. 

Och just det, hunden ja. Hur gick det med hunden? Jo, det slumpade sig så lyckligt att en släkting hade en hund de inte kunde behålla längre. 
Så nu är vi vaktade av Caspian, han håller dörren i vått och torrt. 
En Cockerspaniel.

// Mina & Magnus Dennert