måndag 15 mars 2021

Gästbloggaren - Sammy Jeridi

 »Vuxenvärlden trodde att jag skulle bli kriminell, men jag bestämde mig att motbevisa dem. Genom min tuffa barndom blev jag entreprenör och författare.«  

Mitt namn är Sammy Jeridi. Jag har byggt upp ett framgångsrikt e-handelsföretag och min debutbok Ghettokungen är en av finalisterna i Storytel Awards 2021.

Jag är född och uppvuxen i Solna och mina föräldrar invandrade från Tunisien. Jag växte upp under rätt hårda förhållanden i hemmet som präglades av en hel del fysiskt och mentalt våld. Den trygghet jag behövde som barn fanns aldrig där. Min pappa präntade tidigt in i mig att jag var en nolla. Pappas våld och ord jagade mig. Plågade mig till vansinne i takt med att min avsky mot honom ökade. Nu började mina drömmar att formas, att en dag lyckas, bli ekonomiskt oberoende och framgångsrik. Jag hade en dröm till, att bli författare. Med orden, ”Jag ska visa den jäveln”, nådde jag mina drömmar. 

Flykten från våldet med min vilja att motbevisa pappas ord ledde mig till min resa som lika gärna kunde slutat fel. Det mörka inom mig blev min drivkraft till att kämpa. Att aldrig ge upp. Men vägen dit var krokig och dramatisk genom mina olika livsfaser. Men räddningen var min mamma. Hon gjorde allt för att vi skulle ha det bra, och som med all sin värme och energi är min stora förebild i livet. Hon med mitt förnuft var det som höll mig på rätt sida.

När jag gick i tredje klass drog jag mig ofta till biblioteket för att få lugn och ro. Där upptäckte jag en ny värld att försvinna mig bort i serieböcker och sagor om hjältar. Berättelserna väckte mitt intresse och inspirerade mig att börja skriva. Det var en annan värld där man fick uttrycka sig fritt och skapa, fly bort till något som gav mig tröst och en positiv känsla.

Skrivandet, idrotten och mina vänner var min tillflyktsort i många år. Jag sökte mig till coacher som gav mig verktyg att hantera och jobba med mina osynliga ärr. Mentalt och praktiskt. I min resa har jag lyckats träffa rätt människor som varit förebilder, mentorer och därigenom gjort rätt val i livet.  

Länge bar jag på hatet tills jag en dag valde att konfrontera pappa. Vi satte oss ner i hans kök och jag berättade hur illa jag haft det. Vi försonades och från den dagen har vår relation blivit bättre.

När jag var 28 år träffade jag min norska fru och 2005 flyttade vi till Oslo för att satsa på en idé hon hade, sälja smink på internet, så vi startade e-handelsföretaget Makeup Mekka. Jag skötte marknadsföringen och hon tog hand om resten.

Det var tufft. Vi offrade allt. Satsade alla våra besparingar. Jobbade kvällar, nätter och helger och glömde allt vad lyx var. Vid ett tillfälle var vi nära konkurs och vi jobbade ännu hårdare och efter hårt arbete i några tuffa år vände det. Företaget utnämndes till årets Gasellföretag fyra år i rad. 2019 sålde vi företaget för runt hundra miljoner norska kronor.  

Plötsligt var jag där, dit jag alltid velat komma. Ekonomiskt oberoende och framgångsrik. Men den andra drömmen återstod. Jag ville skriva böcker.

Efter hårt slit vid tangentbordet blev min första bok färdig och kort efteråt hittade jag ett förlag som ville ge ut den. Resultatet är ”Ghettokungen”, som är den första fristående delen i en längre serie. Det är en fartfylld spänningsroman som handlar om Leons kamp för sin yngre bror.

Leon driver det framgångsrika företaget Ghettosäljarna. Pengarna han tjänar använder han för att ge sin lillebror Emir det han själv aldrig fått – ett Svenssonliv, med bra utbildning och respektabelt yrke.

När gangstern Jambolo vill ha tillbaka ett vapen som Leon sålt riskerar drömmen gå i kras, för Leon har principer, han avslöjar aldrig säljare och köpare för varandra. När även kriminalkommissarie Eva Möller, som mot sin vilja blivit förflyttad till Palmegruppen, får upp ögonen för Leon dras snaran åt. Nu är det Leon som har ett pris på sitt huvud, och han är jagad, jagad av alla.

Handlingen är till viss del inspirerad av verkligheten och min egen uppväxt. Boken skiljer sig från liknande spänningsromaner genom att huvudkaraktärerna varken är onda eller goda. De är sargade sökande själar som vill nå sina drömmar. Genom karaktärerna återspeglar jag delar av mitt händelserika liv även om det mesta är fiktivt.

Idag lever jag med min fru och våra två barn i Nordnorge och Spanien. Tillsammans med min fru driver vi nya företagsprojekt, och jag skriver vidare på serien. Uppföljaren, Ghettobröder, lanseras i slutet av mars digitalt och i juli kommer pocketversionen. Just nu arbetar jag med råmanuset till bok tre, Ghettolegender, som lanseras senare i höst. Vid sidan skissar jag vidare på ghettoserien och på en spinoff med en ny intressant karaktär som dyker upp i Ghettobröder.

Jag hoppas att min historia kan inspirera andra att välja rätt val i livet – utan att välja fel och hamna snett som tyvärr många gör idag.

// Sammy Jeridi
1 kommentar:

  1. Den som läser detta vittnesbörd idag borde fira med mig och min familj eftersom allt började som ett skämt för vissa människor sa att det var omöjligt. Mitt namn är Bengt Mårtensson och jag är från Henån, Sverige men jag flyttar till Chicago USA med min fru. Jag är lyckligt gift med två barn och en härlig fru. Något hemskt hände min familj, när jag förlorade mitt jobb och min fru lämnade mitt hus eftersom jag inte kunde ta hand om mig själv och familjens behov. av henne och mina barn i just det ögonblicket. Jag lyckades i nio år, ingen fru kunde stödja mig att ta väl hand om barnen. jag försöker skicka ett testmeddelande till min fru men hon blockerar mig från att prata med henne, jag försöker prata med hennes vän och hennes familjemedlemmar men vet fortfarande att en kan hjälpa mig och jag har skickat in ansökan senare till så många företag men ändå gjorde de det ring mig inte, förrän en trogen dag kom som jag aldrig kommer att glömma i mitt liv. när jag träffade en gammal vän till mig som jag förklarade alla mina svårigheter för och han berättade om en fantastisk man som hjälpte honom att få ett bra jobb i coca cola company och han berättade att han är en trollkaster men jag är en person som aldrig tror på stavning men jag bestämde mig för att prova honom och Drigbinovia instruerade mig och visade mig vad jag skulle göra under dessa sju dagar av lunchen. Jag följer alla instruktioner och gör vad han bad mig att göra bra. Drigbinovia se till att allt gick bra och min fru skulle se mig igen efter Drigbonovia underbara arbete. Min fru ringde mig med ett okänt nummer och bad om ursäkt och hon berättade att hon verkligen saknar mig och våra barn och min fru återvänder hem. Och efter två dagar ringde ett företag som jag har skickat mitt uppskattningsbrev till, nu är jag chef för paragon -företag i USA. Jag råder dig om du har några problem skicka ett meddelande till det här e -postmeddelandet: doctorigbinovia93@gmail.com eller WhatsApp honom på +12162022709 så får du det bästa resultatet. Ta saker för givet och det kommer att tas från dig. Jag önskar dig det bästa.

    SvaraRadera