Sidor

Aktuella evenemang

måndag 29 april 2019

Gästbloggaren: Malin Thunberg Schunke



Så länge som jag kan minnas har jag haft ett brinnande intresse för frågor om brott och straff, och det var ett självklart val efter juristexamen att bli åklagare. Men ett års studier i internationell straffrätt i London väckte mitt intresse för hur den nationellt präglade straffrätten håller på att globaliseras och jag började forska.

Under år 2013 gav jag ut en juridisk fackbok som heter Whose Responsibility? Boken handlar om vem som har ansvar för att mänskliga rättigheter upprätthålls när olika länder samarbetar med varandra för att gripa misstänkta eller utreda brott utomlands.  

Efter att boken kommit ut kunde jag inte släppa tankarna på misstänkta eller målsägande som drabbas av gränsöverskridande rättsskipning. Tänk om man skulle åka på semester någonstans i Europa, men plötsligt bli misstänkt för ett brott? Om man skulle bli frihetsberövad långt borta från sin familj? Bli förhörd på ett språk som man inte behärskade? Om man inte skulle bli trodd i en främmande rättslig process?
Funderingarna växte långsamt till min debutroman.

Ett högre syfte handlar om Amir Yasin, en vanlig familjefar som med ett par vänner från Stockholms överklass åker på svensexa till franska Rivieran, men hamnar mitt i ett blodigt attentat och blir misstänkt för mord. Den ärelystne utredningsdomaren Philippe Duvernoy leder förundersökningen i Paris med järnhand, och Amir Yasin hamnar i häkte i ett av Europas mest brutala fängelser. Då spåren efter attentatsmännen leder till utlandet blir Eurojust i Haag inkopplat. Ärendet präglas snart av maktspel och nationellt revirtänkande.

Jag visste från början att jag ville ha ett internationellt berättarperspektiv. Jag lever själv med en fot i flera länder: arbetar i Sverige och är bosatt och har min familj i Tyskland. Kanske är det en anledning till att jag fascineras av internationella relationer av olika slag.
Jag placerade Eurojust, EU:s organ för straffrättsligt samarbete, i centrum av historien. 

Märkligt nog har det inte skrivits mycket om Eurojust skönlitterärt trots att det finns en sådan dynamik i utredningar som bedrivs gemensamt av poliser och åklagare från olika länder. Skillnaderna i språk, kultur och inte minst rättssystem både inspirerar och försvårar. Valet av en svensk åklagare som en av huvudkaraktärerna var givetvis rent egoistiskt; på det sättet kunde jag – i varje fall i tankarna – låtsas fortsätta mitt drömjobb på åklageriet.

Men under en lång tid kom jag inte längre än så i skrivprocessen och kunde inte sätta fingret på vad det var som saknades. Tills det hände något. En dag för snart tre år sedan köpte min familj oplanerat ett förfallet sommarhus på Sardinien som vi började renovera. Ännu en gång tillfogades en ny internationell dimension till vårt liv, och jag fann den 

huvudkaraktär som berättelsen saknade. Den svenska åklagaren Esther Edh fick sällskap på Eurojust av sin italienska chef Fabia Moretti. Liksom jag blir Esther konfronterad med Mirto, italiensk livsglädje, kaos och en häpnadsväckande genialitet. Jag ser fram emot hur denna duo ska sätta Europa i ett helt nytt ljus!

Min debutroman Ett högre syfte är ren fiktion, men det som hände Amir Yasin skulle kunna hända vem som helst.

// Malin Thunberg Schunke





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar