Sidor

Aktuella evenemang

fredag 17 maj 2013

Gör det själv?


I en artikel på SVB berättar Mark Coker från Smashwords om varför han tror att egenutgivningen och självpubliceringen kommer att konkurrera ut de traditionella bokförlagen (länk).

 ”Det finns ett felslut i den här världen. Förlagen ger ut böcker för att göra affärer medan författare skriver för att de har något att berätta. Jag tror att det senare är viktigare.” säger Mark

Det är möjligt att han har rätt. Vad som är klart är i alla fall att det definitivt kommer att rita om kartan för hela bokbranschen. Inte längre kommer en vanlig dödlig med författardrömmar behöva ta (om)vägen förbi de stora förlagens kvarnar (som mal mycket långsamt ibland) och nålsögon.
Inte behöva vänta i kanske flera år på att se sin bok utgiven för att passa in i det stora förlagets marknadsplan.

I get it. Jag har själv några manus liggande hemma (på diskett, det är ett tag sedan) som refuserades av olika förlag under tidigt nittiotal.
Och Nej.
Ni får inte läsa.
I backspegeln håller jag helt med om deras bedömning …

Och i och med e-bokens utveckling kommer man inte heller behöva investera stora summor på att trycka upp sin bok eller betala för dyr lagring och distribution.

Sen kvarstår då frågorna: Finns det plats för alla aspirerande författare? Finns det läsare till alla

Cokers företag Smashwords har på fyra år gått från ett par hundra till nästan tvåhundratusen egenpublicerade författare. Kan vi förvänta oss en liknande utveckling här hemma?

Inte alla som har en bokidé kan bli Joyce Carol Oates.
Inte alla med en vacker sångröst kan vara Beyonce.
Inte alla som gillar att kicka boll värvas av FC Barcelona.

Den fullkomliga explosion i utgivning som vi sett de senaste 5-10 åren medför även en del problem.
Vi i den fysiska bokhandlen kan naturligtvis inte lagerföra alla dessa titlar. Frågan är om ens näthandelsidorna har plats för alla? Kommer det kanske bli en ”kan inte se skogen för alla träden”-situation även där?

De flesta författare kan nog instämma i det faktum att förlag inte heller bara är onda vinstmaskiner. Inte bara hjälper de till med grammatik och korrektur, en duktig redaktör kan förbättra en bok på alla möjliga sätt. Uppbyggnad, dramaturgi och struktur. You name it.
Och förlagen, som självklart missar en del fantastiska romaner i gallringen, fungerar ju också som ett slags filter som besparar oss mängder med texter som faktiskt inte borde ges ut.

Som inköpare för Bokia de senaste sju åren har jag fått se en enorm mängd titlar från egenutgivare och små, små förlag. Visst finns det mycket bra, men även mycket som borde ha fått stanna kvar i byrålådan. Texter som mått bra av en redaktörs hand, en kritiker som inte är partisk, en lektör som inte ingår i vänkretsen. Passionsprojekt som knappast intresserar någon annan än författaren och hens inre cirkel. Bra texter i horribla paket, omslag gjorda i Word Art m.m. Det sistnämnda påverkar ju inte textens kvalitet, men chansen att en nyfiken läsare plockar upp boken sjunker garanterat drastiskt.

Inte för att allt som ges ut på stora förlag håller hög kvalitet. Långt ifrån.

Lex Camilla Henemark
Lex En bluffpilots bekännelse
Lex Francys Evangelium

Där har du till exempel tre titlar som jag misstänker får någon stackars redaktör på respektive förlag att sträcka sig efter skämskudden just nu…

Självklart kan du argumentera att jag är partisk. Jag är bokhandlare.
Börjar alla köpa sin läsning rakt från författarna, vare sig det är i tryckt eller digital form, så har jag inget jobb. No more Boklådor.
Det tycker jag, och nog många med mig, skulle vara synd. Bokhandeln erbjuder ett skyltfönster mot läsarna som blir svårt att matcha med andra metoder.

Jag tror på egenutgivningen som en ny, naturlig och spännande del av bokbranschen.
Jag tror inte den kommer att ersätta den nuvarande modellen.
Jag ser ett värde i det urval både vi som återförsäljare och förlagen som utgivare gör.

Vi är din litterära mellanhand.
Din livboj i bokfloden.
Det ska jag fanken trycka på mina visitkort! ;-)

Johan Zillén
Bokia Killbergs Center Syd

2 kommentarer:

  1. Gillar det här inlägget Johan!
    Kram Kim :-)

    SvaraRadera
  2. Mycket intressant och tankeväckande. Jag gillar kopplingen med proffsfotbollen, för så har jag tänkt många gånger. Att egenutgivning är som att spela korpfotboll, men hittills har det inte ens funnits det att tillgå. Endast bästa spelarna har fått möjlighet att spela. Att korpfotbillen finns stärker ju egentligen bara de stora klubbarna. Det kan finnas stora stjärnor där men även sådana som spelar endast för njutnings skull, och många som vill titta på. Alla får plats i bokutgivningen tror jag.

    SvaraRadera