Sidor

Aktuella evenemang

måndag 22 december 2014

En fuskares topplista (Susannas favoriter 2014)

Först trodde jag att det skulle bli svårt att göra en topplista för i år eftersom jag under en period tillbringade så mycket tid med halvänglarna i "Mortal Instruments"-serien att jag var rädd att jag inte skulle ha hunnit läsa något som var bra på riktigt. Sedan insåg jag att problemet var det omvända. 2014 har varit ett ovanligt bra läsår.

Det hindrar inte att det ändå var svårt att göra topplistan. Eftersom mitt ljudbokslyssnade skapat en viss eftersläpningseffekt i läsandet (det går långsammare och ofta släpps ljudboken en bra bit efter pappersditon) är mycket av det alldeles makalöst fantastiska jag läst i år inte helt enkelt inte utgivet i år.

Ändå känner jag att det är böcker jag bara inte kan låta bli att ta med på listan.

För att inte bli helt anarkistisk har jag tänkt såhär: Det som finns på min topplista 2014 har jag läst i år. Det har också antingen kommit som ljudbok, pocket, eller inbundet i år. Jag tänker alltså fuska. Men bara lite. Okej, nu kör vi!


1. "The Goldfinch" av Donna Tartt
"The Goldfinch" är det bästa jag läst på evigheter. En svindlande, medryckande, drömlik, andlös läsning som påminner om hur det var att läsa i slukaråldern. Donna Tartt är en Dickens för 2000-talet. Just så stort är det.
Läs min recension här.


2. "Stoner" av John Williams
Vilken tur att John Williams "Stoner" fick återuppväckas ur glömskans sömn. Ett till synes vardagligt öde blir till stor dramatik, trots huvudpersonens frustrerande passivitet. Alla. Måste. Läsa.
Läs min recension här.


3. "Under all denna vinter" av Negar Naseh
En debut som verkligen tog mig med storm. Ett tätt psykologiskt kammarspel som tar plats i mörkaste Västerbotten. Arbetsdagboken som utgör romanens andra hälft är minst lika spännande och kastar ljus över första delen (men läs för tusan i rätt ordning!!).
Läs min recension här.






4. "Och natten viskade Annabel Lee" av Bruno K. Öijer
Bruno, Bruno, Bruno! Som ingen annan har den här poeten byggt bo i mitt hjärta, vilket väl ingen läsare av den här bloggen kan ha missat. Läste senaste samlingen en gång. Såg honom live. Och läste den sedan en gång till. Snart är det dags för ytterligare en läsning. Dikterna bara växer.
Recension på gång.






5. "Kanada" av Richard Ford
Årets mest perfekta prosa hittar ni i Richard Fords "Kanada". Långsamt berättad men oupphörligt engagerande är historien om Dell vars liv faller i spillror när hans föräldrar rånar en bank. Känns fantastiskt att ha hela Fords övriga författarskap kvar att läsa.
Läs min recension här.





Som en bonus får jag alltid den här finfina låten i huvudet när jag tänker på "Kanada".
Se det som en mellanakt. Nu tillbaka till listan:



6. "Nätternas gräs" av Patrick Modiano
Glad är jag över att ha klarat åtminstone halva mitt Nobelprisåtagande i år. Och vilken bekantskap han var, Modiano! Jag måste tacka Horace med anhang för att de introducerade det här författarskapet för mig, för jag kan nog ärligt säga att jag aldrig kommit till skott annars.
Recension på gång.





7. "Utan personligt ansvar" av Lena Andersson
Återseendets glädje var stor när Ester Nilsson återvände för ännu en vända i kärlekens käftar. Lena Andersson är glasklar, humoristisk, bitande, frustrerande och rörande. Allt på en gång. Ett sådant  där sällsynt tillfälle när uppföljaren är bättre än ettan (det är väl denna, "Aliens" och "Rymdimperiet slår tillbaka", typ).
Läs min recension här.






8. "Twist" av Klas Östergren
Klas är superaktuell i år: ny roman, ny akademiledamot och filmatiseringen av "Gentlemen". Som om inte detta var nog ligger hans "Twist" på min årsbästalista! Det, käre Klas, är verkligen något att skriva hem om.
Läs min recension här.






9. "Jag heter inte Miriam" av Majgull Axelsson
I min recension av "Jag heter inte Miriam" skrev jag att Julie Otsukas "När kejsaren var gudomlig" nog var strået vassare. När det kommer till årsbokslutet visar det sig att jag hade fel. Den historia som gick djupast in var berättelsen om Miriam som antar en falsk identitet för att överleva andra världskrigets koncentrationsläger. Stor, viktig och engagerande läsning.
Läs min recension här.




10. "Stora makters uppgång och fall" av Tom Rachman
En favorit är tillbaka! Inte nog med att han bjuckade på årets date (den noggranne tittaren kan se hur han böjer sig lite bort från sin galna stalker, men vad bryr hon sig om det?). Han var också storsint nog att leverera en ny roman. Inte riktigt i klass med mästerverket "De imperfekta", men tillräckligt fantastisk för att knipa tiondeplatsen på årsbästalistan.
Läs min recension här.





Bubblare (ni måste lova att ni läser de här också!):
"När kejsaren var gudomlig" av Julie Otsuka
"Broken Harbour" av Tana French
"438 dagar" av Johan Persson och Martin Schibbye
"En hemstad" av Kristian Lundberg
"Oceanen vid vägens slut" av Neil Gaiman

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

1 kommentar: