Sidor

Aktuella evenemang

måndag 19 januari 2015

Vem är Amanda Palmer?

Man skulle kunna göra det lätt för sig och bara kopiera Wikipediainlägget:

”Amanda Palmer, född 30 april 1976 i Lexington, Massachusetts, är en amerikansk musiker, känd som sångare och pianist i bandet The Dresden Dolls från Boston. Hon är också verksam som soloartist och i duon Evelyn Evelyn, tillsammans med Jason Webley.
Palmer gifte sig 2011 med författaren Neil Gaiman.”


Eller så skulle man kunna lägga lite mer krut i beskrivningen såhäringa:

Amanda ”Fucking” Palmer är en av de senaste decenniets mest intressanta och innovativa artister på den alternativa musikscenen. Hennes unika stil och röst, en blandning av punk, kabaret, rock, pop, teater och ukuleleimprovisationer, saknar motstycke i modern populärkultur.

 (Lysssna. Älska. Amanda Palmer)

Hon är en stilbildande pionjär inom användandet av sociala medier för att skapa kontakt med sin publik. Amanda har över en miljon följare på Twitter, var den första artisten i världshistorien att dra in över en miljon dollar på crowdfundingsidan Kickstarter (vilket ledde till att hon fick smeknamnet ”The Queen of Crowdfunding”, men kan vi inte vara överens om att ”The Kahleesi of Kickstarting” hade varit mycket coolare…), under turnéer runt om i världen bor hon alltid hemma hos fans och twitterorganiserar oannonserade ”Ninja”-spelningar – tillsammans med lokala musiker och konstnärer – i de städer hon besöker.
Hennes ”Ted Talk” – där hon pratar om sin karriär och ställer frågan: ”Borde vi inte sluta kräva att folk betalar för musik och istället låter dem göra det?” – har setts av över tre miljoner människor på YouTube.
Titta själv, när du läst klart det här: https://www.youtube.com/watch?v=xMj_P_6H69g

Hon är sedan 2011 gift med en av världens mest begåvade människor, den framtida Nobelpristagaren, författaren Neil Gaiman.

Och hon kom i vinter ut med sin första bok, som tar upp allt det jag precis skrev här ovan och mycket mer, ”The Art of asking”.

Som jag läste ut förra veckan.
En bok som borde läsas av varenda person som pysslar med musik, teater, text eller konst i valfri form. Den kommer sannolikt att förändra sättet du ser på relationen mellan artist och publik, kulturpolitik, sociala medier och gemenskap. Möjligen även världen.

Det är även en rörande, rolig, fräck och fascinerande självbiografi.
En bok där du kastas mellan skratt, grått, insikter och hallelujah-moments.
En bok som det är obegripligt att inte något svenskt förlag köpt in ännu.
En mer given Skavlan-gäst existerar inte på den här planeten.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar