Sidor

Aktuella evenemang

fredag 28 december 2018

Soundtrack of our Lives - Bäst of 2018



Bokboxen må huvudsakligen vara en blogg om böcker, men ibland får man lust att skriva lite om sina andra intressen också. Och eftersom jag inte pallar dra igång "Beatboxen" för att få tipsa om all underbar musik som släppts i år tar jag mig friheten att slänga in det här. :-)

Årets bästa låtar, ej diskutabelt - liggande åtta, klisterstopp, utan någon riktig inbördes ordning, hittar du här under!
Längst ner på sidan finns även en Spotify-länk, så har du musiken till Nyårsfesten kirrad!
Varsågod.


The Wombats feat. Dagny - Turn (Ayokay Remix)

Englands charmigaste refräng-och-riff-leverantörer, poppunkarna The Wombats, slår sina påsar ihop med norska sångstressen Dagny och bjuckar på en fullkomligt underbar remix av en av de bästa låtarna från förra årets "Beautiful People Will Ruin Your Life". 
En sådan pärla till poplåt!




Gorillaz feat. George Benson - Humility

Ännu en sommarlåt, känns kanske lite konstigt såhär mitt i mörka vintern. Men ingen låt (utom kanske den ovan då) var mysigare att spela på hög volym i bilen när man cruisade runt under semestern ....




St Vincent - Fast Slow Disco

En av de  bästa låtarna från 2017 års bästa platta, St Vincents "Masseduction" i en upptempo version som man inte kan stå still till. Är det bara jag, eller kan man ana diskreta homoerotiska toner i den tillhörande musikvideon? :-)



Håkan Hellström - Tro på livet

Håkan goes Symfoniorkester! Classic Hawks! Funkar fantastiskt!




Amanda Palmer - Drowning in the Sound

En av världens mest intressanta artister, med ett smakprov från kommande plattan "There Will Be No Intermission", som släpps i mars 2019. Cant effing wait!





Smashing Pumpkins - Silvery Sometimes (Ghosts)

Ska sanningen fram så var det väl rätt många år sedan Corgan & Co. fick ur sig någonting som ens var värt att lyssna på, men nu - med nästan hela originalsättningen tillbaka - tycker jag han fått till det igen. Det är är nästan i klass med gamla "1979" eller "Perfect". Good job!



VA Rocks - Here Comes Trouble

Ålrajt, man är kanske lite partisk när dotra ens bankar trummor i bandet, men Lunds tuffaste tjejtrio svänger mer och rockar hårdare än de flesta rockband på scen idag!



Manic Street Preachers - Hold Me Like a Heaven (Warm Digits Remix)

Gamla brit-pop-legendarerna kan minsann än! (Även om remixen slår originalet)




Robyn - Honey

Välkommen tillbaka Fröken Carlsson. Du har varit saknad.




First Aid Kit - Tender Offerings

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Det är nästan provocerande hur odrägligt begåvade systrarna Söderberg är. Hur kan man ha så mycket talang när man knappt är äldre än mina barn! Oförskämt är vad det är!!




Miles Hunt - We Hold Eachother Up (The Custodian)

The Wonder Stuff-sångaren summerar sin 30+-åriga karriär med att spela in ett dubbelalbum med låtar från sina div. band och soloplattor - i akustisk tappning. Magiskt är vad det är. Som t.ex. "We Hold Each Other Up", som kan vara en av de vackraste kärlekssånger som någon någonsin spelat in.
Tyvärr, eftersom Miles är en grinig jävel, finns varken den (eller originalet) på Spotify ....



David Bowie - Beat of Your Drum (2018 rework)

På tal om gamla hjältar ... Bowies "Never let me Down" (1987) är en skiva de flesta fans talar tyst om. Av goda skäl. Det finns inte mycket på den värt att komma ihåg. Förutom rösten då ...
Samma tanke hade Bowieproducenten Mario McNulty, som omarbetat hela skivan, tillsammans med många av Bowies egna musiker.
Resultatet?
Ja, det är fortfarande inte en platta som kommer att kvala in på en Bowie Topp 20, men i alla fall 5-6 av spåren har blivit riktigt bra! Som detta exempelvis.




Suede - Life is Golden.

Ja, när vi ändå pratar om gamla hjältar och David Bowie. Suede kan än de också! :-)





Bonusspår:

The Knocks feat. Foster the People - Ride or Die
Paul Heaton and Jaqui Abbott - 7" Singles
Boy George & Culture Club - Let Somebody Love You
Robyn - Baby Forgive Me
The Wombats - Oceans
Håkan Hellström - Mitt hjärta är ett jordskred
Phosphorescent - C`est La Vie No.2
Familjen och Jesper Dahlbäck - Aldrig att jag skulle vara tyst nu

Här har du den kompletta Spotifylistan 


Party on // Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


torsdag 20 december 2018

Julens bästa böcker - enligt Helsingborgspersonalen


Hanna




Hans Rosling / Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen
Rosling guidar dig passionerat mellan sina staplar, diagram och bubblor och hinner elegant klämma in en och annan anekdot! En riktig ögonöppnare – intressant, lärorik och välskrivet.

Anders de la Motte / Vintereld
Lucianatten 1987, brinner en dansbana på den skånska landsbygden ner. En ung kvinna dör i lågorna och i polisutredningen som följer ställs vänner mot varandra, förtroenden sviks och familjer splittras… Spännande så det förslår, in till sista sidan. Nominerad till svenska deckarakademins pris 2018.

NR Qing Li / Yoku: Bli friskare & lyckligare med natur och skogsterapi
Dr Qing Li är docent vid Nippon Medical School i Tokyo och en av världens ledande experter på natur- och skogsterapi, ger dig tips, råd och en karta till de ostörda platser som många av oss idag har förlorat vägen till…! Stressa av, sänk ditt blodtryck och stärk ditt immunförsvar genom att vistas mer i naturen.



Yvonne



Håkan Nesser / De vänsterhäntas förening

Nesser i högform! Läser hela boken med ett leende på läpparna.

Mattias Edvardsson / En helt vanlig familj 
Årets bästa psykologiska spänningsroman! Man är fast från första sidan och det håller hela vägen. "Vad gör man inte för sin familj?"

Elizabeth Strout / Vad som helst är möjligt
Berörande och osentimentalt om en handfull oförglömliga karaktärer i en amerikansk småstad. Om smärta o läkning, kärlek o sorg, längtan o försoning.


Silja



Mats Strandberg / Slutet
”Den 16 september, 04,12 på morgonen, träder kometen Foxworth in i Jordens atmosfär” - och då går jorden och mänskligheten under. Slutet handlar om tiden som är kvar, veckorna, dagarna och timmarna. Vilka val gör man när tiden är knapp och ett helt liv ska levas på den utmätta tiden? Otroligt spännande, välskriven och tankeväckande ungdomsbok!

Jujja Wieslander Sven Nordqvist / Mamma Mu låtsas
Häng med Mamma Mu och Kråkan en vinterdag, där Mamma Mu bara ser möjligheter när inte verkligheten räcker till så kan man ju alltid låtsas! Till kråkans stora förtret. Alldeles, alldeles underbar!

Alex Haridi, Cecilia Davidsson och Cecilia Heikkilä efter berättelser av Tove Jansson / Sagor från Mumindalen
En mycket fin och ömsint bilderbok där man använt delar ur Tove Janssons kapitelböcker som bas för att ge dem nytt liv för lite yngre barn. Mycket fint illustrerade med stor kärlek och respekt, ett måste i varje Muminboksamling! 

// Yvonne, Hanna, Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

måndag 17 december 2018

Johans årsbästa 2018



Nu har jag bestämt mig.

Dessa är de 10 bästa böcker jag läst i år. Utan någon egentlig inbördes ordning (men topp 4:an är nog faktiskt rätt korrekt ...).


Stina Jacksons "Silvervägen"
Jag sa redan i somras att jag skulle äta upp min hatt om inte den här boken tog Svenska Deckarakademins pris för årets bästa kriminalroman. Jag slapp äta upp min hatt ....

Jodi Picoults "Små stora saker"
Det var ju då fanken att jag inte kom för mig att läsa denna bok tidigare i år!
Jag hade kunnat sjunga dess lovord hela sommaren/hösten - och sålt högvis av detta fantastiska drama. Rasism! Sjukvård! Rättegångsdramatik och starka kvinnoroller! 
En roman som kommer leva kvar hos mig i många år.

Mattias Edvardssons "En helt vanlig familj"

Detta är en enastående bra spänningsroman. En sådan som man bara ramlar över några gånger per decennium. Boken har hyllats av i stort sett varje recensent som satt tänderna i den - och den är insåld till över 30 länder! Läs hela min recension här.

Don Winslows "Styrkan"
Jag älskar New York. Fullkomligt älskar stan.
Har aldrig känt mig otrygg på gatorna där, oavsett statsdel eller tid på dygnet.
Men frågan är om jag kommer våga åka tillbaka nu, efter att ha läst Don Winslows hyllade kriminalroman "Styrkan". Det verkar ju fullkomligt livsfarligt där!!

Fantastisk snutroman dock. Sopranos-klass! Skriker "Gör TV-serie av mig!!"

Naomi Aldermans "Makten"
Vad ska vi kalla Naomi Aldermans "Makten"?
Är det tankeväckande dystopisk science fiction?
Eller är det en könsmaktsordningsifrågasättande feministisk hämndfantasi?

Skulle världen bli en bättre plats om våldskapitalet hamnade i kvinnors händer?
Ämnet låter kanske tungt, men tro mig, det är en riktig bladvändare.
Älskare av god litteratur, som t.ex.Margaret Atwoods "Tjänarinnans berättelse" ("The Handmaid´s tale"), bör absolut inte missa denna pärla!


Matt Haigs "Historieläraren"

Ett annorlunda äventyrsdrama. Om tidens villkor och att leva för evigt. Nästan.
På väg att filmatiseras med Benedict Cumberbatch!

Christina Eriksons "Din vän Forsete"
En alldeles utmärkt psykologisk thriller. Eller psykopatisk thriller säger vi tycker jag, för det är inte ont om sådana rackare i den här berättelsen. Ryslig bladvändare. Väntar med spänning på del två ....

Krysten Ritters "Rökridå"
Krysten Ritters romandebut är, tack och lov eftersom jag verkligen gillar henne som skådis i t.ex. "Breaking Bad" och "Marvels Jessica Jones", riktigt riktigt bra.
Inte alltid något garanterat när filmstjärnor ger sig in i den litterära sfären.
"Rökridå" är en tät och engagerande återvändar-thriller med ekologiska förtecken.
Rik på amerikansk småstadsatmosfär och med ett intressant persongalleri, klart mer genomarbetat än de i snitt-deckaren. Lite Erin Brockovich möter Gillian Flynns "Vassa föremål" if you know what I mean

Mats Strandbergs "Slutet"

Jordens undergång! Tonårskärlek! Ett mordmysterie!
Årets bästa Unga Vuxna-bok (dit jag fortfarande känner att jag ingår vid 46 ....)

Mary Lynn Brachts "Vit krysantemum"

En mycket gripande historia om två systrar som separeras under Koreakriget, och deras separata livsark under decennier framåt. En stark berättelse om ett öde som drabbade hundratusentals kvinnor i Korea under kriget, med ett upplägg som fick mig att tänka på berättelsen om syskonen Abdullah och Pari i Hosseinis bok "Och bergen svarade".


Bubblarna:



Sylvain Neuvels "Sovande jättar"
Cool Sci-Fi, berättad på annorlunda sätt. Arthur C Clarke möter The X-Files.

Eva Nours "De hemlösa katterna i Homs"

Stark roman om krigets Syrien. Gripande om obegripliga hemskheter.

Anders de la Mottes "Vintereld"

Deckarkungen från Lomma visar ännu en gång att han tillhör den svenska spänningselitens toppskikt. Även om jag tyckte att förra årets "Höstdåd" var strået vassare, så är "Vintereld" en av årets must-reads.

Kent Wernes "Allt är en konspiration"

Förra julen utsåg jag Emma Frans "Larmrapporten" till årets måsteläsning för alla mellan 16 och 116, i år går den äran till Kent Wernes "Allt är en konspiration". Pedagogisk, oavbrutet intressant och skulle egentligen vara väldigt rolig om det inte vore för det faktum att världen är full av plattjordstroende, antisemitiska foliehattar ......

Jonas Hassen Khemiris "Pappaklausulen"

En av Sveriges mest begåvade skriftställare har skrivit ännu en alldeles utmärkt roman. Han har dock skrivit bättre böcker förr, och han kommer att skriva bättre böcker igen ...

Nina Lykkes "Nej och åter nej"

Mycket läsvärd norsk skilsmässosatir. Som en mindre teatralisk Lena Andersson ungefär ...


Och så några alldeles utmärkta titlar som redan utkommit i pocket:



A.J. Finns "Kvinnan i fönstret"
Karen Dionnes "Träskkungens dotter"
Peter Swansons "Värd att döda"
C.J. Tudors "Kritgubben"


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


torsdag 13 december 2018

Evas toppromaner 2018


Vilket läsår! Framför allt hösten har varit fantastisk i år. Här landade den ena stora läsupplevelsen efter den andra, böcker som berörde och skakade om. Problemet är bara att rangordna dessa lysande romaner...

1. Alex Schulman: Bränn alla mina brev.
Vilken historia han sytt ihop, Alex Schulman! Han går i cirklar runt sin morfar Sven Stolpe - superkändis på sin tid - och mormor Karin. Och snart kommer han på varför han är så arg själv. Det handlar om nedärvd ilska, riktig djup. Men varför? Svaret är en kärlekshistoria på liv och död. Läs och njut, känns förälskelsen och den stora bitterheten.

2. Vigdis Hjorth: Arv och miljö.
Sällan har en roman berört mig så. Det är en riktigt infekterad familjehistoria, berättad på det mest smärtsamma sätt. Familjehemligheten har splittrat familjen, nu tvingas de samman av arvet. Den här romanen vände upp och ner på hela Norge när den kom ut, och fick också Bokhandlarpriset, en klar kvalitetsstämpel.

3. Hanne-Vibeke Holst: Som pesten.
Danska författarens storverk är inget mindre än en global roman. Och om inget mindre än en pandemi, en världsomfattande svininfluensa som påminner om spanska sjukan. Unga, friska människor insjuknar och dör snabbt, världen håller andan - men när är det lönsamt nog att tillverka vaccin - och vilka ska få det? Holst har lyckats med att skriva en makalös historia om en häxbrygd som politik, vinstjakt, maffia, personliga relationer.... och allt hänger ihop på ett otroligt sätt.

4. Helena von Zweigbergk: Totalskada.
Vad blir det kvar när hela huset brinner upp? Vad betyder vi för varandra - och vad betyder våra saker? I romanen blir det till att ompröva det mesta i livet för huvudpersonerna. Omskakande och med absolut gehör för hur människor tänker och talar. Kan bli en ny teaterpjäs direkt!

5. Mattias Edwardsson: En helt vanlig familj.
Vad vet vi egentligen om varandra i en familj? För prästen Adam och juristen Ulrika och dottern Stella blir det ett bryskt uppvaknande, när Stella plötsligt sitter hos polisen, misstänkt för mord. Vad var det egentligen som hände, och hur kunde det hända? Hur långt är man beredd att gå för sitt barn? Det här är en oerhört gripande historia, spännande till sista sidan!

 
// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

torsdag 6 december 2018

Som pesten - ett imponerande romanbygge




Hur mycket kan en roman bygga på? Funderingarna är många när jag läser "Som pesten" av Hanne-Vibeke Holst. Den danska författaren, tidigare, journalisten, har gett sig ett enormt grävuppdrag, efter att bland annat ha skildrat dansk politik. Nu handlar det om inget mindre än en världsomspännande sjukdom, en variant av spanska sjukan. Då, för hundra år sedan, dog barn och unga i massor, nu upprepas historien med ett muterat virus via fåglar och grisar. Det går skrämmande fort, spridningen är oundviklig i vår moderna värld där vi människor rör oss över och mellan kontinenter.

Det ger en ganska surrealistisk läsning av den 843 sidor långa romanen, att samtidigt ligga på soffan med influensa...  Men inte ett ögonblick tänkte jag ge upp läsningen. Jag följer huvudpersonen, den danska läkaren Karoline Branner när hon flyttar med sin son och slarver till man till Geneve. Här har hon fått det viktiga uppdraget som samordnare vid utbrott av pandemier. Och hinner knappt landa på WHO, Världshälsoorganisationen, förrän katastrofen är på väg.

Som en ödets ironi bryter första vågen ut i Danmark. Ändå kommer inte vaccintillverkarna, de stora bolagen, igång. Större efterfrågan och spridning krävs för att det ska ge tillräcklig vinst.Och det hjälper inte att doktor Branner har de bästa och högsta kontakter inom FN och regering. Danmarks regering är mer bekymrad över flyktingströmmarna, detta år, 2015.
Men detta är bara början.

Med otroligt skicklig hand lotsar Hanne-Vibeke Holst läsaren genom stor dramatik, genom de legala och illegala mekanismer som styr, visar hur vinstintresse och egenintresse ofta väger tyngre än mänsklighetens väl, hur rika, vita människor fortfarande tar för sig, baksidan av nationalism och prestige. Men illustrerar också hur avgörande personliga relationer kan vara. Och i detta ligger ändå hoppet: i människans förmåga att känna empati.
Mycket symboliskt får också Dag Hammarskjölds gamla skrivmaskin spela en roll i upplösningen. Som en påminnelse om de människor som trots allt inte ger upp kampen för det goda i en cynisk värld.

Inte en sekund har jag tråkigt under de fyra dagar då jag läser "Som pesten". Det tog Hanne-Vibeke Holst fyra år att skriva den globala romanen.

Så imponerande, så angeläget och samtidigt, så oupphörligt spännande!

(Hur man lyckas ligga på soffan och läsa en tegelstensroman?  Man ställer helt enkelt boken på en kudde på magen. Funkar jättebra.)

// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

måndag 3 december 2018

Gästbloggaren: Eva Nour


De hemlösa katterna i Homs” är en roman om kriget och lidandet i Syrien, men det är också en berättelse som rymmer mycket hopp och kärlek. Och katter, vilket jag ska återkomma till.

Jag som skrivit boken kallar mig Eva Nour. Det är en pseudonym för att skydda huvudpersonen Sami, som jag har skrivit romanen med och till. Vi träffades första gången 2015 och lever nu tillsammans i Paris. När vi möttes hade Sami nyligen kommit som flykting till Paris, och jag var där som svensk journalist för att skriva om terrordåden. Vi blev goda vänner och sedan mer än vänner.

I början undvek Sami att prata om kriget och flykten. Historierna kom i fragment och blixtminnen. Vissa saker han berättade var så ofattbara att jag behövde skriva ned dem för att sortera tankarna. Det började som en dagbok, men efterhand växte berättelsen och kändes viktigare än så. Sami uppmuntrade mig att fortsätta anteckna och ställa frågor. Som journalist är det svårt att intervjua personer man känner väl – den bristande distansen kan vara en svaghet, men här blev det en styrka. Jag vågade fråga om sådant jag aldrig vågat fråga förut och Sami vågade berätta. Om hur det är att plocka gräs och blad från träden för att överleva. Om att dela sina sista konserver med hemlösa katter. Om att begrava sin egen lillebror.

Samis berättelse ger en skrämmande insyn i en av världens hårdaste diktaturer, men den ställer också allmängiltiga frågor om den enskilda människans ansvar och makt. Och om kärlekens drivkraft. Frågor som inte enbart har med lidandet i Syrien att göra.

Två frågor som vi ofta får:

1. Vad är sanning och vad är fiktion? Boken är en roman och har ett litterärt berättande, men alla större händelser är baserade på verkligheten och skildras genom Samis ögon. Jag tror att skönlitteratur ofta kan föra oss närmare sanningen. I Samis fall var fiktionen en nödvändighet och förutsättning för att den här boken skulle kunna publiceras.

2. Var kommer titeln från? Sami känner ett starkt band med djur och boken är full av katter, sköldpaddor, sparvar, duvor och hundar… Men framförallt är det ett minne som fastnat hos mig: En gång visade Sami en bild på ett par kattungar som han ställt fram en skål yoghurt åt. Det visade sig att bilden var tagen i hans hem, kort efter att huset förstörts av regimens missiler. Hur kunde det vara möjligt? tänkte jag. Ditt hem har nyss förstörts och du matar djuren. För mig blev katterna en symbol för medmänsklighet.

Det började som en kärlekshistoria och blev till en roman. Som i sin tur är en kärlekshandling, både till Sami och till det syriska folket. Och namnet? Eva är ett vanligt svenskt namn och betyder ”liv. Nour är ett typiskt arabiskt namn som betyder ”ljus”. Ljus och liv. Eftersom det här är en berättelse om att behålla hoppet, oavsett allt.

Eva Nour
Paris, november 2018

torsdag 29 november 2018

Petra Holst-tävling - Vinnare!



Stort grattis till Jennie i Linköping, Per i Ängelholm, Catarina i Ronneby,
Christine i Grästorp och Monica i Malmö!

Ett signerat exemplar av Petra Holsts relationsrysare "Jag släpper dig aldrig" kommer i posten
hem till er alla inom kort. (Så fort författaren masat sig hit och klottrat i dem dvs. Hon bor typ runt hörnet, så det ska nog inte ta så lång tid ...

Du som läste Petras gästblogg, blev sugen på att läsa, men inte lyckades vinna tävlingen denna gång. Fear not! Det finns fortfarande möjlighet att fixa ett signerat exemplar av "Jag släpper dig aldrig" till jul!
Petra, tillsammans med författarkollegan (och Löddebon) Mattias Edvardsson, besöker två av våra butiker och signerar i jul!

 


De tittar in i Helsingborgsbutiken lördagen den 15/12, och gör ett sista stopp före Dopparedagen på Center Syd lördag den 22/12


måndag 26 november 2018

Sjunger vackert om kärlek ändå




Jag vet inte hur han gör, Alex Schulman. Men när han skriver sina familjeromaner, river han ner allt motstånd och berättelsen går rakt in i hjärtat. För visst kan det verka för skvallrigt, för privat, kanske rentav ett utnyttjande av släktens kändisskap, att skriva om pappa, mamma, hustrun. Och nu om mormor och morfar, Karin och Sven Stolpe, en av Sveriges största kulturpersonligheter på sin tid. 

Sven Stolpe var alltid arg, arrogant, överlägsen, dräpande. Ärkefienden var en annan stor kulturskribent, Olof Lagercrantz, även chefredaktör på Dagens Nyheter. 

Upprinnelsen till Alex Schulmans nya bok "Bränn alla mina brev" ligger i denna ilska. Alex börjar inse att hans egna barn är rädda för hans humör. Så vari bottnar ilskan?
Spåren leder till morfar, Sven Stolpe, som dikterade tillvaron för omgivningen, och framför allt för hustrun Karin.
Alex läser flera av Sven Stolpes nästan etthundra böcker, läser brev, går i morföräldrarnas spår. Ett tema blir uppenbart - den trolösa kvinnan som förstör mannens liv.

Efterhand växer historien fram: en tio dagar kort kärlekshistoria mellan Karin och Olof Lagercrantz. Det är passion, det är på allvar. Och denna kärlek kommer att prägla livet för alla inblandade och familjen.

Skvaller? Nej, en kärlekshistoria som kan få stenar att gråta. Men som också återupprättar Karin och hennes livsval. Det är så oerhört sorgligt och gripande, och så vackert han sjunger om kärleken, Alex
Schulman. 

// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm

onsdag 21 november 2018

Tävla med Bokboxen - Vinn signerad bok!



Vi har förärats 5 stycken signerade exemplar av Bjärredsförfattaren Petra Holsts nya relationsrysare "Jag släpper dig aldrig" att tävla ut till våra läsare!

Allt du behöver göra för att få hem denna perfekta julklapp till dig själv, eller en bättre/sämre hälft, är att svara på följande fråga:

Vilken av följande titlar har inte skrivits av Petra Holst?

1. Bländad
X. Så länge vi båda andas
2. Jag brukade drömma om dig

Maila ditt svar (och adress) till bokboxenkillbergs@gmail.com senast tisdagen den 27:e november så kanske den landar i din brevlåda i god tid före Dopparedagen.

Missa inte heller Petras gästblogg från häromdagen. Klicken sie HÄR bitte. :-)

Lycka till!
// Johan

måndag 19 november 2018

Gästbloggaren: Petra Holst




Det var på en fest jag såg henne, kvinnan som var så svartsjuk att folk skrattade bakom hennes rygg. Hon satt ensam, med händerna knutna framför sig på bordet. Strategiskt placerad längst bak i lokalen så att hon skulle kunna ha full uppsikt över sin man. Runt omkring henne pågick festen, men hon var som förstenad. De svarta ögonen registrerade allt.            
                                                                                                                           
Hade hon fog för sina misstankar? Ingen aning. Jag känner varken henne eller hennes man. Men efteråt började jag fundera över hur ett äktenskap som deras kan se ut. Som ett fängelse kanske? Jag föreställde mig anklagelserna och de ändlösa korsförhören, maktlösheten hos den som inte blir trodd. Samtidigt vaknade min nyfikenhet. Hur tänker någon som betraktar alla andra kvinnor som ett hot?       
                        
Det var så hon föddes, min ena huvudkaraktär Anna. Hon som inte kan leva utan David, mannen hon älskar över allt annat. Fram och tillbaka vankar hon över lägenhetsgolvet, tittar ideligen på klockan. Isolerad och deprimerad, sjukskriven sedan ett halvår tillbaka. Övertygad om att David bedrar henne men oförmögen att bryta sig loss. Hennes terapeut har sagt att hon måste aktivera sig mer på egen hand, men hon kan inte koppla av förrän David har kommit hem från jobbet. Än en gång ger hon efter för ångesten och slår kortnumret till hans mobil. Signal efter signal går fram utan att han lyfter luren ...                                                                                                                
Precis som Anna undrade jag var David befann sig. Inbillar hon sig bara att han träffar andra kvinnor? Om inte, hur långt är hon i så fall villig att gå för att behålla sin man? För att skruva upp insatserna introducerade jag min andra huvudkaraktär Isabel. Hon som är Annas barndomsvän och raka motsats: självsäker, impulsiv och utåtriktad. En dag träffar hon David på en lägenhetsvisning där han är ansvarig fastighetsmäklare och upptäcker snart att hon trivs lite för bra i hans sällskap.   
                  
Jag insåg omedelbart att deras möte skulle få ödesdigra konsekvenser. Däremot dröjde det innan jag förstod vem som skulle råka illa ut. Historien berättas ur både Annas och Isabels perspektiv, och eftersom deras syn på verkligheten skiljer sig åt var det svårt att veta vilken riktning historien skulle ta. Är David inte den omtänksamme man han utger sig för att vara? Vem är det egentligen som ljuger?             
                                                      
Min skrivprocess följer alltid samma mönster. Från det första lilla fröet växer karaktärerna fram och deras sanna natur visar sig ofta inte förrän jag närmar mig slutet. Men den här gången var deras drivkrafter betydligt mörkare än jag hade kunnat förutspå. Mitt triangeldrama utvecklades till att handla främst om manipulation och besatthet, ett tema jag har varit intresserad av ända sedan jag skrev min förra roman Bländad.             

                                                                                                                                       

Hur gick det då för kvinnan jag såg på festen? Vid några tillfällen precis efteråt dök hon upp i mitt Facebookflöde. Som profilbild hade hon valt ett foto på sig själv och sin man. Havet glittrade i bakgrunden och de log lyckligt mot varandra. Inte en skugga syntes på den klarblå himlen. 


// Petra Holst, Bjärred

måndag 12 november 2018

Hosseini-abstinens?



Ett litet klargörande angående Khaled Hosseinis nya bok "Bön till havet", en berättelse inspirerad av det som hände den treårige syriske pojken Alan Kurdi, som drunknade och sköljdes upp på en turkisk strand för några år sedan.
Ni har alla sett bilden, så jag avstår från att dela den igen här.

Det är en vacker och mycket rörande illustrerad novell på dryga 40 sidor, och inte - som många som kommer till butiken verkar tro - en ny fullängdsroman.

"På en månbelyst strand vaggar en pappa sin sovande son i väntan på gryningen och en båt som ska komma. Han beättar för sin pojke om sin barndoms långa somrar och minns sin farfars gård i Syrien, hur olivträden prasslade i vinden, hur farmoderns getter bräkte och kastrullerna skramlade. Och han minns den livliga staden Homs med dess myllrande gränder, dess moské och dess stora souk, innan bomberna började regna över himlen och de blev tvugna att fly.
När solen går upp ska de och andra på stranden samla ihop sina tillhörigheter och ge sig ut på en farlig sjöresa på jakt efter ett nytt hem."


Med detta sagt. Du bör absolut läsa den, och köpa den i julklapp åt många vänner.
Alla författarens intäkter för boken går till FNs flyktingorgan, samt till hans egen stiftelse som jobbar med flyktinghjälp över hela världen.

Men om du lider av Hosseini-abstinens kan jag rekommendera två andra nyutkomna romaner som kanske kan dämpa symptomen ...

Mary Lynn Brachts "Vit krysantemum" till exempel.

"Korea, 1943. Hana arbetar som djuphavsdykare och åtnjuter ovanligt stor frihet och självbestämmanderätt för att vara kvinna. Tills den dag då hon ertappas på stranden. För att skydda sin lillasyster ger hon inte ett ljud ifrån sig utan låter sig tillfångatas av japanska soldater som för henne till en militärbordell."

En mycket gripande historia om två systrar som separeras under Koreakriget, och deras separata livsark under decennier framåt. En stark berättelse om ett öde som drabbade hundratusentals kvinnor i Korea under kriget, med ett upplägg som fick mig att tänka på berättelsen om syskonen Abdullah och Pari i Hosseinis bok "Och bergen svarade".


Missa inte heller "De hemlösa katterna i Homs".

"Sami växer upp i Homs i Syrien. Hans barndom är trygg, men som vuxen får han alltmer erfara regimens förtryck. Som kartritare i militären blir han mot sin vilja själv delaktig i övergreppen mot civilbefolkningen, samtidigt som demonstrationer börjar äga rum runt om i landet."

Skildringen av att bo i den krigsdrabbade staden Homs, fast mellan en förtryckande regim och våldsamma rebellgrupper påminde mig om Laila och Azizas öde i "Tusen strålande solar". Att leva i Kabul när Talibanerna tog över. Ingen höjdare det heller ...
En debutroman av pseudonymen Eva Nour, skriven till huvudpersonen Sami. 

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd