Sidor

Aktuella evenemang

måndag 27 maj 2019

Leila Slimanis "Vaggvisa" - Nu i pocket!



Redan när thrillern börjar har det värsta hänt: Två små barn är mördade i sitt hem.
"Vaggvisor" av franska-marockanska författarinnan Leila Slimani handlar om det mest skrämmande av allt. Mitt i vardagligheten finns den största faran, den som inte går att värja sig emot.

På ytan är allt så bra. Myriam och Paul lever i det vackra huset i Paris tionde arrondissement med sina två små barn. Och när Myriam efter en lång barnledighet vill ta upp sin karriär, hittar de den perfekta nannyn, Louise. Barnen älskar henne och hemmet är trivsammare än någonsin.

Men om något är för bra för att vara sant, så är det ju sannolikt också det. Och med psykologisk skärpa skildrar Slimani hur katastrofen smyger sig in i Parislägenheten.
Det är riktigt skickligt skrivet. Så har också Leila Slimanis roman liknats vid Gillian Flynns "Mörka platser".

"Vaggvisor" har sålt i mer än 600 000 ex bara i Frankrike, och kommer nu ut i 38 länder, ett av dem Sverige.
Tack för det, Natur&Kultur. Fransk litteratur på svenska hör annars inte till vanligheterna. 

Nu finns den i svensk pocket!

// Eva Killberg, Akademibokhandeln / Killbergs Ängelholm


* Text publicerad i original april 2018

torsdag 16 maj 2019

Gästbloggaren: Anne Liljeroth


Kan en bok vara tröst?


I januari i år släpptes min roman Jag kan inte sluta gråta (LB Förlag). Nu några månader senare känner jag mig rörd, nästan skakad, över mottagandet. Och samtidigt lite beklämd. Så många skriver och tackar, berättar att de själva varit eller är i samma situation som Josefin, huvudpersonen i boken. De skriver att boken ger dem tröst, att jag satt ord på hur det känns. Detta med att inte orka, att till slut tvingas erkänna att man inte räcker till.
   ”Det händer inte mig.”
   Precis så. Eller inte?

   Vår tids stora folksjukdom, utmattningen, hjärntröttheten, är absolut ingenting som någon vill drabbas av. Den trycker ner, förminskar, och osynliggör den som drabbas. Över 70.000 personer drabbas varje år av det som numera är en av vår tids vanligaste orsaker till sjukskrivning. Ingen av dessa tusentals trodde väl att de skulle hamna där.
   När hjärntröttheten är som värst kan vi inte tänka, inte fatta beslut, vi fungerar helt enkelt inte. Klarar inte av det vardagliga. Vill inte vara sociala. Vill helst gömma oss. Och vem vill erkänna sig svag, sjuk och orkeslös?

   Jag skrev Jag kan inte sluta gråta för att jag ville förklara, men också ge alla som varit där, är där, ett ansikte. Trösta. Säga ”du är okej, du är inte galen och det är inte ditt fel.” Och ni andra, som inte varit eller är där, jag vill att ni också läser, för att bättre förstå vad som pågår där inne i huvudet, i kroppen, i själen, på den vars hjärna stänger av. ALLA känner någon – men få förstår hur det känns när hjärnan stänger av.

   Josefin har aldrig varit så rädd i hela sitt liv. Att kanske aldrig bli hel igen, inte räcka till, bli lämnad, kanske spärras in. Ovissheten är det värsta. Läsaren får följa Josefin på hennes väg till ett nytt liv, för det blir sällan som förut, men det kan bli bra. Den vissheten ger både tröst och insikt. En bok kan ge tröst.

// Anne Liljeroth

Anne Liljeroth har tidigare skrivit tre romaner. Nu tar hon steget från tänkvärd feelgood till en allvarligare berättelse, skildrad med sådan precision att den kryper under huden på läsaren. Ett drama som lyfter fram en av vår tids stora utmaningar och dess konsekvenser.


”Stark och drabbande läsning” Camilla Davidsson
”Stark, ärlig och fängslande läsning.” Agneta Norrgård
”Som bok betraktat är det en nästan ovärderlig guldklimp för människor i det moderna tidevarvet.” Conny Palmkvist, Boktugg
”Den är tänkvärd. Den är stark. Den berör.” Evas Bokhylla
”En mycket modig bok.” Boktyckaren

Träffa författaren hos oss på Akademibokhandeln Center Syd den 23/5







fredag 10 maj 2019

Vinnare - Signerad bok av Malin Thunberg Schunke!

​​​​​
 
Stort grattis till Rosleyn i Helsingborg, Anders i Borlänge, Armina i Luleå,
Gun i Höganäs och Christian i Gränna!
 
Ni visste alla (eller gissade i alla fall helt korrekt) att Eurojust har sitt huvudsäte
i Haag. Väl googlat! :-)
 
Ett signerat exemplar av Malin Thunberg Schunkes "Ett högre syfte" landar inom
kort i edra brevlådor!
 
Stort tack till Piratförlaget för de sponsrade böckerna, och ett ännu större tack till Malin - för den alldeles utmärkta spänningsromanen du har skrivit.
(Du läste väl hennes gästblogg förra veckan? Annars, fy på dig!)
 
// Johan

onsdag 8 maj 2019

Come-Back-Man!


"Ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, en misslyckad bankrånare, en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den...tom. 
Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?"


Det har gått nästan två år sedan vi fick en ny roman av Fredrik Backman ("Vi mot er" 17-08-21), och ännu längre sedan han fick oss att skratta ("Britt-Marie var här" 14-10-31).
Men med "Folk med ångest" gör han comeback-man (badum tish) i humorgenren igen - efter ett drygt års paus från den vilda världssuccékarusellen han hamnade i efter "En man som heter Ove".

Vad hände? Vart tog han vägen?
Fredrik skriver själv, mycket fint, om sin depression och författarlivets vedermödor, på den egna bloggen.  Jag rekommenderar att du går in och läser. 
Det är på engelska, och väldigt långt. 
Men läs ändå.
Försök fatta att det kan vara rätt jobbigt med levandet och tusentals människor som hojtar "När kommer Björnstad 3 igenklien??", även om man når enorma framgångar världen över med sina böcker.

Författaren har själv skrivit att han skrev större delen av "Folk med ångest" under samma period som han själv gick hos psykolog - för behandling av just det han själv skriver om i den länkade texten ovan. 
Läs som sagt.

Av detta märks kanske inte jättemycket skall sägas (även om det i boken figurerar en psykolog med en asjobbig patient som har svårt att hålla sig till ämnet. Detta är eventuellt ett sammanträffande ...), för boken är ett otroligt underhållande litet kammarspel i sann Backmananda.
En komedi som samtidigt packar in högvis med känslor och några teskedar tårar.
"Bringing all the feels", som kidsen skriver på YouTube liksom.
Handlingen är inte komplicerad, men svår att berätta om utan att avslöja de mer finurliga intrigdetaljerna. Du får tro mig när jag säger att det funkar helt enkelt.

Är det Backmans bästa roman hittills? 
Nej, det är det inte, men han hans mellannivå ligger högre än de allra flesta andras högsta.
Cut him some slack. He's not been well, som kidsen kanske också skriver på YouTube (jag vet fan inte vad kidsen gör på YouTube egentligen, jag kollar bara filmtrailers och letar gamla musikvideosar där.).

Har du gillat Backmans tidigare romaner kommer du solklart falla även för denna.
Om du inte fastnat för hans författarskap än undrar jag mest vad det är för fel på Dig nuförtiden ...  :-)


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd







torsdag 2 maj 2019

Tävla med Bokboxen - Vinn signerad spänningsroman!




Du läste väl författaren Malin Thunberg Schunkes gästblogg hos oss tidigare i veckan?
Inte?
Gör det först då, och klicka tillbaka dig hit sedan. 

Någon måtta får det väl vara ....
Ah! Välkommen tillbaka!

Nu blev du väl sugen på att läsa "Ett högre syfte"?
Utmärkt! Vi har nämligen lyckats lägga beslag på fem stycken signerade exemplar som vi möjligtvis kan skilja oss ifrån, om du kan svara på frågan nedan.

EU:s organ för straffrättsligt samarbete, Eurojust, spelar en viktig roll i boken
Ett högre syfte. Men var ligger det?

1. Bryssel
X. Paris
2. Haag


Skicka ditt svar och din postadress till bokboxenkillbergs@gmail.com senast torsdagen den 9:e maj. Håll tummarna och stay tuned to this channel!

Lycka till! // Johan