Böcker ska beröra, det är mitt kriterium för goda böcker.
2019 utkristalliserades tio titlar som de bästa under mitt läsår.
1. Patrik Svensson: Ålevangeliet
Lysande essäbok, otippad storsäljare och Augustpristagare, för både hjärnan och hjärtat, oemotståndligt personligt och underhållande. Mysteriet med den undflyende ålen fascinerar genom hela boken. Den berikar och berör - inte undra på att den sålts till 33 länder.
2. Augustin Erba: Snöstorm
Ännu en journalist som skriver fantastisk skönlitteratur. Erbas roman om mannen som med panik återser sin stora ungdomskärlek på ett tåg - i mogen ålder - är gripande i varje kort kapitel. Varför blev det aldrig de två? Om bakgrunden som styr våra val, om de skälvande ungdomsåren och om kärlek som aldrig fick bli allvar. Erba skriver alltid vackert, aldrig banalt. En roman som stannar länge i hjärtat.
3. Håkan Nesser: Halvmördaren
Ungdomskärlek nummer 2: Nessers antihjälte Adalbert Hanzon (Halvmördaren) har nyligen muckat från fängelset, när han tycker sig se den kvinna han älskade i sin ungdom. Men var det verkligen hon? Svårt att veta, långt efteråt. Det lämnar inte Adalberth, som mer eller mindre blir detektiv i storyn. En väldigt fin och varm, mycket nessersk historia.
4. Tessa Hadley: Sent på dagen
Denna engelska författarinna är helt enkelt suverän. Hon gestaltar övertygande ett relationsdrama mellan medelålders vänner när det krackelerar. De två paren har känt varandra sedan ungdomsåren och följts åt med barn och nöjen. När så den sammanhållande personen plötsligt dör förändras allt.
5. Gunnar Bolin: Hovjuvelerarens barn
Radiojournalist Gunnar Bolin är en rapp kulturröst. Dessutom en riktigt bra författare, visar det sig nu. I familjekrönikan skriver han in sina släktingar som sökte lyckan i Ryssland och lyckades bli tsarens hovjuvelerare. Gunnars farmor gifte sig med en österrikisk socialist. Och Gunnars pappa blev inkallad i tyska armén efter Anschluss. Deras liv, och många andra släktingars, bildar en levande centraleuropeisk historia.
6. Ingrid Carlberg: Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris.
Första ocensurerade biografin om vår store donator. Ingrid Carlberg har gjort ett mastodontarbete i arkiv i olika länder och bland annat fått fram vad Nobel och hans familj gjorde i Ryssland. Hon har hittat Alfred Nobels spionakt i Frankrike, kartlagt hans inblandning i Panamakanal-skandalen, och skriver också om hans kvinnor. Vansinningt spännande blir skildringen av hur hans unge assistent lyckades smuggla undan förmögenheten till Nobelpriserna.
Den maffiga biografin blir både en personskildring och en levande bild av tiden då vetenskapen växte fram.
7. Michel Houllebecq: Serotonin
En av Europas mest omtalade - om kontroversiella - författare är Michel Houllebecq. Efter att ha skildrat ett Frankrike som blev muslimskt, har han nu gett sig på vår tids livströtta, uttråkade, bedövade man. I "Serotonin" är huvudpersonen 46 år och har gett upp hoppet. Han lämnar allt - jobb, lägenhet, flickvän. Lyckopiller håller honom vid liv, vid denna västvärldens vägs ände.
Houllebecq är aldrig behaglig, ofta chockerande och provocerande. Men alltid med en termometer på vår tid och kultur.
8. Olga Tokarczuk: Styr din plog över de dödas ben
Nobelpristagaren 2018 har skrivit denna suggestiva, deckarliknande historia. Kvinnan i skogen är naturens försvarare mot jägarna. Är det månne naturen som slår tillbaka när de börjar dö?
Miljön tror jag är Olgas egen, i södra Polen, på gränsen till Tjeckien. Spännande, egensinnigt och annorlunda.
9. Lars Lerin: Trollet är inte hemma
Hade jag fått bestämma, skulle Lars Lerin fått Augustpriset för sin barnbok. Sonen Rafael går på skogspromenad med napp, katt och pappa som målar. Spänningsmomentet är den gamla jordkällaren, där trollet bor. Men trollet är inte hemma.
Lars Lerins akvareller är så underbara att alla vuxna också vill ha barnboken. Och texten av samma Lars är enkel men rymmer även de stora livsfrågorna.
10. Sven Nordqvist: Kan du ingenting, Pettson?
Ingen kan som Sven Nordqvist skildra barn - vuxen-relationen med humor. I denna nya, kortare saga vill katten Findus få gubben Findus att utföra akrobatiska konster. Det kan han förstås inte. Men han kan göra en fin utflyktskorg med gamla pannkakor,och det blir en härlig dag. Fin sensmoral: Alla är bra på någonting.
Hög igenkänningsfaktor för en mormor.
// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar