Sidor

Aktuella evenemang

torsdag 30 januari 2020

Folk med ångest - Nu i pocket!



"Ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, en misslyckad bankrånare, en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den...tom. 
Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?"


Det har gått mer än två år sedan vi fick en ny roman av Fredrik Backman ("Vi mot er" 17-08-21), och ännu längre sedan han fick oss att skratta ("Britt-Marie var här" 14-10-31).
Men med "Folk med ångest" gör han comeback-man (badum tish) i humorgenren igen - efter ett drygt års paus från den vilda världssuccékarusellen han hamnade i efter "En man som heter Ove".

Vad hände? Vart tog han vägen?
Fredrik skriver själv, mycket fint, om sin depression och författarlivets vedermödor, på den egna bloggen.  Jag rekommenderar att du går in och läser. 
Det är på engelska, och väldigt långt. 
Men läs ändå.
Försök fatta att det kan vara rätt jobbigt med levandet och tusentals människor som hojtar "När kommer Björnstad 3 igenklien??", även om man når enorma framgångar världen över med sina böcker.

Författaren har själv skrivit att han skrev större delen av "Folk med ångest" under samma period som han själv gick hos psykolog - för behandling av just det han själv skriver om i den länkade texten ovan. 
Läs som sagt.

Av detta märks kanske inte jättemycket skall sägas (även om det i boken figurerar en psykolog med en asjobbig patient som har svårt att hålla sig till ämnet. Detta är eventuellt ett sammanträffande ...), för boken är ett otroligt underhållande litet kammarspel i sann Backmananda.
En komedi som samtidigt packar in högvis med känslor och några teskedar tårar.
"Bringing all the feels", som kidsen skriver på YouTube liksom.
Handlingen är inte komplicerad, men svår att berätta om utan att avslöja de mer finurliga intrigdetaljerna. Du får tro mig när jag säger att det funkar helt enkelt.

Är det Backmans bästa roman hittills? 
Nej, det är det inte, men han hans mellannivå ligger högre än de allra flesta andras högsta.
Cut him some slack. He's not been well, som kidsen kanske också skriver på YouTube (jag vet fan inte vad kidsen gör på YouTube egentligen, jag kollar bara filmtrailers och letar gamla musikvideosar där.).

Har du gillat Backmans tidigare romaner kommer du solklart falla även för denna.
Om du inte fastnat för hans författarskap än undrar jag mest vad det är för fel på Dig nuförtiden ...  :-)

Nu finns den i pocket!




// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd



*reviderad text från maj 2019

tisdag 21 januari 2020

Vår älskade - Kamila Shamsie. Nu i pocket!


"När Isma lämnar England för USA är det med känslan av att livet äntligen kan börja på riktigt. Efter moderns död har hon helhjärtat ägnat sig åt småsyskonen, men nu har hon fått chansen att följa sina drömmar. Mitt uppe iden nya tillvaron kan hon ändå inte sluta oroa sig för sin viljestarka syster Aneeka hemma i London, och brodern Parvaiz som också han när en dröm. Han vill hedra arvet från sin pappa, jihadisten han aldrig kände, och försvinner spårlöst. När Parvaiz återigen ger sig tillkänna besannas Ismas värsta farhågor.  
Strax därpå lär systrarna känna Eamonn, sonen till en mäktig politiker. Eamonn har även han ett arv att leva upp till eller trotsa. De två familjernas öden flätas obönhörligen samman, med drastiska konsekvenser för alla inblandade. Var och en tvingas de fråga sig vad innebörden av orden kärlek och lojalitet kommer att kosta dem."
Det är inte bara jag som säger att detta är Den Stora Romanen. Även Ingalill Mosander sträckläste, och höjde boken till skyarna i Gokväll.
"Vår älskade" av Kamila Sahmsie är otroligt stark läsning, med ett slut av antika dramers dimensioner.
Här är det ättlingar av pakistanier, uppvuxna i England, som har huvudrollerna. Isma, som fått axla föräldraansvar efter en försvunnen jihadistpappa och en avliden mamma. Tvillingsystern Aneeka och tvillingbrodern Parvaiz. Och Eamonn, son till en mäktigt brittiskt politiker, muslim som valt bort sitt ursprung.

Deras vägar korsas, kärlek uppstår, komplikationerna och livsvalen blir ödesdigra.
Det är en roman med största allvar, med vår samtids problem - men ändå med ett sådant flyt.
Jag låg sömnlös inför upplösningen, och bär alla dessa unga människor med mig länge.

Självklart fick Kamila Shamsie pris för sin urstarka roman, "Women's Prize for Fiction 2018". 
Av juryn kallades "Vår älskade" för "the story of our times".



Finns nu ute i pocket!
// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm



* text publicerad feb 2019

tisdag 14 januari 2020

Bokslut 2019



Antal lästa böcker: 121

Årets första utlästa bok: "Fruktan: Trump i Vita Huset", av Bob Woodward

Årets sista utlästa bok: "Muren", av Don Winslow

Manliga författare: 72

Kvinnliga författare: 44

Okänd / Pseudonym: 0

Författarduo man/kvinna: 1


Författarteam/grupp: 4
Svenska författare: 46

Övriga nordiska författare: 7

Brittiska / Amerikanska författare: 53

Andra europeiska författare: 3

Utomeuropeiska författare: 3

Romaner: 28

Spänningsromaner: 41

Facklitteratur / Biografier: 27

SciFi / Fantasy / Dystopi: 12

Barn- & Ungdomsböcker: 1

Graphic novels / Serieromaner: 12


Ljudböcker: 20

Toppbetyg 8-10: 9 (Elin Olofssons "Herravälde", Niklas Natt och Dags "1794", Don Winslosw "Muren", Colson Whiteheads "Nickelpojkarna", Neil Gaimans "Snow, Glass and Apples", Lou Berneys "November Road", Tara Westovers "Allt jag fått lära mig", Sylvain Neuvels "Bara människa" och Terry Pratchetts "The Shepherd's Crown" - om ni nu måste veta ...Mer utförlig topplista här!)

Bottenbetyg 0-2: 0 (Två 3:or blev årets bottennapp. Av hänsyn låter jag dem förbli anonyma.)


Filmer / TV-serier byggda på bokförlaga sedda: 14 - Bäst: Good Omens
(Räknar då ej alla olika superhjältefilmer och serier. Fast Watchmen var dunder!

Läs mer om årets bästa TV här!)

Koppar té druckna i soffa: Otaliga

**********************************************************************************

Vad kan vi då dra för slutsatser detta år?
Jag har fortfarande en någorlunda naturlig jämvikt när det gäller könsfördelningen. Tappat lite jämfört med 2018 då det nästan var 50/50.

Skrämmande dock fortfarande att se hur få författare från andra världsdelar än Europa/Amerika jag konsumerar. Lovar bättring. Igen.


2019 var året som ljudböcker rejält började påverka min läsning! Jag föredrar fortfarande klart att läsa på papper, men att lyssna på böcker i bilen och på promenader har gjort att jag ökade antalet lästa böcker från 92 till 121 jämför med 2018 års bokslut. 20 st ljudböcker stod för nästan hela ökningen. Helst hör jag på fackböcker/biografier, där man inte behöver koncentrera sig på en handling/intrig på samma sätt som i en roman/deckare. I alla fall jag blir alldeles för lätt distraherad och tappar bort mig i berättelsen.

Jag uppfyllde inte mitt löfte från 2018 om att börja läsa fler Young Adult. Mea culpa ...


På't igen då!
Fjorton dagar in på det nya året har jag redan läst sex böcker (ok, några av dem påbörjades före nyår, men man måste ju dra gränsen någonstans!). 

Vad har Ni för läsmål - om några - 2020?

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

torsdag 2 januari 2020

Soffpotatis & Chill (Årets bästa TV-serier)

Unbelievable  (Netflix)
Tveklöst årets starkaste crime-drama. Baserad på en sann historia om en serievåldtäktsman i Washington och Colorado, och om en poliskår som väljer att misstro lägga skulden på offret. Starkt. Jobbigt bitvis. Men oumbärlig TV.



Watchmen (HBO Nordic)
En serie som kan ses om man bara sett, den lite sådäriga, filmversionen av Alan Moores klassiska graphic novel - men som funkar markant bättre om man läst den (en väldigt väsentlig plot-point ändrades från bok till film, här följer serien på originalstoryn.)
Min fru var först: "Åhnej, inte en superhjälte-serie till!", men föll pladask efter bara ett avsnitt. Fantastiskt skådespeleri, magnifikt manus och supersnyggt producerat.
HBOs största succé i år, både i tittarsiffror och kritikerhyllningar!




Veep Final Season (HBO Nordic)
Vad får man om man korsar West Wing med Curb Your Enthusiasm och kryddar med de grövsta svordomar som någonsin uttalats i en TV-serie? Jo, historiens bästa sitcom. Sista säsongen av Veep tonar inte ner något. Höjer snarare ambitionsnivån! Fantastisk!
Får ofta pausa pga skrattkramp!



Good Omens (Prime Video)
Terry Pratchetts och Neil Gaimans underbara bok "Goda Omen" har varit på väg att bli både film och TV-serie flera gånger förut utan framgång. Neil lovade dock Terry på hans dödsbädd att han skulle få den gjord. Så han gjorde den själv!
Underbara insatser av David Tennant och Michael Sheen som demonen Crowley och ängeln Aziraphel. Kanske det sötaste paret i Fantasy-genrens historia. :-) Missa inte!



Chernobyl (HBO Nordic)
Ja, den är precis så bra som alla kritiker/grannar/polare/föräldrar säger.
Tungt (inte helt oväntat kanske, om rysk kärnkraftskatastrof), men inte tråkig i en sekund!



Succession s.2  (HBO Nordic)
När House of Cards kollapsade in på sig själv efter säsong 2 började jakten på nästa stora serie om intriger i de mäktigas korridorer. Billions plockade upp handsken först, men har börjat tappa ånga nu. Succession, däremot, blir bara bättre och bättre! Säsong två om mäktiga mediafamiljen Roy är bland det bästa jag sett i genren.



What We Do In The Shadows (HBO Nordic)
Jemaine Clement (från Flight of the Conchords) och filmregissören Taika Waitits film med samma namn från 2014 var så fruktansvärt rolig att inte allt fick plats! Perfekt då att denna spin-off på samma tema (Hemma Hos-dokumentär med Vampyrer) är i stort sett lika rolig! 



After Life (Netflix)
Ricky Gervais serie om mannen som förlorat sitt livs kärlek, och nu går genom livet lite i en osympatisk dvala, är så perfekt att jag nästan blir lite sur över att han bestämt sig för att göra en säsong 2. Varför? (OBS. Kommer att se den ändå ...)



Years & Years (HBO Nordic)
Som Black Mirror med humor! Emma Thompson utmärkt i bi-rollen som populistisk politiker, men denna nära Sci-Fi-serie (utspelar sig från 2019 till 2034) handlar huvudsakligen om familjen Lyons öden och umbäranden i en värld skakad av krig, miljöförstöring och kraschade ekonomier. Gripande, rolig, tänkvärd och läskig.



When They See US (Netflix)
Skakande om de unga svarta män som 1989 falskeligen anklagades för en våldtäkt i Central Park, NYC. Gripande om ett av USAs största justitiemord.



Bubblarna:



Billions (Showtime)
Fortfarande absolut sevärd. Men nog var det roligare när Axe och Chuck stångades med varandra istället för andra bifigurer?
Dead to Me (Netflix)
Svårplacerad drama-komedi-thriller-blandning. Korta, mycket underhållade avsnitt, som lyfts rejält av starka insatser av Christina Applegate och Linda Cardellini.
The Umbrella Academy (Netflix)
Historiens kanske knäppaste superhjälte-serie. Totalt bananas, men underhållande.
Doom Patrol (DC Universe)
Ja, förutom denna då. En superhjälte-serie så knäpp att den får tex Umbrella Academy att kännas lika Svensson som  Rederiet ....
Escape at Dannemorra (HBO Nordic)
Spännande fängelseflyktdrama av Ben Stiller, med utmärkta skådisinsatser av Del Toro, Arquette och Dano.
Dips (SVT Play)
Lika delar Veep och Svenska Nyheter, Jesper Rönndahls och Marie Agerhälls doku-humorserie i svensk diplomatmiljö förtjänar soklart mer uppmärksamhet än den fått.





En extra shout-out även till serierna Mindhunter (Netflix) och Fleabag (Amazon), som ju inte var nya för i år, men som vi fick tid/lust att titta på först nu. Suveräna bägge två!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd (Bok- och TV-orakel)