torsdag 5 december 2019

Årets bästa böcker 2019!Ok, någonstans får man dra gränsen. :-)
Det är några veckor kvar till jul, och visst finns det väl en rimlig möjlighet att jag hinner läsa någon till bok som kvalar in i årets toppskikt, men då får jag helt enkelt skriva separat om den eller dem här vid ett senare tillfälle.

Mina favoriter i årets utgivning är - som vanligt utan någon egentlig inbördes ordning (även om de 4-5 första på listan nog kan sägas vara de absolut bästa) - följande mästerverk:

Herravälde - Elin Olofsson
Utan tvekan min svenska favoritroman i år. Jag har skrivit om den här i bloggen och i socmed så ofta nu att ni borde ha koll redan, men vill åter bara klargöra: Ni måste läsa den här boken!

1794 - Niklas Natt och Dag
Jag finner  det betryggande att vi, mitt bland allt mys-pys, feelgood, romance och relationsdeckare, har en författare som Niklas. När man tror att det ska ordna sig, man tror att det blir bättre - i alla fall för någon stackars sate - så blir det bara ännu mörkare! 
"1795" kan inte komma fort nog. (Hela recensionen här.)

Skriv dygnet runt, Natt och Dag!

Nickelpojkarna - Colson Whitehead
Fantastiskt stark roman från Pulitzer-vinnande författaren bakom "Den underjordiska järnvägen". Om vad unga, huvudsakligen svarta, män utsattes för i "uppfostringssanstalter" i Florida på 60-talet. Skakande och omöjligt att lägga ner.

Stjärnan från Nord - D.B. John
En ny, mycket trevlig, bekantskap i spänningsgenren. "Stjärnan från nord" är en klassisk internationell spionroman i Le Carrés och Ludlums anda, som även skildrar den Nordkoreanska vardagen - samt de fruktansvärda förhållanden som statens "fiender" utsätts för i landets fångläger.
Att denna titel inte fanns bland de nominerade till årets översatta kriminalroman måste ses som tjänstefel av Svenska Deckarakademin. For shame! :-)


En gentleman i Moskva - Amor Towels
Som att läsa en klassiker man aldrig hört talas om! Rysk historia, sett genom ögonen på en adelsman i husarrest på ett lyxhotell. Full av humor och berättarglädje!

Ett högre syfte - Malin Thunberg Schunke
Årets spänningsdebut 2019, enligt både Svenska Deckarakademin och undertecknad. Mer ett juridiskt drama än en regelrätt deckare, men mer spännande än det mesta andra som getts ut i genren i år.

November Road - Lou Berney
"En exceptionell roman, omöjlig att lägga ifrån sig."
- Stephen King
"En både fantastisk och oförglömlig läsupplevelse."
- Don Winslow

Instämmer med föregående talare. Eller blurbare. God Damn, vilken höjdare!

Folk med ångest - Fredrik Backman

Efter en tids frånvaro återvänder Backman med sin bråkigaste roman hittills. Om ett misslyckat bankrån, och ett ännu mer misslyckat gisslantagande - där alla är väldigt dåliga på att vara gisslan. Vad som börjar nästan som en fars övergår snart i en klassisk Backmanberättelse där tårar och skratt konstant byter av varandra.

Små eldar överallt - Celeste Ng

En roman som griper tag. Om klass, blodsband och hemligheter. Om hur snett det kan gå i familjer. Vinnare av Goodreads Book of the Year 2017 (slog precis Backman "Björnstad"). 

Nådastolen - Elizabeth Winthrop
Om dödsstraff och rasmotsättningar i 40-talets amerikanska söder. Toner av både Harper Lee och Mississippi brinner. En berättelse som stannar kvar.NY! Skuggjägaren - Camilla Grebe
Det är inte ofta jag öppnar upp och slänger in en ny titel när jag väl spikat årsbästalistan, men Camilla Grebes "Skuggjägaren" (Årets kriminalroman enligt Svenska Deckarakademin) var faktiskt så bra att jag gör ett undantag!
Fyra generationer av kvinnomord, och kvinnor inom polisen, avhandlas mästerligt. 
Boken är del fyra i serien "Flickorna och mörkret", men går utan problem att läsa som ett fristående verk.Favoriterna bland årets fackutgivning

Allt jag fått lära mig - Tara Westover
Hjärtskärande vackert skrivet om en uppväxt i strikt religiös mormonfamilj i USA. Inte det vanliga, spekulativa, "jag rymde från en kult"-berättelsen, utan en gripande och omskakande bok om att vilja älska sin familj samtidigt som man vill se världen utanför.

Frukten av ett brott - Trevor Noah
En samling berättelser om Daily Show-värden och ståupparen Trevor Noahs uppväxt i det segregerade Johannesburg, mer än en regelrätt självbiografi.
Vissa av texterna är skakande och skrämmande, vissa hjärtvärmande och rörande, andra så roliga att man ligger och skrattar högt rakt ut på badhandduken och skrämmer de andra semesterfirarna på Falsterbo strandbad
I alla fall var det så i mitt fall.
Lokala avvikelser kan eventuellt förekomma. :-)
(Hela recensionen här)

Ålevangeliet - Patrik Svensson
Augustvinnare, storsäljare, välförtjänt så!
Jag visste inte ens att jag inte visste så lite om ålar. Om mytologin, historiken, mysteriet. Och utöver allt detta hittade jag även en mycket finstämd, personlig skildring av ett far- och son förhållande. Läs!


Calypso - David Sedaris
Läs alla mina tankar om underbare David Sedaris här!


Bubblarna

Moratorium - Monica Rehn

Mycket lyckad spänningsdebut, om familjehemligheter, ond bråd död och företagssabotage.

The Mars Room - Rachel Kushner
En "Orange is the new black"-noir. En käftsmäll till fängelseskildring. Gör bitvis ont att läsa

Kedjan - Adrian McKinty
Ännu en thriller med barn i fokus. Denna gång en riktig nagelbitare till bladvändare. Hur långt skulle du gå för att få tillbaka ett kidnappat barn? Skulle du kidnappa ett annat barn för att rädda ditt eget? Infernaliskt skicklig "Pay-it-forward-från-helvetet"-story.

Konsten att bli känd - Caitlin Moran
En galet fräck (även om första boken var ännu mer ekivok), vansinnigt rolig och varm roman om gemenskap, kärlek, sex och musik. En Coming of age-story som samtidigt riktar en redig neonsprayfärgad Doc Marten-spark rakt i skrevet på patriarkatet.
En #metoo-bok, dryga tjugo år före sin tid!

Råttkungen - Pascal Engman
Rå, intensiv och spännande. Lite åt Kepler-hållet, men Engman skriver bättre ...Utländska - ännu ej översatta - favoriter

The Warehouse - Rob Hart
I en nära framtid har ett företag, "Cloud", tagit över i stort sett all handel. 10 miljoner människor bor och jobbar i "Mother Cloud"-anläggningar. Företaget har konkurrerat ut allt motstånd och kritisk media. Politikerna has i ledband. Småstäder med lokal handel har blivit ödestäder. Vågar någon protestera? Vågar någon sätta sig mot?

En bok som legat högt på listorna i USA under året, men ingen svensk översättning verkar vara på gång just nu.

Science Fiction-höjdare!

Themistrilogin - Sylvain Neuvel
Nu finns hela trilogin - "Sovande jättar", "Vaknande gudar" och "Bara människa" - på svenska (de två första i pocket, sista inbunden). En otroligt underhållande, spännande och tankeväckande Sci-Fi-svit - som berättas nästan helt utan vanlig dramaturgisk struktur.
Man pusslar ihop berättelsen med hjälp av hemligstämplade rapporter, förhör med forskare och militärer, nyhetssändningar och transkriberade intervjuer.
Arthur C. Clarke möter Arkiv X! 


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd
1 kommentar:

 1. Hej! 

  Vi vill tipsa om vår tjänst Blogghubb, där vi hjälper bloggare att synas. I vårt bloggflöde sammanställer vi nya blogginlägg från massvis av olika bloggare (med en kort inledning + en länk till bloggaren). Tjänsten är helt gratis, och kommer alltid att vara det.

  Om du vill att din blogg ska synas i flödet kan du följa instruktionerna här (väldigt enkel process): https://blogghubb.se/ansok 

  Med vänliga hälsningar
  Grundarna av Blogghubb

  SvaraRadera