Sidor

Aktuella evenemang

torsdag 24 september 2020

Totalht Jävfla Mörkher! Nu i pocket!

 



"En mor sörjer sin dotter, dräpt på sin bröllopsnatt. När ingen annan vill utreda dödsfallet frågar hon den ende som återstår, en enarmad palt som sörjer sin döde vän. På Danvikens hospital, i utkanten av Stockholm, sitter en ung ädling och våndas över det vidriga brott han anklagas för ..."


Om du oroade dig för att Niklas Natt och Dag skulle påverkats av succén med "1793", och levererat en strömlinjeformad, nedtonad och lättläst uppföljare så kan du sluta med det nu.

"1794" - som precis utkommit i pocket -  bjuder på slavdränkande, skallborrande och masturbation i skitstinkande dårhusceller. Och det är bara i inledningen.
Jag tror vi lugnt kan anta att Nicke inte kommer göra storslam vid Feelgoodfestivalen i Mariefred i år heller ... (oavsett om den nu blir digital eller lajv.)

På något sätt finner jag det betryggande att vi, mitt bland allt mys-pys, feelgood, romance och relationsdeckare, har en författare som Natt och Dag.
När man tror att det ska ordna sig, man tror att det blir bättre - i alla fall för någon stackars sate - så blir det bara ännu mörkare! 

Skall jag komma med någon invändning är det i så fall att berättelsen inte är avslutad. 
Som med så många litterära mellanakter lämnas vi tårögda, famlande i mörkret.
Kanske inte med en cliffhanger, men definitivt vid en avgrund ...

"1795" kan inte komma fort nog. Skriv dygnet runt, Natt och Dag!

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd



* Originaltext publicerad 24/9 2019

torsdag 17 september 2020

Big Brother möter Big Business i "The Warehouse"!



"Cloud är inte bara en arbetsplats. Det är ett hem. Och har du väl bosatt dig här kommer du aldrig vilja flytta någon annanstans igen.
Paxton trodde aldrig att han skulle börja jobba för Cloud, den av Gibson Wells skapade gigantiska nätjätten som tuggat i sig stora delar av den amerikanska ekonomin. Ännu mindre att han själv skulle flytta in i ett av företagets enorma leva och arbeta-anläggningar.
Men jämfört med ödemarken och spökstäderna utanför känns Clouds shoppingcenterliv, med glimrande nöjesanläggningar, lockande restauranger, öppna kontorsytor och oändliga lagerlokaler inte så illa ... "


Tänk dig en snart framtid, 20-30 år bort eller så, när ett enda storföretag tagit kontrollen över nästan all kommers, slagit ut alla sina konkurrenter, svalt upp eller krossat många av sina leverantörer, styr delar av nyhetsmedia, och t.o.m. påverkar (eller styr) lagstiftningen kring handel.
Utanför företagets stängda portar har landets mindre orter förvandlats till spökstäder. Lokal handel finns bara i minnet hos horderna av arbetslösa.

Miljontals människor bor och jobbar i företagets gigantiska "MotherCloud"-anläggningar.
Har du tur jobbar du med säkerhet eller administration, men de allra flesta springer runt i de oändliga varulagren för att på tid plocka de varor som kunden klickat hem.
Är du inte snabb nog tappar du snabbt i status, och kan du inte förbättra resultaten hägrar avskedet inom kort ...
Lunch? Toapaus? Hämta andan? Sånt är för veklingar. 

En orimlig dystopi? Eller en sannolik framtid med, med företag som Amazon i spetsen?

Många av det fiktiva företaget Clouds strategier, affärsplaner och personalpolitik känns definitivt igen från Gibson We ... jag menar Jeff Bezos all-slukande nätjätte, men här har det naturligtvis drivits till sin spets.
Men detta är inte bara en Orwelliansk framtidsvision, det är även en spänningshistoria som heter duga. Vår hjälte, om vi nu får kalla honom det, Paxton träffar den lika nyanställda Zinnia och dras snabbt i en rafflande story om industrispionage och hemligheter människor är beredda gå hur långt som helst för att bevara.

Det skulle inte förvåna mig om vi snart ser "The Warehouse" filmatiserad hos någon av streamingjättarna. Knappast Amazon Prime dock ... ;-)
Däremot förvånar det mig mycket att inget svensk förlag plockat upp och översatt den här boken ännu. Med tanke på Amazons snara inträde på den svenska marknaden borde den ju ligga precis rätt i tiden.

Värna dina lokala butiker.
Annars står vi kanske snart alla på Clouds lagergolv utan slut.
Eller ännu värre, utanför portarna och vill in .....

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd






onsdag 9 september 2020

Criminal World - "Familjen" av Johanna Bäckström Lerneby



"I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim.Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det "parallella samhället"."

Veckans tips är reportaget "Familjen" av Johanna Bäckström Lerneby. Johanna tar oss nära inpå verkligheten i Angered utanför Göteborg och berättar med inlevelse om den familj/släkt som är inblandade i allt från mord och misshandel till vapen- och narkotikabrott.

Spänningen i boken är så intensiv att man ibland får påminna sig om att detta är ett reportage och inte en fiktion. Johanna gör ett fantastiskt arbete med att försöka belysa allas sidor av saken, och är inte rädd för att föra en konversation med de inblandade.
Boken redogör dock inte bara för en familj och deras brottslighet, utan också för den konflikt som existerar mellan statens myndigheter och individer som har en annan syn på hur rättvisa bör skipas. En konflikt som skapar mycket lidande för alla parter, däribland vittnen som tystas av rädsla och barn som förvirrat tas från sina föräldrar. En konflikt som är svår att lösa, men som måste diskuteras.
Johannas bok är ett fantastiskt diskussionsunderlag, och ger oss en viktig inblick i en för många okänd del av vårt samhälle. Jag rekommenderar alla att läsa (eller lyssna!) på den.

// Sandra, Akademibokhandeln Landskrona

onsdag 2 september 2020

Bokhandlarna svarar 2: Vad vill du läsa i höst?

Johan, Center Syd, Löddeköpinge




Nattavaara - Engström & Richert
Del ett i trilogin Nordmark, det första gemensamma skrivprojektet från äkta paret Thomas Engström (Ludwig Licht-böckerna, Aftonbladet) och Margit Richert (kritiker och krönikör på Svenska Dagbladet). Böckerna skall skildra en mörk framtid i norra Skandinavien, en framtid där klimatförändringar, pandemier, flyktingströmmar och krig gjort att samhälle, civilisation och teknologi kollapsat. Bara de starkaste överlever ...

Vattendansaren - Ta-Nehisi Coates
Ta-Nehisi Coates är kanske en av de viktigaste unga svarta rösterna i dagens USA (jag kan t.ex. varmt rekommendera hans bok "Vi hade makten i åtta år: En amerikansk tragedi) och när han nu ger sig på att skriva en äventyrs/fantasyroman om slaveri, förtryck och de svartas kamp för rättvisa blir jag mycket förväntansfull.

Kungariket - Jo Nesbø
Även om jag och Harry Hole är goda, gamla vänner så gillar jag när Jo låter honom vila sig då och då. Både "Sonen" och "Huvudjägarna" tillhör faktiskt mina favoriter av den norske deckarfantomen. Det här ödesmättade familjedramat om bröder i de norska bergen tycker jag bådar gott!

Handbok för språkpoliser - Sara Lövestam
För om det någonsin fanns en bok där den huvudsakliga målgruppen var "Johan Zillén, Löddeköpinge" så är det nog denna ... #itsgotmynamealloverit


*************************************************************

Yvonne, Helsingborg City




Allt sedan jag läste Aprilhäxan, för över 20 år sen, har jag slukat alla nya böcker av Majgull Axelsson. Hon skriver ofta om viktiga ämnen, det mänskliga psyket och relationen barn-föräldrar. Så även i nya romanen Inställd resa till Sabarmati om indiska hittebarnet Fatima och gymnasieläraren Lykke från Nässjö.

Jag älskade Peter Mays Lewis-trilogi från Yttre Hebriderna, fantastisk miljö och karaktärer! Även "Entry Island" är en mycket bra bok. Dock hade jag kunnat undvara en del av hans andra verk...
Men en bok som heter Lockdown, och där mordjakten utspelas i ett London satt i karantän pga en global pandemi, går inte att motstå i dessa tider 😊

Jaqueline Woodson, som fick ALMA-priset 2018, kommer med en hyllad vuxenroman om en medelklassfamiljs resa från 1920-talets Södern till dagens New York, Genom märg och ben. Att hon jämförs med Toni Morrison gör mig bara mer nyfiken och förväntansfull!

Sen längtar även jag förståss efter att äntligen få läsa en ny bok av fantastiska Elena Ferrante. Alex Schulmans Överlevarna hoppas jag är lika vacker och gripande som hans tidigare böcker om sin pappa, mamma och mormor/morfar.


Och Sundets röda nejlikor, av vår egen Helsingborgsförfattare Conny Palmkvist, lär bli hur intressant o fängslande som helst att läsa! Han skriver så bra.

*********************************************************************

Eva, Ängelholm





Febrigt väntar jag förstås på Elena Ferrantes nya roman De vuxnas lögnaktiga liv. Det har varit en lång abstinens efter Neapelkvartetten. Säkert blir den nya romanen också underbart plågsam, än om placerad i vår samtid.
Min absoluta deckarfavorit, sydafrikanske Deon Meyer, kommer jag också att sätta tänderna i, så fort den kommer i september. Min favoritsnut, Bennie Griessel, är huvudperson i ännu en thriller om det komplexa samhället i Sydafrika. Dock oroar titeln, Den sista jakten. Måtte det inte vara slutet för Bennie Griessel!
Flera författare skriver så vackert. Tre av dem längtar jag efter: Alex Schulman med Överlevarna om att återuppleva sin barndom; Theodore Kallifatides Kärlek och främlingskap, om att komma som ung grek till Stockholm på 60-talet och tvingas "byta inälvor".
Kjell Westös Tritonus, en roman uppkallad efter ett djävulsintervall i musiken, med en stjärndirigent som huvudperson. Musik, framgång, ensamhet och gemenskap, allt ute i skärgården. Författarduon Lena Ebervall och Per E Samuelson har skrivit flera lysande böcker tidigare. Nu väntar jag på deras roman om Jane Horney, Stormfågel. Den unga och äventyrliga Jane rörde sig bland nazister och spioner under kriget.
Urspännande höst lär det bli!

******************************************************************