Sidor

Aktuella evenemang

måndag 19 december 2022

En man som heter Ove fyller 10 år!



Det finns många saker jag är stolt över. Mina barn. Mina butik. Att jag var rankad junior i badminton sent 80-tal. Enstaka saker till.
Men frågan är om detta inte är min nya No.1.
I den nya 10-årsjubileumsutgåvan av Fredrik Backmans ”En man som heter Ove” har en handfull personer fått skriva texter om hur boken berört dem.
Tom Hanks tex. Hannes Holm, Johan Rheborg, Rita Wilson, Rolf Lassgård.
Och jag.
Eder vänlige kvartersbokhandlare i Löddeköpinge.
Författaren själv bidrar också med nyskrivna texter om hur boken blev till och hur allt började.
Boken om Ove finns naturligtvis med även den, så om du är en av de ca tolvhundra svenskar som inte läst den ännu tycker jag det är dags nu!

För dig som är för snål för att köpa boken, igen, återpublicerar jag min text ur den nedan.




Varför gråter du pappa?”

Det är våren 2012, och min då sjuårige son Isak tittar på mig med stora, lite oroliga ögon.
Jag har precis läst ett av de sista kapitlen i den flera hundra sidor tjocka pappersbunt med manus till en roman som skulle komma ut till hösten.

Det är okej, Isak. Pappa är inte ledsen, jag blev bara så berörd av boken jag läste ut precis”.

Är det där en bok?” säger han skeptiskt, och pekar på pappersbunten framför mig.
 
Som bokhandlare får man ofta manus att läsa i förväg. Vid denna tid var jag även tillförordnad inköpschef för bokhandelskedjan Bokia. Som nybliven sådan kanske jag bröt mot branschens oskrivna regler, men efter att ha torkat kinderna torra letade jag upp författarens e-post och slängde iväg ett meddelande till honom.
Jag presenterade mig och skrev något i stil med: ”Fantastiskt! Sitter här helt rödgråten och lycklig. Ändra ingenting! Den här boken kommer att bli någonting stort!”
Fredrik svarade artigt och vi bollade några mejl fram och tillbaka om hur bokbranschen fungerar (”Kan ni skicka tillbaka böckerna om de inte säljer!?”), och jag lovade försöka övertala mina kollegor om att Ove vore perfekt som Månadens bok hos oss i september samma år.
 
En kort tid senare hörde Fredrik av sig med några frågor kring bokmässan i Göteborg: Kunde man ställa sig utanför med en låda böcker eller gick det att hyra ett bord inne på mässan alldeles själv? Fredriks förlag hade, enligt honom, nämligen som generell policy att man inte tog med debuterande författare till mässan. Inga mässbesökare skulle vara intresserade av dem, inga böcker skulle säljas och de skulle ofrånkomligen hamna i skuggan av svensk litteraturs giganter.
Men vi hade ju en monter på mässan. ”Vill du kanske komma och signera böcker hos oss?” frågade jag därför. Det ville Fredrik.
Long story short: Mässansvarig kollega sydde ihop ett program för Fredrik i Bokias monter. Signeringarna blev en succé, och förlaget fick komma springande med armarna fulla av fler böcker, när de vi hade tagit med oss tog slut, så att Fredrik kunde klottra små Saab:ar i dem alla.
 
Jag har sedermera fått äran att läsa alla Fredriks manus i förväg. Ibland har jag tyckt till lite om något, ibland har jag blivit lika tagen som första gången, ibland inte. Oftast har det bara varit en njutning att få kliva in i Fredriks världar. Detta trots att han envisas med att skriva om barn och tanter och känslor och hockey och worsar med mera.  Inte alls om mord på Gotland eller Västkusten, som det sig bör för en riktig svensk författare.
 
Hur som helst är jag så obeskrivligt glad för hans och Oves framgång, och för att jag på något litet sätt har fått lifta med på ett hörn av den resan. Det kunde inte ha hänt en trevligare och mer begåvad kille (eventuellt håller inte alla hans tidigare förläggare med om den saken).
 
// Johan Zillén, bokhandlare, Akademibokhandeln (f.d. Bokia) Center Syd
 

fredag 16 december 2022

Årets bästa böcker - Killbergs bokhandlare tipsar!

Fler av Killbergs experter bjuder på sina bästa boktips ur årets utgivning!




Årets tre bästa läsupplevelser har för mig helt klart varit "Lincoln Highway" av Amor Towles, "Löftet" av Damon Galgut och "Färskt vatten till blommorna" av Valerie Perrin!

Lincoln Highway - En episk roman i 50-talets USA. Towles, en fantastisk berättare, skriver så att man aldrig vill att det ska ta slut. Karaktärer man ömmar för, intressanta miljöer och många kloka ord på vägen, sann njutning att läsa! 

Löftet - vinnare av 2021 års Bookerpris.
En drabbande familjekrönika om det moderna Sydafrika, före och efter apartheid. Utspelas vid fyra olika begravningstillfällen med ungefär 10 års mellanrum, då stämningar o skeenden i familjens liv skildras parallellt med landets utveckling. Ett flödande språk och berättande, där berättarperspektivet skiftar ständigt, helt sömlöst - fantastisk läsning! 

Färskt vatten till blommorna - En fransk sorglig, vacker, kärleksfull roman. Om livet, sorg, lycka, att kunna älska och bli älskad. Full av fina metaforer o strofer som inleder varje kapitel. 

/ / Yvonne, Akademibokhandeln Helsingborg City


******************



Min stora läsupplevelse 2022 var utan tvekan Det åttonde livet (Till Brilka) av Nino Haratischwili. I romanen följer vi en georgisk familj genom sex generationer, med 1900-talets dramatiska storpolitik ständigt närvarande i bakgrunden. Det är en roman av episka mått, både till omfång (den är på drygt 1000 sidor) och innehåll.
Personskildringarna, miljöerna, de starka känslorna och humorn knockade mig helt.
Jag hade otroligt svårt att lägga ifrån mig boken (måste erkänna att jag blev snudd på besatt). Dessutom lärde jag mig mycket om ett område i världen jag på förhand inte visste något om. Nu vill jag åka till Tbilisi.

/ / Mia, Akademibokhandeln Center Syd

********************

Röd drottning av Juan Gómez-Juardo Antonia Scott är speciell. Hon har förmågan att ta in mängder av information och se ett samband. Hon har löst flera svåra brott. Nuförtiden vägrar hon lämna sin lägenhet. Det hemliga nätverket, Röd drottning måste locka ut henne.
De behöver hennes övermänskliga förmåga att lösa omöjliga brott.
En mästerlig thriller!

// Pia, Akademibokhandeln Landskrona


*************************************

Julklappstips för bokslukaråldern!


James Ponti - Det hemliga uppdraget Så smart, spännande, klurigt och roligt! Första delen i en agentserie, där barn med särskilda egenskaper och styrkor värvas till MI6 specialgrupp. De löser sen ett komplicerat fall där de måste använda sig av all list de har för att komma in och komma åt bovarna. Bladvändare!
Hanna & Jakob Blixt - Uppdraget i London Det här är något för alla som gillar spänning med historisk koppling! Här får vi följa Milton och Iona när de gör en tidsresa till London under 2:a världskriget. Uppdraget är att se till att Operation Mince Meat verkligen blir av, så att historien inte byter riktning och då får ödesdigra konsekvenser. Just nu pangpris på alla tre delarna i serien! 299:- för medlemmar. David Renklint - Järnhanden Spännande, spännande, spännande! För er som gillade serien om Pärlfiskaren. Det här är en berättelse med så mycket berättarglädje, och utspelar sig i en sagovärld med farliga dimmor, legender och mystiska karaktärer som inte alltid är vad de ger sig ut för att vara… Sträckläsning! Katja Brandis - Seawalkers 1 Farligt uppdrag En häftig, välgjord och fascinerande värld av vatten och land! Här lär vi känna Tiago, som visar sig vara en tigerhaj i sin vattenskepnad, och det är ingen enkel sak att vara. Tiago måste lära sig att hantera sitt humör och inte låta sin farliga skepnad skada någon av de andra eleverna. Samtidigt som Tiago kämpar med sin farliga styrka, får han nya vänner och plötsligt står de inför ett farligt uppdrag. För alla fantasy- och djurälskare därute! Sofie Sarenbrandt - Mira & Månen En vän för livet Mira har det tufft. Hon har svårt att passa in och förstår inte varför och nu börjar det även bli tufft i stallet, där hon älskar att vara. Hon måste byta ridgrupp, till en grupp med yngre barn, och det känns inte alls bra! Men Mira får tröst och kärlek från den finaste hästen i stallet Månen, och sakta men säkert börjar det kännas bättre. Och det är Månens förtjänst!

// Silja, Akademibokhandeln Helsingborg City



fredag 9 december 2022

Årets bästa böcker 2022 - Johans favoriter

Dags igen för listan som hela Boksverige går och väntar på!
Min lista över årets bästa läsning 2022!
Ett fantastiskt år för spänningsromaner, lite klenare på de stora romanerna.
Några biografier lyckades även smyga sig in i toppen.
Så!
Bara att skriva ner eller screenshotta titlarna här och bege dig till din lokala
boklåda (som då förhoppningsvis ligger i Lödde) så har du alla julklapparna klara!




Lincoln Highway - Amor Towles

Amor Towles har en enastående förmåga att skriva böcker som direkt känns som klassiker.
Hans förra bok, "En gentleman i Moskva", kändes som en sån där bok som du tvingades läsa i gymnasiet, men efter några kapitel lite motvilligt fick erkänna för dig själv - och din svensklärare Inger - var riktigt jädra bra! 
Har han då lyckats igen med nya romanen "Lincoln Highway"?
Oh yes!
Detta är romankonst av högsta klass. En saga i klassisk amerikansk berättartradition. Här finns toner av både Kerouac och Salinger! Årets utländska roman skulle jag säga! 

Som en liten bonuspresent här på hösten har även hans svenska förlag precis kommit med en nyutgåva av debutromanen "Artighetsreglerna" i storpocketformat. Ytterligare en bok som känns som en klassiker man missat! Väldigt mycket "The Great Gatsby"-feel på denna.



Välkommen till Evigheten - Camilla Grebe

När Grebe är i form är hon sannolikt landets bästa spänningsförfattare.
Hennes senaste bok, "Välkommen till evigheten" - del 6 i den mycket fristående serien "Flickorna och mörkret" (en serie så faktiskt fristående att jag märker på många av mina kunder att de inte ens uppfattat att det är en serie) är ett tydligt bevis för detta.

Serien jobbar med ett galleri av olika polispersoner som återkommer i huvudroller eller biroller, ibland knappt eller inte alls. Detta gör att man kan läsa böckerna i vilken ordning som helst egentligen. Boken är i grund och botten en klassisk mordgåta. Lika delar en "Whodunnit" och ett slutna rummets gåta skulle jag påstå. 
Ett mord i en låst stuga på midsommarafton, två möjliga skyldiga. 
Åtta år senare, ett mord till. 
Men vem har mördats? Och vem har mördat?
Det är otroligt skickligt uppbyggt, och långt ifrån lätt att förutse berättelsens kringel och krokar.


Happy Go Lucky - David Sedaris

Ännu en bok av min stora favorit! Jag fick portionera ut dessa briljanta essäer/kåserier under flera veckor under sommaren så de inte skulle ta slut för fort (och har sedan dess gått tillbaka och läst om flera av dem, samt hans senaste samling av dagboksanteckningar "A Carnival of Snackery, Diaries 2003-2020"). Han är verkligen genial! 
Har du inte upptäckt Sedaris ännu så skäms på dig! 
Sannolikt världens roligaste författare just nu!


I dina händer - Malin Persson Giolito

Malin bevisar återigen att hon är kanske rikets främsta dramathriller-författare, eller "Deckare för oss som inte gillar deckare!" som en av mina kunder uttryckte det.
Om två unga killar, från varsin sida av den motorväg som delar samhället på mer än ett sätt, som dras in i den gängkriminella världen. Mer gripande än spännande, men tveklöst en av årets bästa kriminalromaner.


Bortbytaren - Anders de la Motte

Efter två stycken mordmysiga Österlendeckare, och fyra delar i Slow Crime-serien Årstidskvartetten, är Anders tillbaka i en lite tuffare deckarfåra.

"Bortbytaren" ger oss storyn om Leo Asker, malmöpolis som istället för att förväntat bli chef på grova brotts-roteln blir kickad ner i källaren till de udda karaktärerna vid "Avdelningen för förlorade själar" - en enhet där obekväma personer i organisationen hamnar/göms undan för att, möjligtvis, lyckas utreda udda ärenden och hopplösa fall. 
Här snubblar Asker över ett fall som verkar ha samröre med det kidnappningsfall hon höll i på sin tidigare post, och en spännande historia om människorov, ond bråd död, urban exploration i tomma fabrikslokaler, övergivna skyddsrum, grottor - samt modelljärnvägar - rullas upp.

Jag gillar Anders skrivande som bäst när han blir lite mörkare - som t.ex. i "MemoRandom" och "UltiMatum"-duon, och "Bortbytaren" är i mitt tycke kanske hans allra bästa bok hittills. 

Köp den idag (eller vänta och träffa Anders hos oss i Lödde den 17:e december)!


Djävulsgreppet - Lina Wolff

Varför stannar man hos en man som slår? Och vad gör man när man tar sig ur askan in i elden? Verkar askan plötsligt som ett bättre alternativ?
Lina Wolffs Augustnominerade bok ger kanske inte klara svar på frågorna, men det är en oavbrutet fascinerande berättelse som kommer sitta kvar i mig länge.


Utan gränser - Luciane Andrev

Här har vi en fartfylld, rafflande och brutal actionroman om en vidrig rysk knarkoligark (knarkigark!) som med hjälp av bulvaner och utpressning försöker ta sig in i svenskt näringsliv och infrastruktur. I hans väg står en rättrådig journalist och en (nästan) övermänskligt cool kvinnlig svensk-rysk underrättelseofficer. 

Det faktum att den anonyme författaren uppges vara en person, högt uppsatt, med unik insyn inom näringslivet får en även att undra hur mycket av berättelsen som är baserad på verkliga händelser. Årets mest fartfyllda actionthriller!


Sveablot-serien - Jan-Erik Ullström

Intresserad av svensk historia? Älskar du rafflande fantasy? 
Jan-Erik Ullströms Sveablot-serie blandar Karl 12:es död med varulvar, Stockholms blodbad med vampyrer, Katolska kyrkan, odödliga lönnmördare, troll, älvor, maror, sjöfolk och allsköns mytologiska varelser i en salig/ohelig blandning. Mustigt, blodigt och fullkomligt oemotståndligt! Niklas Natt och Dag möter Tolkien! 
Del 1 & 2 finns ute nu - "Dödsbringaren" och "Korsmärkt". Författaren planerar många delar till i serien, och jag är definitivt med på den resan!

Blir du ledsen om jag dör? - Nicolas Lunabba

Malmöbon Nicolas Lunabba, prisad för sitt arbete med barn och unga i organisationen HelaMalmö, skriver starkt och självbiografiskt om att ta in någon annans barn. Det blir berättelsen om sorg, hopp och hur två människor får sina liv helt förändrade. 


Min berättelse: Om livet och musiken - Dave Grohl

En mycket underhållande biografi av rockens största hedersknyffel! Full med berättelser från ett liv i musikbranschen, åren i Scream, Nirvana, Foo Fighters och alla hans sidoprojekt. Tonvis med anekdoter om storheter som Iggy Pop, Paul McCartney, Joan Jett, John Fogerty och många andra. 

Läs med spellista för förbättrad upplevelse: Dave Grohl: Storyteller


Slutet blir vår början - Chris Whitaker

En fantastiskt stark och gripande drama-thriller. Lite i samma environger som Gillian Flynns böcker. Amerikansk landsort, trasiga människor, lika delar sorg och spänning. 
Inget för dig som vill läsa rafflande action och om sadistiska seriemördare direkt, det här är en bok som bjuder på lite tuggmotstånd och kräver en del av sin läsare. En klart värdig vinnare av det både fina deckarpriset The CWA Gold Dagger Award 2021 såväl som Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 2022.




Bubblare

Våra förlorade hjärtan - Celeste Ng

Mer Atwood-lik än Celeste Ngs tidigare romaner, "Säg inget om Lydia" och "Små eldar överallt". I berättelsen har USA gått igenom en näst intill samhällskollapsande kris, ekonomisk, social och kulturell. Skulden läggs huvudsakligen på Kina, och människor med asiatiska drag utvisas, fängslas, misshandlas och misstänkliggörs.
En ny lag gör det förbjudet att överhuvudtaget kritisera eller ifrågasätta landet eller dess myndigheter. Även efter att krisen avtagit och situationen återgår till det mer normala.
Barn till föräldrar som bedöms som regimkritiker omhändertas och omplaceras hos mer "rättfärdiga" föräldrar.
Berättelsen är välskriven och engagerande, men kanske lite för svepande och suddig i kanterna när det gäller samhällsskildringen. Man hade velat veta mer, motståndarna och motiven är lite för diffusa - kampen mot dem likaså, men ändå en absolut läsvärd bok.


Rekryteringen - Caroline Grimwalker

Halsbrytande actionthriller om Malmöpolisen Ina Farkas, som efter ett avtjänat fängelsestraff blir rekryterad av en hemlig organisation vid namn Trickster. Hon erbjuds en ny chans, ett nytt liv, och ett uppdrag att infiltrera den svenska extremhögern. 
Fartfyllt och oavbrutet underhållande av vår lokala superstar Caroline!

Träffa henne, och deckarförfattande maken Leffe, hos oss den 17:e december!


Unge Mungo - Douglas Stuart

Vilket annat år som helst hade nog Douglas Stuarts "Unge Mungo" legat Topp 3 på listan, men när det är en uppföljare till fullkomligt fantastiska "Shuggie Bain" blir omdömet hårdare. En mycket bra bok, men helt enkelt inte lika bra som den föregående ...


Ett ärligt liv - Joakim Zander

Mer drama än thriller, men en mycket välskriven roman om en juridikstudent i Lund som dras in i radikala, och farliga, kretsar. Rättigheter sålda, och en filmversion planeras börja spelas in under hösten nästa år!


Skriften i vattnet - John Ajvide Lindqvist

Ajvide är en av mina absoluta favoritförfattare, och även om "Skriften i vattnet" på inget sätt är en dålig bok - tvärtom så är det en utmärkt (om än lite rörig) thriller, så går det inte för mig att tänka bort den nu allmänt kända kopplingen till Salander/Blomkvist när man läser den. 
Även om backstoryn om bokens tillkomst varit okänd för oss hade det varit en förbryllande "cover" på Stieg Larssons karaktärer.
Sen älskar jag hur lekfull Ajvide är med berättelsen. Hur han skriver in en meta-story om en författare som för uppdraget att skriva Millennium 7, men får sitt manus ratat, är briljant!

Men, summa summarum, ser jag hellre att Ajvide skriver vidare i sin vanliga fåra i fortsättningen (även om jag självklart kommer läsa Blodstormen del 2 & 3 ändå ...).

Sarek - Ulf Kvensler

En debuterande spänningsförfattare, och vilken debut sedan! En intensiv thriller om fyra fjällvandrare. Ryslig, brutal och med flera oväntade vändningar. Vinnare av Svenska Deckarakademins debutantpris 2022.


// Johan, Akademibokhandeln Center Syd

tisdag 8 november 2022

Mycket Mera Millennium - Spänningshösten 2022!

Millennium, Millenniumsk och Millenniumskast!


Karin Smirnoff - Havsörnens skrik (Millennium 7)

När Karin Smirnoff ("Jana Kippo-trilogin", "Sockerormen") får uppdraget att spinna vidare på Stieg Larssons persongalleri - med Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander i den självklara spetsen, flyttar hon hela sällskapet och handlingen till hemmaplan. Gasskas, en fiktiv norrländsk ord i trakten kring Älvsbyn sisådär.
Jag ska inte gå in och spoila handlingen i någon större utsträckning, men kan i alla fall konstatera att huvudpersonerna, väldigt bekvämt för handlingen, hamnar på samma plats och mitt i samma intrig om skrupellösa business men, sadistiska kvinnokidnappare och korrupta lokalpolitiker.

Män? Hatar fortfarande kvinnor.
Flickor? Kan inte sluta leka med elden.
Luftslott? I den mån de finns så sprängs de.

Jag tycker inledningen är briljant! Min oro för hur Smirnoff, vars första spänningsroman detta är, skulle hantera franchisen rafflande thrillerhistorik lugnas direkt. 
Men sedan tappar vi styrfart relativt omgående, tycker jag. 

Storyn blir spretig. Trådar introduceras och leder knappt någonstans. Vi får möta flertalet gamla figurer från tidigare böcker, och presenteras för en för stor bunt nya. Några vars medverkan i berättelsen känns onödig eller påklistrad.
Lisbeth lyser nästan helt med sin frånvaro i bokens första fjärdedel.
Och att Salander och Blomkvist hamnar i samma lilla ort, mitt i samma intrig, är ju praktiskt men känns lite krystat. Vet inte heller riktigt vad jag tycker om Lisbeths "Mini-Me", brorsdottern Svala. Intressant nytillskott i rollistan, eller framtida franchise-nyckelspelare?

Boken hämtar upp sig i andra halvlek, och blir en skaplig sjunde del i Millenniumsviten, men ska det komma fler delar i samma miljö, av samma författare, hoppas jag på en högre nivå.


John Ajvide Lindqvist - Skriften vid vattnet

Vid det här laget är det ju kanske omöjligt att prata om Ajvides första renodlade spänningsroman utan att ta upp hur den kom till. Detta eftersom författaren själv varit öppen med att den från början skrevs för att bli den sjunde delen i Millennium-serien, och ingen recension jag läst hittills har kunnat undvika den detaljen.

Men hur går det om man försöker tänka bort den aspekten?
Sådär faktiskt.

Ajvide är en av mina absoluta favoritförfattare, och även om "Skriften i vattnet" på inget sätt är en dålig bok - tvärtom så är det en utmärkt (om än lite rörig) thriller, så går det inte för mig att tänka bort Salander/Blomkvist när man läser den. 
Även om backstoryn om bokens tillkomst varit okänd för oss hade det varit en förbryllande "cover" på Stieg Larssons karaktärer.
Sen älskar jag hur lekfull Ajvide är med berättelsen. Hur han skriver in en meta-story om en författare som för uppdraget att skriva Millennium 7, men får sitt manus ratat, är briljant!
Men, summa summarum, ser jag hellre att Ajvide skriver vidare i sin vanliga fåra i fortsättningen (även om jag självklart kommer läsa Blodstormen del 2 & 3 ändå ...).


Luciane Andrev - Utan gränser

Nästan samtidigt som vi får en ny Millenniumbok av Karin Smirnoff, och en "milleniumsk" bok av John Ajvide Lindqvist, får vi även debutthrillern "Utan gränser" av pseudonymen Luciane Andrev. En bok som nästan är "milliennumskast" av de tre!
(Med en nästan Wilderängsk touch, kan tilläggas.)

Här har vi en fartfylld, rafflande och brutal actionroman om en vidrig rysk knarkoligark (knarkigark!) som med hjälp av bulvaner och utpressning försöker ta sig in i svenskt näringsliv och infrastruktur. I hans väg står en rättrådig journalist och en (nästan) övermänskligt cool kvinnlig svensk-rysk underrättelseofficer. 
Man kan nästan se hur man med några små (och några större) justeringar hade haft en näst intill perfekt Salander-Blomkvistare här. :-)

Det faktum att den anonyme författaren uppges vara en person, högt uppsatt, med unik insyn inom näringslivet får en även att undra hur mycket av berättelsen som är baserad på verkliga händelser. 
Ser mycket fram mot kommande verk av Luciane Andrev.





Anders de la Motte - Bortbytaren

En författare som sannolikt inte kommer skriva nästa Millennium, även om han definitivt har talangen för att göra det, är vår lokale superstjärna - Deckarkungen från Lomma - Anders de la Motte!

Efter två stycken mordmysiga Österlendeckare, och fyra delar i Slow Crime-serien Årstidskvartetten, är Anders tillbaka i en lite tuffare deckarfåra.

"Bortbytaren" ger oss storyn om Leo Asker, malmöpolis som istället för att förväntat bli chef på grova brotts-roteln blir kickad ner i källaren till de udda karaktärerna vid "Avdelningen för förlorade själar" - en enhet där obekväma personer i organisationen hamnar/göms undan för att, möjligtvis, lyckas utreda udda ärenden och hopplösa fall. 
Här snubblar Asker över ett fall som verkar ha samröre med det kidnappningsfall hon höll i på sin tidigare post, och en spännande historia om människorov, ond bråd död, urban exploration i tomma fabrikslokaler, övergivna skyddsrum, grottor - samt modelljärnvägar - rullas upp.

Jag gillar Anders skrivande som bäst när han blir lite mörkare - som t.ex. i "MemoRandom" och "UltiMatum"-duon, och "Bortbytaren" är i mitt tycke kanske hans allra bästa bok hittills. 
Grymt spännande, utan att behöva frossa i onödigt överdrivet våld och tortyr (som hos en del av deckarkollegorna på marknaden).
Köp den idag (eller vänta och träffa Anders hos oss i Lödde den 17:e december)!


Anders Roslund - 100% 

Hoffman & Grens del 7, eller Ewert Grens del 12, beroende på hur man nu räknar.
Roslund är en av Sveriges bästa deckarförfattare, och hans böcker håller alltid hög kvalitet, men det måste nog sägas att berättelserna om Ewert & Piet börjar gå lite på tomgång.

Den förra delen, "Lita på mig" - lite av en uppföljare till den fortfarande allra bästa boken i serien "Box 21",  lyfte lite, men här är vi tillbaks på rutinspänning igen. 
Kompetent rutin absolut, men ändock lite oengagerat tycker jag.
Så mitt råd? Skriv något annat Anders.
Ta en paus från Ewert, Piet och de andra karaktärerna i "The Grensiverse" och skriv något helt nytt. Utan koppling till serien. (Kanske Millennium 10-12? :-) )
Kom sedan tillbaka till Grens om och när det känns som om det kan förnyas.
Kill your Darlings liksom. Inte bokstavligt dock. Lämna dörren öppen.


Chris Whitaker - Slutet blir vår början

"För 30 år sedan blev Vincent King en mördare. Nu har han släppts från fängelset och är tillbaka i sin hemstad Cape Haven, Kalifornien. Alla är inte glada att se honom. Som Star Radley, hans ex-flickvän och syster till flickan han dödade. Och Walk, hans bästa vän, som numera är polischef och som var den som satte dit honom.
Duchess Day Radley, Stars dotter, är tretton år gammal och självutnämnd laglös. Hon gör som hon vill, men framförallt vakar hon över sin femårige lillebror Robin. När Duchess försöker skydda sin mamma, vars destruktiva liv tar sig alltmer desperata former, startar hon oavsiktligt en kedja av händelser som får tragiska konsekvenser för hennes familj - och för hela staden."

Jag började läsa "Slutet blir vår början" i våras, men lade ner den då jag tyckte den var trög i starten och svår att komma in i. Blev dock sedan kraftigt påhejad av flera kollegor som älskat den att göra ett försök till.
Och tur var väl det, för när man väl hittat in i berättelsen är det en fantastiskt stark och gripande drama-thriller. Lite i samma environger som Gillian Flynns böcker. Amerikansk landsort, trasiga människor, lika delar sorg och spänning. Noll Millennium-koppling. ;-)
Inget för dig som vill läsa rafflande action och om sadistiska seriemördare direkt, det här är en bok som bjuder på lite tuggmotstånd och kräver en del av sin läsare. En klart värdig vinnare av det fina deckarpriset The CWA Gold Dagger Award 2021 - och bekvämt nog just nu Månadens pocket i butiken (nov 2022, sorry bloggläsare i framtiden)!

// Johan, Akademibokhandeln Center Syd





fredag 21 oktober 2022

Våra förlorade hjärtan - Celeste Ng



"Tolvåriga Bird Gardner har inte sett sin mamma på över tre år. Margaret försvann efter att hennes dikter använts i protesterna mot de stränga lagar som införts för att värna ”amerikansk kultur” och återinföra fred och välstånd efter den så kallade Krisen. Men en dag får Bird ett brev med en kryptisk teckning i. Han inser att hans mamma försöker kontakta honom. Och han bestämmer sig för att hitta henne."

Om du, som jag, läst Celeste Ngs tidigare romaner, "Säg inget om Lydia" och "Små eldar överallt", förväntade du dig kanske ytterligare en finstämd roman om familjerelationer, klass, fördomar och privilegier?
Något som Reese Witherspoon gör HBO-serie av liksom?

Nja, jag säger inte att du kommer bli besviken, men överraskad kanske? "Våra förlorade hjärtan" tar upp liknande ämnen som i hennes andra böcker, men på ett mer dystopiskt, nästan Margaret Atwood-likt sätt kan man säga.

I berättelsen har USA gått igenom en näst intill samhällskollapsande kris, ekonomisk, social och kulturell. Skulden läggs huvudsakligen på Kina, och människor med asiatiska drag utvisas, fängslas, misshandlas och misstänkliggörs.

Det är i denna värld, där staten bränner böcker och bibliotekarier organiserar motståndsrörelsen, vi får följa unge Bird/Noah i hans sökande efter sin försvunna mamma.

En ny lag, "PAKT", gör det förbjudet att överhuvudtaget kritisera eller ifrågasätta landet eller dess myndigheter. Även efter att krisen avtagit och situationen återgår till det mer normala.
Barn till föräldrar som bedöms som regimkritiker omhändertas och omplaceras hos mer "rättfärdiga" föräldrar.
En nära dystopisk framtid, men en med kännbara likheter till dagens politiska utveckling ...

Berättelsen är välskriven och engagerande, men kanske lite för svepande och suddig i kanterna när det gäller samhällsskildringen. Man hade velat veta mer, motståndarna och motiven är lite för diffusa - kampen mot dem likaså, men ändå en absolut läsvärd bok.



// Johan, Akademibokhandeln Center Syd

torsdag 29 september 2022

Bokmässan 2022 - En fältrapport

Fältrapport från Bokmässan i Göteborg 2023

Det blev en skapligt kort mässa för mig i år,  jag var endast där på "branschdagen" torsdag, så jag missade mycket av de stora händelserna och de gästande superstjärnorna.

Jag missade bland annat när Karin Smirnoff och bokförlaget Polaris hade världspremiärsuperavslöjande på omslaget till Millennium del 7 - "Havsörnens skrik" (boken släpps i november). Snyggt! Ser fram mot att läsa boken (och John Ajvide Lindqvists nya, helt orelaterade spänningsroman "Skriften i vattnet" också ... ;-)).

Foto: Polaris

Med det inte sagt att jag missade roligheterna. Här kan man till exempel se mig tillsammans med bokhandlaren från Sundsvall och författaren/hedersknyffeln Kalle Lind, smuttande på bjudvin på förlaget Historiska Medias mässmingel.
Kalle, vars nya bok "Karl Gerhard - Estradör och provokatör" just kommit ut, möter vi här på väg tillbaka från Bokmässans "Vem är mest lik Kapten Haddock"-tävling, där han kom på en hedrande andraplats (Daniel Suhonen vann)!

Foto: Lennarts kära fru, vars vinglas han håller

Gott om bekanta ansikten på mässgolvet, men vem har lust att se Anthony Beevor eller Camilla Läckberg när man kan hänga med legenderna från Häljarp - Caroline & Leffe Grimwalker! ;-)

Foto: Ja, uppenbarligen. Kan inte rita så snyggt.


Fler lokala superstjärnor! 
Anders de la Motte signerar exemplar av nya thrillern "Bortbytaren" på mässan!
Vill du träffa "Big Red" (som vi kallar honom) på hemmaplan så sitter han här hos oss i Lödde och klottrar i böcker lördagen den 8/10 (se evenemangsfliken for details)

Foto: Aningen suddigt



Leve Ukraina!
Skålande på paret Lars & Lena Wilderängs svitfest under torsdagsaftonen. 
Lars fick sedan träffa Ukrainas Sverigeambassadör under mässan.
Visste ni att han också har en blogg (kanske inte lika omtalad och populär som Bokboxen, men absolut värd ett besök), som just nu huvudsakligen behandlar Rysslands angreppskrig mot Ukraina. Väl värt regelbundna besök: https://cornucopia.se/


Foto: Eget och snott från Insta



Vissa gjorde det mer bekvämt för sig än andra under samma svitfest. Nåväl. Typiskt Häljarpsbor liksom ...

Foto: Eget


Sedan puttrade jag hem till Skåne under fredagen, så jag missade Greta Thunberg, I Just Want To Be Cool-gänget, Babel-inspelningen och mycket annat kul. Men sånt är livet.
Bara ett år kvar till nästa personalfest .. jag menar Bokmässa! :-)

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

tisdag 13 september 2022

Låna & Läs 2022/23 - Bokhandlarna tipsar!

Det nya Låna & Läsåret har dragit igång!
Självklart (tycker vi) blir du medlem även i år, men vilken bok ska du börja med - och vilka titlar får du absolut inte missa?
Killbergs bokhandlare guidar dig rätt i djungeln! :-)



Chris Whitaker - Slutet blir vår början - En ovanlig spänningsroman med ovanligt mycket hjärta och mycket karaktär. Och då i synnerhet karaktären Duchess! Duchess som är en ung flicka med mer skinn på näsan än de flesta, och som kliver in i hjärtat för att sen stanna långt efter att sista sidan är läst. En alldeles fin historia med ett oväntat slut!

Jesper Wung-Sung - Kvinna sedd bakifrån - En alldeles fantastisk kärlekshistoria som jag är mitt i, men redan tycker så mycket om. Ibland är det det finaste som finns - att läsa om stor kärlek.

Nathan Harris - Vattnets sötma - En enastående berättelse om mod, lojalitet och vad det egentligen innebär att vara fri.

Anders de la Motte - Bortbytaren - Vänta bara. Det här är bra! En riktigt spännande deckare, där polisen Leonore Asker introduceras, och en väldigt obehaglig bortbytare…

Mårten & Kjell Westö - Åren - Två kända finlandssvenska författarbröder födda på 60-talet berättar om sin uppväxt, sin favoritmusik, sina förälskelser, sina författarmödor och om sitt älskade Helsingfors. Mycket mysig läsning med många skratt, hög igenkänning och många googlingar.

// Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg


Liz Moore - Flod Av döda själar
- En annorlunda kriminalroman! Om stark syskonkärlek mellan två systrar, en är polis i ett område i Philadelphia med hög drogkriminalitet, den andre lever på gatan och är drogberoende.
Mycket välskriven, spännande och en brutal samhällsskildring!

// Yvonne, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

 
Tina Harnesk - Folk som sår i snö -  Ingen ska berätta för Ma’riddja när hon ska dö. Hennes make Biera ska hållas ovetandes. I den nya telefonapparatmaskinen får hon kontakt med Siri. För henne kan hon lätta sitt hjärta och be om råd. Författaren tar sig an tillvarons gytter med glädje och träffsäkerhet.

// Pia, Akademibokhandeln Landskrona




Chris Whitaker - Slutet blir vår början - Utsedd till 2021 års bästa spänningsroman i Storbritannien! Välförtjänt utmärkelse! Språket, karaktärerna och spänningen gör den här boken till en stor läsupplevelse
 
Bonnie Garmus - Lektioner i kemi - Boken utspelar sig i 60-talets USA. Som kvinnlig kemist stöter Elizabeth Zott på ett massivt motstånd från manliga kollegor och samhället. Trots att Elizabeth är långt mer intelligent och kompetent än sina kollegor ser de helst att hon håller sig borta från labbet och ägnar sig åt mer kvinnliga sysslor, som att koka kaffe åt dem. När hon blir ensamstående mor (ogift sådan dessutom!) tvingas hon till slut bort från sin forskarkarriär. Men ingen sätter sig på Elizabeth Zott. Hon har ett driv som på märkliga vägar plötsligt gjort henne till programledare för Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram Middag kl sex. Inte heller här inordnar hon sig efter de regler som andra sätter upp för henne, utan tar tillfället i akt att lära ut matlagning, kemi och kvinnlig frigörelse på en och samma gång.
 
Det här är en underhållande, lätt galen och väldigt charmig roman, som jag drogs in i från allra första sidan. Dialogen är rapp, karaktärerna originella och boken ytterst välskriven. Elizabeth Zott är min nya hjältinna!
 
// Mia, Akademibokhandeln Center Syd


Laura Dave - Det sista han sa
- För ett år sedan gifte sig Hannah med Owen och flyttade in hos honom och hans dotter. En dag när Hannah öppnar dörren står det en flicka utanför som sträcker fram en lapp. På lappen står det "rädda henne". Efter det mötet försöker Hannah komma i kontakt med Owen som visar vara spårlöst försvunnen. Kvar är bara hans trumpna tonårsdotter som helst vill ha så lite som möjligt att göra med sin styvmor. FBI anhållen Owens chef, och en okänd polis börjar kontakta familjen. Är Owen egentligen den han utgav sig för att vara och kommer livet någonsin att bli sig likt igen...?

Victoria Mas - De galna kvinnornas bal - Paris 1885. Det fanns gränser för kvinnor hur kvinnor fick bete sig och vad de fick säga. Något som Eugénie bittert fick erfara. Berättelsen bygger på en sann historia om doktor Charcot som försatte kvinnor i hypnos inför publik på sinnessjukhuset Salpêtrière i Paris. Salpêtrière uppfattades av de flesta som hemskt, men kunde det även ses som en tillflyktsort...? En bok om glädjehus och sinnessjukhus, fäder och bröder, kvinnor och frigörelse, livsöden, svek och orättvisor.

// Hanna, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

 


Ulf Kvensler - Sarek - En debuterande spänningsförfattare, och vilken debut sedan! En intensiv thriller om fyra fjällvandrare. Ryslig, brutal och med flera oväntade vändningar. 

Madeline Miller - Sången om AkillesBerättelsen känner du igen från klassiska sagan om Akilles, och belägringen av Troja. Denna gång med mer fokus på Akilles förhållande med Patroklos. En gripande saga, full med gudar, blod och kärlek.

Håller även med föregående talare om Chris Whitaker - Slutet blir vår början. Kanske liite svår att komma in i från start, men det lönar sig mycket väl att fortsätta. Som en mer litterär Gillian Flynn ungefär. Amerikansk landsortsdramathriller.

// Johan, Akademibokhandeln Center Syd



Jonas Jonasson - Profeten och idioten
- När man hör sig själv skratta högt... Jonas Jonasson är tillbaka med besked, med gastronomiska höjder, galna turer och bitska elakheter om kändisar och politiker. 

Jesper Wung-Sung - Kvinna sedd bakifrån - En otroligt vacker roman om Danmarks store konstnär Vilhelm Hammershøj. Perspektivet är hustruns, den enkla flickan Ida. Hon som genom giftermålet hamnar med en kompromisslös konstnär och får leva ett mycket annorlunda liv med internationellt konstnärsliv. 

Damon Galgut - Löftet - Romanen jag verkligen ser fram emot att läsa. Skildrar rasmotsättningarna i Sydafrika, genom en familjs historia. Vann Booker Prize 2021.

// Eva, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm


Låna & Läs 2022/2023

– 55 handplockade favoriter

Få tillgång till 55 böcker att låna och läsa ända t.o.m. sista augusti 2023! Ett bra alternativ för dig som gillar att läsa men har ont om plats i bokhyllan. Från Akademibokhandelns butiker lånar du hem en bok om gången, som du läser och njuter av i din egen takt. Den sista boken du lånar får du behålla! Låna & Läs är en tjänst för medlemmar i Akademibokhandelns Vänner och du betalar endast 399 kr för 12 månader. Läsåret börjar den 1 september 2022.

Hela listan på årets böcker hittar du här!