måndag 27 juni 2022

Bokhandlarnas pockettips - del 2!


 "Ingen ond man" - Leif Appelgren
Det är inte ofta man läser en så helgjuten debut. Kanske är det hans år som åklagare i Stockholm Västerort som bidragit. Han kan sina saker. Skildringen av polisutredningen och rättegången känns otroligt initierad. Här finns varken osårbara supersnutar eller bisarra seriemördare. Här pratar vi skitig gängkriminalitet, en vidrig våldtäkt och en familjs önskan om rättvisa. Eller hämnd. Det är starkt. Förbaskat spännande. Skakande och gripande.
Boken nominerades bl.a. till årets spänningsdebut 2021

"Vänligheten" - John Ajvide Lindqvist
Det må vara Ajvides minst läskiga bok hittills, men inte en enda gång i denna tegelsten på över 700 sidor tappade jag intresset. Plöjde den på fyra dagar. Noll skummande.
Och missförstå mig rätt. Naturligtvis finns det "andra" i boken också. Det vore liksom inte Ajvide om vi inte fick se mörkret också. Jag skulle dock tro att detta kanske är den första av hans romaner som utan problem skulle kunna attrahera en publik som reflexmässigt brukar backa bakåt från allt som antyder skräck eller fantasy.  Detta är helt enkelt en fruktansvärt bra bok, oavsett från vilket håll du anfaller den. Anfall nu! 

"Amerikansk jord" - Jeanine Cummins
Skildringen av Lydia och Lucas flykt från kartellens grepp tillhör det bästa jag läst det senaste par åren. Visst, den kanske inte ger oss den djupaste analysen av varför situationen ser ut som den gör för alla som flyr till USA från Syd- och Mellanamerika, och inte heller de mest välutvecklade personskildringar man läst, men det är en bladvändande och engagerande roman-på-gränsen-till-thriller. En berättelse som du varken kommer kunna lägga ner eller glömma bort.

"Shuggie Bain" - Douglas Stuart
Lille Shuggies berättelse (och mamman Agnes för den delen. För även om boken bär Shuggies namn så är berättelsen minst lika mycket hennes.) tar tag i ditt hjärta. Att växa upp, i stort sett övergiven av sin far, fast med sin alkoholiserade mor i en gruvby utanför Glasgow är inte det lättaste för en liten pojke. Kanske särskilt så för en som bedöms som för "feminin" av skolkamrater och grannar.
Låter det blekt och eländigt? 
Ja, ok. Boken lär inte vinna några priser på Feelgood-Festivalen, men helt utan värme och humor är den absolut inte. Kärleken i familjen finns där, även om spriten gör sitt bästa för att krossa den. Interaktionen mellan syskonen, när de försöker överleva vardagen med en mamma som kastat in handduken är ofta väldigt rörande. Många scener där den filmstjärnevackra Agnes går i klinch med grannskapets avundsjuka kärringar fick i alla fall mig att le mitt i mörkret.
Denna bok var i toppen på min årsbästalista 2021. Det är inte omöjligt att den tar sig in på min topp 10 sedan decennieskiftet heller. Missa den inte.'



Även om allt tar slut - Jens Liljestrand
Klimatkatastrofsgenerationsromanen. Långt ord. Under tiden det tog dig att läsa det dog förmodligen flera djurarter ut och jordens medeltemperatur steg med 0,004 grader ....
Mycket tankeväckande bok som bl.a. ställer frågan: "Vad händer när vanliga svenskar blir klimatflyktingar i sitt eget land?"

"Last One at the Party" - Bethany Clift
Finns inte i svensk pocket förrän i augusti, men varför inte läsa årets bästa katastrofroman på engelska?
"Överlevaren", som den heter i översättning, har en självklar plats på min lista över 2021s bästa böcker! Kan rekommenderas till allt från unga vuxna fantasyfans till gamla härdade dystopi- och spänningsälskare. Läs den! Har beskrivits som "Bridget Jones möter Walking Dead", vilket inte stämmer direkt, men inte är helt fel heller.
Du kommer i alla fall aldrig kunna se på en fiskmås med samma ögon igen ... 

"Small Gods" - Terry Pratchett
Och när vi nu gett oss in både på fantasy och engelska böcker, varför inte passa på att upptäcka mästerliga Terry Pratchett (1948-2015) och hans Discworld-böcker i sommar? 
En av mina absoluta favoriter i serien (som blandat briljant humor med fantastisk fantasy sedan 1983) är "Small Gods". Den är iochförsig bok 13 av 41, men skapligt fristående och helt ok att börja med. Hela serien är just nu på väg ut med snazziga nya omslag - Gotta catch ´em all! 

Funnen död - Gretelise Holm
Glasnyckel-nominerad dansk thriller som är både spännande, rolig och en skarp samhällsskildring. Perfekt för dig som söker en deckare som fängslar utan att vara överdrivet brutal, blodig och våldsam (jag har gott om tips om sådana också om det är din bag ..).

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

3 kommentarer:

  1. Tack för alla tips. Tittar in här minst varannan dag. Tips på brutalt, blodigt och våldsamt mottages gärna. Just nu läser jag Tony Fischers Mannen som försvann. Tyvärr något tråkig för min smak. Har läst de flesta svenska författarna gällande överdrivet våld, typ Ahnhem, Öhrlund, Engvall, Strandberg, etc. Personlig favorit är franska Pierre Lemaitre, där till och med jag känner obehag på hans våldsskildringar. Top 10 från dig hade jag gärna mottaget. Tack för inspirererande blogg. / PH

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar du tuff spänning är def. "Ingen ond man" något för dig. Annars gillar jag även Pascal Engman, Christina Eriksson Jo Nesbo, Tom Rob Smiths "Barn 44", Niklas Natt och Dags 1793-svit, Erik Axls Sunds "Kråkflickan"-trilogin mfl. // Johan

      Radera
  2. Barn 44 och Kråkflickan trilogin blev jag nyfiken på. Kan jag nog hitta på Tradera eller biblioteket. Tack för tips🙏

    SvaraRadera