Sidor

Aktuella evenemang

tisdag 25 september 2018

Må kunskapen vara med er!










Jag köpte Factfulness och några deckare till min man som semesterläsning i somras, och
tänkte att jag också ville läsa den någon gång i någon avlägsen framtid. Så fort Peter började läsa den så kände jag att jag ville ha den, direkt!, nu, ta den ifrån honom. Men det kunde jag ju inte. Så jag väntade till första, bästa tillfälle när han lade den ifrån sig på ett bord och gick för att göra något annat. Alltså, lägger man ifrån sig en bok sådär så får man ju skylla sig själv.

Sen började jag att läsa. Och jag läste och jag läste och jag läste. Under två dagar såg jag inget alls av den vackra naturen vi körde förbi på våra utflykter.
När vi var på Muminmuséet tänkte jag bara på Hans Rosling och hans grafer. Dessa fantastiska grafer med bubblor, som nästan alla bubblar åt rätt håll. Vi är kanske inte där än - men det går åt rätt håll!


Jag är så innerligt lycklig över att numera veta att så många saker går åt rätt håll, och jag har en betydligt hoppfullare framtidssyn om att vi kommer att kunna rädda oss från både miljöförstöring, fattigdom och globala pandemier t ex - genom riktiga fakta och kunskaper. Och att kunna jämföra rätt saker med varandra.
Äpplen är äpplen och päron är päron. Ju!
Må kunskap vara med er! ”När vi har en faktabaserad världsbild kan vi inse att världen inte är så dålig som den verkar - och vi kan inse vad som behöver göras för att fortsätta förbättra den.” - Hans Rosling


// Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

torsdag 20 september 2018

Tävla med Bokboxen!




Du läste väl författaren Christina Eriksons gästblogg hos oss tidigare i veckan?
Inte?
Gör det först då, och klicka tillbaka dig hit sedan. 

Någon måtta får det väl vara ....
Ah! Välkommen tillbaka!

Blev du sugen på att läsa "Din vän Forsete"?
Utmärkt! Vi har nämligen lyckats lägga beslag på fem stycken signerade exemplar som vi möjligtvis kan skilja oss ifrån, om du kan svara på frågan nedan.


Varifrån kommer namnet "Forsete"?

1. Seriemördarnas skyddshelgon
X. Norsk rotfruktsgratäng
2. Rättvisans gud i nordisk mytologi


Skicka ditt svar och din postadress till bokboxenkillbergs@gmail.com senast fredagen den 28:e september. Eftersom det är bokmässa kan det dröja till mitten på veckan efter innan vi avslöjar vinnarna. Du får bita ihop helt enkelt. :-)

Lycka till!


måndag 17 september 2018

Gästbloggaren: Christina Erikson



Jag hade nästan gett upp den där drömmen om att lyckas få ett större förlag intresserat av det jag skrev. Mina tidigare böcker hade jag skrivit för det jag trodde skulle kunna vara en potentiell publik. Det var mer anpassat och avvägt för att tillfredsställa någon annan. När jag skrev Din vän Forsete gjorde jag det främst för min egen skull, för att jag hade en berättelse i mitt huvud som bara behövde komma ut. Jag hade aldrig kunnat drömma om att den skulle läsas av andra!

I samma veva som jag skrev Din vän Forsete så skrev jag på en annan bok som var mer faktabaserad. När jag kommit en bit på vägen med den så bad jag en lektör att titta på den eftersom jag var osäker på om den var något att ha. Feedbacken jag fick var att det nog var intressant men att man skulle kunna göra en deckare av den. Jag svarade honom att det hade jag redan gjort. När han läst även det lät han mig förstå att jag var tvungen att gå vidare med det. Vilket jag gjorde och det är jag väldigt tacksam över idag.

Min resa har inte varit varken rak eller okomplicerad. Jag startade min författarresa med att ge ut min första bok på ett hybridförlag och fyra år senare hamnar jag på mitt absoluta drömförlag. Det är svårt riktigt begripa att det här är på riktigt trots att boken faktiskt finns ute i handeln. Jag kommer att få blåmärken av att ha nypt mig i armen så många gånger.

Jag får ofta frågan om var jag hämtar min inspiration och det enkla svaret är från verkligheten. I de flesta fall handlar det om verkliga kriminalfall som jag exempelvis hör om på radio eller via någon av de poddar jag lyssnar på. När jag har blivit nyfiken på något så går jag vidare och läser in mig på ett fall, kanske lyssnar på ljudupptagningar från rättegångar eller dylikt. Men det kan lika gärna vara ett människoöde som jag burit på länge. Min uppväxt på landet och mitt i frikyrkobältet i Småland har definitivt bidragit till inspiration av alla karaktärer som stökar runt i mitt huvud.

När jag hittat en historia jag vill berätta så handlar det mycket om att lyssna på vad karaktärerna vill förmedla. I mitt huvud pågår ständiga diskussioner och små filmsekvenser som spelas upp. Jag ser definitivt i bilder när jag skriver.
Jag trivs bäst med att jobba fritt och bara låta texten flöda. När jag nu skrivit på uppföljaren till Din vän Forsete så hade jag ambitionen att jag skulle följa en plan. Att jag skulle skriva ett synopsis och en ordentlig kapitelindelning. Det sprack efter ungefär femtio sidor. Jag tappade motivationen och rösterna tystnade. Till slut struntade jag i planen och bara skrev och då lossnade det. Nu har jag påbörjat arbetet med den tredje boken i serien och rösterna är högljuddare än någonsin.

Din vän Forsete är starten på en tänkt serie där vi får följa kriminalkommissarie Elias Svensson vid Nationella Operativa Avdelningen i Stockholm och författaren Cornelia Lind som är specialiserad på psykopater i vardagen. Hon och jag har haft många intressanta samtal. Elias jagar en gärningsman och han är säker på att han vet vem som är skyldig men han kommer ingen vart. I periferin finns också någon som kallar sig Forsete efter den fornnordiska guden för rättvisa. Vän eller fiende? Länge visste jag inte det själv ens.

I allt jag skriver så vill jag att läsaren ska tänka efter, att man ska få en medvetenhet för vad som pågår i samhället. Frågor om barns och kvinnors rättigheter och skyddsnät är det som driver mig. Det som kommer fortsätta att driva mitt berättande.
Idag är jag otroligt tacksam över att ha fått möjlighet att skriva och att få fortsätta skriva på heltid.



Mitt tips till den som vill bli författare är att fortsätta skriva och fortsätta läsa och lära. Få författare blir antagna eller berömda med sin första bok. För de flesta av oss handlar det om ibland omänskligt slit. Att skriva och skriva om och ta till sig av kritiken man får och sen skriva om och skriva om igen. Man kan aldrig ge upp utan det är bara att fortsätta utvecklas.

Jag hoppas att ni ska tycka om det jag skriver. 
Även om jag bara skrivit för mig själv den här gången.

Kärlek vänner // Christina Erikson

tisdag 11 september 2018

Nytt Låna & Läs-år har börjat!



Nu har det nya läsåret börjat!
 
Jag har, i skrivande stund, hunnit med att läsa 13 av de 48 titlarna i katalogen (ytterligare 7 tillkommer okt-april) och kan intyga att det är ett riktigt starkt utbud i år!
 
Starkast i urvalet, enligt mig är:
 
Naomi Aldermans "Makten" - En roman i Margaret Atwood-klass! Fascinerande om ett samhälle där våldskapitalet skiftar till kvinnornas fördel.
 
Stina Jacksons "Silvervägen" - Norrlandsspänning på mästerlig nivå. En roman som tål att jämföras med t.ex. Johan Therorins "Skumtimmen" eller Åsa Larssons böcker!
 
Mattias Edvardssons "En helt vanlig familj" - Hur långt skulle du gå för att skydda ditt barn? Oavsett vad?
Fullkomligt lysande spänningsroman av Löddeförfattare. Såld till 30+ länder!
 
Nina Lykkes "Nej och åter nej" - Briljant satirisk skilsmässoberättelse. Bästa norgehistorian på många år ... :-)
 
Jonas Hasse Khemiris "Pappaklausulen" - Ännu en gripande och stark roman från en av landets mest begåvade unga författare. (Jag är 46. Han är ung banne mig.)
 
Mary Lynn Brachts "Vit krysantemum" - Hjärtskärande berättelse om två av Koreakriget separerade systrar och deras liv på skilda håll. För dig som t.ex gillar Khaled Hosseinis böcker ("Och bergen svarade" t.ex.)
 
Karen Clevelands "Hon som inte vet" - Som en extraspännande säsong av "Homeland"!
Spionthriller där den som vill dig illa kan vara den som står dig närmast ...
 
Maja Lundes "Blå" - Efter succén med den hyllade "Binas historia" skriver nu Maja Lunde ännu en fängslande roman om klimatförändringar, vår planet och oss. Mycket bra!
 
CJ Tudors "Kritgubben" - Ruggigast bland årets brittiska spänningsromaner.
Gränsar nästan bitvis till skräck, så inget för den lättskrämde. Långt ifrån Midsomer ...
 
Nu ska jag strax börja på Jonas Gardells "Till minne av en villkorslös kärlek", och jag är grymt sugen på Thomas Mullen hyllade "Dark Town" om rasmotsättningar och mord i 40-talets amerikanska söder!
 
Kom in och lös ditt medlemskap hos oss på Center Syd så snackar vi vidare! :-)
 
// Johan, Akademibokhandeln Center Syd
 
 
Få tillgång till 55 böcker i Akademibokhandelns butiker att låna och läsa under ett helt år. Ett bra alternativ om din bokhylla redan är full.
Du har en bok hemma åt gången, att läsa och njuta av i din egen takt. Behåll den i en dag eller en månad. Helt upp till dig! Låna i Malmö, lämna i Sundsvall! Slipp stå 12 veckor i bibliotekskö för att få låna omtalade nyheter! Den sista boken du lånar får du behålla!
Låna & Läs är en tjänst för medlemmar i Akademibokhandelns Vänner och du betalar endast 399 kronor för ditt lånekort.

måndag 3 september 2018

Fransk passion



Som ung var jag stor frankofil. Första utlandsresan gick till Paris och sedan blev det Frankrike, fransk mat och franska viner för hela slanten (och litet till...) Franska på universitetet, fransk filmklubb. Så småningom kom Italien att ta över. Men nu har jag gjort en mental resa tillbaka till det franska under helgläsningen, med en ny, väldigt fransk, roman.

"Dansa vid vulkanens rand" är den dramatiska titeln på romanen av Grégoire Delacourt. Utgiven på förlaget Sekwa, förstås. Heder åt dem och andra förlag som ger ut annan än svensk- och engelskspråkig skönlitteratur!
 
Här handlar det om glödande passion. Den förödande sorten som får huvudpersonen att lämna allt hals over huvud, man, barn, vänner, hela det tidigare livet. Och allt detta efter att ha sett en man på en restaurang, utan att ens veta hans namn. Det är vansinnigt och vackert, passionerat och plågsamt. Och det känns väldigt franskt. Här dricks inte sprit för att hantera känslor - här flödar årgångsvinerna. En resa till pittoreska Provence blir det förstås också, och det gör alls ingenting.
 
Trots en invävd sagoberättelse om en get (!) som jag har litet svårt att förstå - man måste kanske vara franskfödd för det - är romanen en fängslande läsupplevelse med sensualitet och kärlek på liv och död.
 
// Eva Killberg, Akademibokhandeln Killbergs Ängelholm