Frågan i rubriken har jag sällan, om aldrig, ställt mig. Men Blenda, huvudpersonen i Fjärde riket som utkommer nu i början på augusti, frågar sig just det. Och hennes svar är ja - det kan vi.
Blenda kommer ny till en stor skola. Redan från början vet hon att det kommer att gå snett. Hon är ingen person som blir populär, ingen som får vänner och glider igenom tillvaron.
Mycket riktigt hamnar hon direkt lägst i klassens hierarki, och precis som alla som hamnat där längtar hon därifrån. Till skillnad från de flesta får hon dock chansen att göra något åt det genom ett grupparbete om Hitlers väg till makten.
"Såklart var Hitler ett svin", säger Blenda med en blick på LSD:s bleka ansikte. "Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen."
Tillsammans med likaledes osynliga LSD och den osäkra Penny utarbetar Blenda en plan för att ta makten i skolan. Och lära den populära diktatorn Hedvig en läxa.
Idén är både intressant och, trots Hitlerkopplingen, ganska kul. Och som en skildring av högstadievärldens hierarkier och bevekelsegrunder är Fjärde riket riktigt bra. Som en trovärdig historia om vad som skulle hända om någon verkligen gav sig på att praktisera Hitlers metoder i verkligheten - inte så väldigt trovärdig. Lite för mycket händer lite för snabbt. Och med tanke på hur smart Blenda inleder sitt maktspel gör hon några väl korkade manövrar en bit in. Nödvändiga kanske, för att få romanen dit författaren vill. Men ytterligare ett trovärdighetsproblem. Och sensmoralen känns ganska given.
Nåväl, jag tror säkert att boken kan funka bra som kombinerad tankeställare och underhållning för högstadie- och kanske tidiga gymnasieåldern. Men någon allåldersbok tycker jag nog inte att den är. Trots viktiga frågeställningar.
En intervju med Maria Nygren finns att läsa här.
Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro