tisdag 25 maj 2021

Gästbloggare - Lisa Bjerre & Susan Casserfelt

 


Susan

 ”Plötsligt stod det en naken karl i lägenheten.”

”Naken?”

”Ja, helt naken.”

”Var kom han ifrån?”

”Ingen aning. Kanske hade han hoppat in via balkongen från loftgången ovanför.”

Samtalet runt fikabordet rev ner många skratt för fem år sedan, när jag jobbade extra på hemtjänsten i Bagarmossen.

Skvallret om den nakne killen var snabbt glömt. Men hos mig stannade händelsen kvar. Vem var det som hoppat? Vad flydde han ifrån? Det var en perfekt början på en polisroman. Instinktivt visste jag att det var en bok jag ville skriva, men inte ensam. Vem skulle vara galen nog att hoppa – in i mitt bokprojekt?

Balkongkillen tumlade fortfarande runt i bakhuvudet när jag träffade Lisa på Sören Bondesons kurs för manusutveckling. Jag skrev på den tredje delen i deckarserien Höga kusten och Lisa skrev på en historia om häxor.

När jag föreslog att vi skulle skriva tillsammans tolkade Lisa det som att vi skulle sitta ihop och skriva på våra olika historier. Det gjorde vi också i drygt ett år. Sedan ställde jag frågan.

 

Lisa

Jag är en av de där människorna som alltid velat skriva. När jag fyllde i kompisarnas Mina vänner-böcker stod det författare på raden om vad jag ville bli när jag blev stor. Ibland kompletterat av kioskägare. Jag blev frilansskribent, kanske är det nära nog. Men författardrömmen levde kvar.

När Susan presenterade sin idé för bokserien Linje 17 hade jag ett refuserat deckarmanus i bagaget. Berättelsen Susan ville skriva kretsade kring de södra delarna av Stockholms tunnelbanelinje 17.

Linje 17 löper från Södermalms svindyra bostadsrätter genom välmående medelklassområden som Björkhagen och vidare ut till Bagarmossen – där hipsters flyttar in granne med miljonprogrammen. Medan radhuspriserna exploderar bubblar motståndet i hyresrätterna mot den ständigt pågående gentrifieringen.


 Lisa och Susan

Insprängt i Bagarmossens vardag finns, som överallt i dagens Sverige, den växande gängkriminaliteten. Rekryteringen in i gängen pågår hela tiden, runt omkring oss. Kanske har vi alla någon gång ställt oss frågan: Vad är det som driver unga killar in i kriminella gäng? Varför väljer så många pojkar, som fortfarande bara är barn, kriminalitet framför en riktig framtid? Vi är bägge mammor till två pojkar, kanske gör det att frågan ligger extra nära hjärtat.

 Att skriva Ensamt vittne har krävt en hel del research. Vi har mötts av en enorm vilja att förklara och hjälpa. Vi har pratat med gängexperter och poliser. Vi har träffat åklagare och lyssnat på exkriminella i poddar och självbiografier. Vår huvudkaraktär Eddie och hans kriminelle bror mejslade vi fram tillsammans med två skolklasser i Bagarmossen.

 Att skriva första delen i kriminalserien Linje 17 har varit en spännande resa för oss författare. Nyfiket har vi fått undersöka vad som driver våra karaktärer. Hur tänker Lina, Jack och Eddie, när liv och död står på spel?

// Lisa Bjerre & Susan Casserfelt



Om Ensamt vittne 

Ännu en skjutning i en Stockholmsförort. Ännu en ung människa ligger död, offer för en uppgörelse mellan kriminella gäng. Men den här gången är något annorlunda, offret är en ung kvinna utan kriminell bakgrund. Poliserna Lina Kruse och Jack Karlberg är först på plats. På brottsplatsen finns trettonårige Eddie, yngre bror till en ökänd gängledare. Snart visar det sig att skjutningen bara är början på ett gängkrig där endast en kan stå som segrare. När våldet eskalerar slits Eddie mellan lojaliteten till sin bror och rädslan att själv bli nästa offer. Ska han välja gänget – eller ska han våga vittna? 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar