lördag 14 mars 2015

Ramqvist och Lundell gräver ner stridsyxan

Minns ni den? Det sena nittiotalets suraste litteraturfight? Ja, ni gissade rätt. Jag tänker på Karolina Ramqvist vs. Ulf Lundell.

Det börjar med att Karolina Ramqvist sågar Ulf Lundells "Best of"-skiva. Det här var långt innan hatpubliceringarna på internet blev vardagsmat. Därför trodde nog också författaren/rockaren nog att han skulle kunna skicka sin reaktion på Ramqvists text till skribenten helt utanför strålkastarljusets kägla. Så blev dock inte fallet.

Ni som var med minns. Hur brevet som inleddes "Lilla gumman! Hur är det fatt? Har du alldeles kissat på dig den här gången?" så småningom hamnade i den feministiska antologin "Fittstim" (ja, det var sannerligen tusen år sedan detta - på den tiden då redaktören Linda Skugge fortfarande kallade sig feminist - fast sedan började hon ju igen) och hur Lundell då ånyo gick i taket, lämnade sitt förlag och fighten blev riksnyhet.


Idag är Lundell tillbaka på sitt gamla förlag. Karolina Ramqvist ges däremot ut av Norstedts. Och de verkar ha grävt ner stridsyxan. I alla fall i vår butik, där de står så fredligt sida vid sida. Uffe har i och för sig fått maka lite på sig, men han tycks ta det med ro.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar