torsdag 14 maj 2015

"Här fröjdas vi i hafvets vågor" - Rena nostalgitrippen om Ängelholmsbad

Författarna vid strandkanten.

Ängelholms och Skäldervikens främsta trumfkort är den oändliga sandstranden. Så har det varit sedan förra sekelskiftet. Och badortslivet i Ängelholm var till och med ännu mer berömt anno dazumal, sedan slutet av 1800-talet: Åk inte till Trouville i Normandie - åk till Engelholm, manade skribenter i Danmark och Tyskland. Hotell och fashionabla restauranger växte fram, livet var tjusigt, man drack brunn, lyssnade på levande musik i Thorslund, dansade på Hotell Thor, åkte ångbåtsslup till Skäldervikens salta vågor.

Den spännande berättelsen har nu samlats i en fantastisk nostalgibok av Erik Magnusson och Frederic Täckström: "Här fröjdas vi i hafvets vågor!". De har samlat bilder, kort, brev, tidningsartiklar och berättelser om badlivet, turisterna och sommargästerna i Ängelholm och Skälderviken genom tiderna. Med massor av roliga detaljer växer bilden fram av Ängelholm som turistmål och sommarboende med charmiga sommarvillor i Havsbaden.

Tidigare har de båda författarna gett ut motsvarande berättelser om Mölle, Torekov och Båstad. Nu är det alltså Ängelholms tur.

"Här fröjdas vi i hafvets vågor" är en underbar nostalgitripp för alla Ängelholmare och Skälderviksbor - men ger också en viss känsla av vemod. Nästan allt är rivet och borta i dag, eller ombyggt till privatbostäder. Kvar som etablissemang finns bara Klitterhus och Hotel Lilton. Dokumentationen blir å andra sidan desto mer värdefull. Och boken är ett måste för alla med anknytning till Ängelholm och Skälderviken.

Lördagen den 16 maj lanseras boken på Ängelholmsgillet, men den säljs i vår Ängelholmsbutik.

Den som vill träffa författarna och få ett signerat exemplar har möjligheten lördagen den 30 maj, mellan 12 och 14, i bokhandeln på Storgatan 56.


Eva Killberg
Killbergs Bokhandel Ängelholm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar