torsdag 24 maj 2012

Bokhandlarens mörka hemlighet

Ibland händer det att det framkommer i ett samtal med en kund att jag inte läst just den boken de tycker är sååå himla braaaa! Reaktionen på det: "Läser du ingenting?!?!". Inte helt ovanlig. För dessa kunder tänker jag nu blotta mig och avslöja min mörkaste hemlighet. Jag har nämligen inte läst...

1. Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
2. Män som hatar kvinnor (och dess efterföljare)
3. Flyga drake (och inte Tusen strålande solar heller!)

Varför har jag då blankt struntat i böcker som resten av befolkningen så uppenbart och unisont älskar? Svaret lyder: Om boken ligger tre miljoner år på topplistan, säljs trettiotusen gånger om dagen, pratas om, skrivs om i tidningarna och blir film... Då känns det helt enkelt som att jag redan läst den. Jag är trött på den redan innan jag börjat. Lite som när man tillbringar en hel eftermiddag med att laga en jättemiddag och blir mätt av ångorna. Kanske är det också den lilla anarkisten inom mig som vill gå motvalls och sjunga fel som inte kan förmå mig att göra exakt samma sak som alla andra.Men ja, jag ska läsa Khaled Hosseini (för min mamma har rekommenderat honom, och man ska lita på min mamma). Men Stieg Larsson... njaaeee, har ju sett filmerna. Och Hundraåringen... inte riktigt min typ av bok (helt grundat på mina förutfattade om "roliga böcker" - mer om dem vid annat tillfälle - samt skäl nummer två ovan). Vad säger ni? Borde jag bara skärpa till mig och läsa allihop?

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

11 kommentarer:

 1. Eftersom som jag är en ordentlig bokhandlare (som inte slösar bort min tid på Yogaflummande ;-) har jag naturligtvis läst alla tre (fem).

  Hundraåringen - Du är för ung för att uppskatta den. Jag också. Men är man 50+ är den fantastisk.

  Millenniumtrilogin - Jo, den är klart läsvärd. Mycket bättre än filmatiseringen. Jag läste alla tre på en sommarlovsvecka. Spännande som fanken. Sen är det inga böcker du bär med dig i hjärtat resten av livet nej, men god underhållning för stunden.

  Flyga drake - Gripande, på ett lite väl "Gråt Här"-artat sätt, men helt ok. Hans andra bok "Tusen strålande solar" tyckte jag var mycket bättre dock.

  J(ay)Z

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har får dock erkänna att jag aldrig läst:
   * Viveca Lärn
   * Anna Jansson
   * Lee Child (försökte lite, men gav upp efter 10 sidor)
   * Karin Brunk-Holmqvist
   * Peter Robinson
   * Sofi Fahrman.

   Alla andra författare har jag läst.

   Radera
 2. Jag känner igen mig i det där. När saker blir för hajpade tappar man lusten.

  Men, från någon som läst alla fyra du nämner, så skulle jag nog säga att du kan strunta i alla utom "Tusen strålande solar". "Flyga drake" är också bra, men inte på samma nivå.

  "Hundraåringen" är inte så kul när man förväntar sig mer än vad den ger, och den lider av det där att man känner sig tvungen att skratta.

  Larsson tycker jag är överskattad. Visst är Lisbeth Salander cool, men böckerna är inte särskilt bra skrivna och innehåller alldeles för mycket journalistisk stil för att verkligen kännas som bra romaner. Lita på din mamma och satsa på Hosseini säger jag! :)

  SvaraRadera
 3. Läs Hosseini! Gör det nu!
  "Tusen strålande solar" är ett mästerverk (Flyga drake är inte så tokig den heller)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! det ska jag göra. Lite skrev jag detta för att peppa mig själv att ta mig an honom.

   Radera
 4. Stiegs Larssons böcker är tyvärr bättre som film så dem kan du hoppa över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Då gör jag nog det :)

   Radera
 5. Undrar bara om du av samma anledning då inte heller läser tex både nya och gamla Nobelpristagare, Augustvinnare och klassiker - "för att så många andra redan gjort det"...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såhär gör jag med Nobelpriset: http://bokboxen.blogspot.se/2011/10/nobelprojektet-dammas-av.html
   Och hur bra de än månde vara tror jag att ovanstående titlar inte håller Nobelprisklass. Vet ännu ej heller någon Nobelpristagare som legat lika länge på topplistan i butiken som vare sig Hosseini, Larsson eller Jonasson.

   Radera