lördag 28 januari 2012

Har Peter Robinson tröttnat på Banks?


Kan Peter Robinson ha tröttnat på Alan Banks? Tanken slår mig när hans nya deckare Before the poison landar i butiken. För den handlar nämligen inte alls om nämnde poliskommissarie utan om Chris Lowe. Efter att ha tillbringat flera år som filmmusikskompositör i Hollywood återvänder han hem till Yorkshire. Han är stukad, änkling och vill mest av allt vara ifred och sörja sin hustru samt skriva färdigt den pianosonat som hans lukrativa, men själsdödande filmmusiksskapande stått i vägen för.

Men så blir han fascinerad av den lokala historien om Grace Fox, en kvinna som förgiftade sin man för över 50 år sedan. Eller gjorde hon verkligen det? Ju mer Chris fördjupar sig i hennes öde, desto svårare har han att tro att det verkligen var hon som tog livet av maken.

Ja, det låter ju spännande det här. Inte superoriginellt, men vem bryr sig om originellt om det genomförs med finess? Och roligt att läsa Robinson när han skriver om något annat än Banks. De senare delarna i serien har ärligt talat känts ganska trötta. En ny huvudperson är kanske just vad Peter Robinson behöver för att komma tillbaka i gammal god form. Hope, hope.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

5 kommentarer:

 1. Min förhoppning är att han får en sjujäkla lust att skriva om Banks igen..inte lägga ner honom för gott!!!!det hindrar ju inte att han skriver andra böcker också..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag vill inte heller lämna Banks... men tycker att Robinson varit oinspirerad på sistone. Vad tycker du? Har du läst Bad Boy? Det finns en passage där som får mig att undra om Peter R sov när han skrev. Men jag är ju ett stort fan egentligen. Hoppas på en nytändning. Förresten har boken ovan precis kommit på svenska; "En förgiftad man".

   Radera
  2. Jag håller med dig,jag tycker också att det har känts så med de sista böckerna, lite trött..det kan nog vara bra med en ny karaktär för honom att skriva om,förhoppningsvis så får han lust att fortsätta med Banks.Jag har fäst mig vid Banks och då blir man nästan deprimerad när det inte kommer någon ny bok :o))))
   när jag läser vad du skriver här ovan om den nya boken, så blir jag väldigt sugen på att läsa den!! Vem vet man kanske får en ny favoritkaraktär! Så det blir till att inhandla den fortast möjligt nu..Om du har något förslag på andra bra böcker så vill jag gärna ha det...

   Radera
  3. Har du läst Belinda Bauer? Kanske inte finns så mycket till älsklingskaraktärer där, men så långt som jag har kommit i "Mörk Jord" känns den väldigt lovande. Sedan är jag nyfiken på Louise Penny också, hennes debut "Mörkt motiv" (anar vi ett titel-tema här :)) har precis kommit ut. Landsortsdeckare även den. Kananda (ett favoritland för min del. Och Peter Robinson bor väl där också...) Baksidan utlovar en charmig kommissarie vid namn Gamache. Ett ex ligger hemma och väntar. Sedan är ju min krimfavorit framför andra (vilket märks om man läser den här bloggen) Tana French. Måste läsas.

   Radera
 2. Jag har inte läst någon av författarna så det ska verkligen bli kul att ta mig an dom!Spännande med författare som jag aldrig har hört talas om,titeltemat bådar gott tycker jag..haha..jag kanske hör av mig om fler förslag när jag har läst klart alla böckerna, och passar på att tala om vad jag tyckte.Tack för hjälpen!!!

  SvaraRadera