måndag 15 juli 2019

Öppet brev till Sveriges bokförlag och författare


Hej på er allihop!
Jag hoppas att ni alla har en bra sommar, oavsett om ni nu ligger lediga på en strand - med en kall öl i ena handen, en lunchpaella i den andra och en spännande pocket i den tredje - eller om ni sitter på kontoret slavande över manus till höstutgivningen.

En liten tanke bara, innan jag släpper tillbaka er till hängmattan.
Ni vet hur varje gång, nästan, när ni berättar om era kommande titlar i olika kanaler, hur ni nästan alltid avslutar med "går nu att beställa i näthandel X och näthandel Y"?

Skulle det inte vara väldigt trevligt om ni, som standard i era inlägg, också kunde skriva      "... eller i din lokala bokhandel"?

För ni har väl alla, hoppas jag, full koll på att så fort boken registrerats och finns på Bokinfo så går den precis lika bra att förhandsbeställa även i alla fysiska boklådor?

Även den minsta lilla kvartersbokhandel har precis samma sortiment som den allra största nätbutiken (specialutgåvor med författarsignatur eller särskilda ljudboksserier undantaget).

Har boken ett ISBN, finns den hos leverantörerna så tar vi hem den åt våra kunder. 
Inte nog med det skulle jag säga. Vi är oftare både snabbare och säkrare vad det gäller leveranser än våra onlinekollegor. Vi plockar hem böcker till butikerna varje dag. 
Från små och stora leverantörer. 
Oavsett om den är centralköpt eller inte.

Så är ni alla måna om att den fysiska bokhandeln skall finnas kvar under överskådlig framtid, och det är jag faktiskt helt säker på att ni alla vill, så blir vi alla tacksamma om ni börjar formulera er som jag föreslår ovan.

Tack.
Ni kan nu återgå till påbörjad kall Mythos i frostad sejdel (eller motsvarande). :-)

// Eder vänlige kvartersbokhandlare, Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd 

4 kommentarer:

  1. Mycket bra påminnelse! Viktigt - och trevligt att snusa runt i riktiga bokhandlar!

    SvaraRadera
  2. Precis! Skulle vara jätteroligt om man kunde få förhandsboka signerade exemplar i våra boklådor också, och inte bara på nätet! / bokhandlerskan i strömstad

    SvaraRadera