måndag 24 januari 2011

Att läsa eller inte läsa nya Nesbö?Jag är ett stort fan av Harry Hole, Jo Nesbös antihjälte som slåss mot såväl spriten, som sina inre demoner och Oslos alla skummisar och halvfigurer. Och det är inte bara för att min adress när jag bodde i Norge låg ett stenkast från Holes favoritrestaurang Schröder. Nesbö skriver bra, riktigt bra, något man inte alltid är bortskämd med hos deckarförfattarna. Härom dagen släpptes så hans senaste bok på svenska. 

”Huvudjägarna” heter den och den handlar till min besvikelse inte alls om Harry Hole, utan om Norges i sitt eget tycke bästa headhunter - Roger Brown. En man med alldeles för dyr villa, för dyr livsstil och för vacker hustru. Och då är frågan, om nu Nesbö är en lika god författare som jag just hävdade, borde han inte kunna skildra det penninghungrande nyrika folket minst lika väl som en försupen polisman? Varför tvekar jag då? 

Någon som har läst och kan råda mig om hur jag ska göra?

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

3 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Jag läste drygt halva igår och tycker den är dunder! Gillar också Harry skarpt (även om jag tycker Pansarhjärta var lite väl överdriven...) men Jo klarar sig utan honom.
  JZ

  SvaraRadera
 3. Aha, men vad bra! Då kan jag lugnt sätta igång och läsa. Min sambo tyckte att en norsk head hunter lät mycket roligare än en gammal vanlig detektiv. Jo, du har rätt om Pansarhjärta, lite mycket gore tycker jag. Men han gör det ju med snits Nesbø, fattar egentligen inte varför jag tvivlar på den nya. För jag kan väl inte vara så dum att jag dömer hunden efter håren, dvs. avskräcks av det trista omslaget?

  SvaraRadera