tisdag 12 november 2019

Höstspännings-Roundup




Det har blivit en hög spänningsromaner under hösten, som vanligt.
Här bjuder jag på några tankar och omdömen om de som stack ut mest.

November Road - Lou Berney
Jag lånar faktiskt citaten från bokens inneromslag här:

"Jag får fjärilar i magen när jag öppnar en ny bok och texten redan på första sidan skickar små lyckliga ilningar genom blodomloppet. Hände alldeles nyligen med Lou Berneys senaste roman November road."
- Markus Larsson, Aftonbladet

"En exceptionell roman, omöjlig att lägga ifrån sig."
- Stephen King

"En både fantastisk och oförglömlig läsupplevelse."
- Don Winslow


Instämmer med föregående talare. Eller blurbare. God Damn, vilken höjdare!

Stjärnan från nord - D.B. John
En ny, mycket trevlig, bekantskap i spänningsgenren är brittiske David "D.B." John. "Stjärnan från nord" är en klassisk internationell spionroman i Le Carrés och Ludlums anda, som även skildrar den Nordkoreanska vardagen - samt de fruktansvärda förhållanden som statens "fiender" utsätts för i landets fångläger.
Att denna titel inte fanns bland de nominerade till årets översatta kriminalroman måste ses som tjänstefel av Svenska Deckarakademin. For shame! :-)

Råttkungen - Pascal Engman
Jag gillade Engmans debutroman "Patrioter" men, som med så många andra titlar i bokfloden, missade jag hans andra, "Eldslandet" - som i sin tur var den första boken i en serie med polisinspektör Vanessa Frank i huvudrollen.
Det är något som måste åtgärdas inom kort dock, för efter att ha läst hans nya thriller "Råttkungen" vill jag genast gå tillbaka och läsa den föregående i serien.
Det är våldsamt, intensivt och rått. Lite åt Kepler-hållet, men Engman skriver klart bättre.

En perfekt storm - Buthler & Grimwalker
Dan Buthler har lämnat forne partnern Dag Öhrlund och slagit sig ihop med (yngre och stiligare) Leffe Grimwalker (typisk medelålderskris där Danne). Tillsammans levererar de första delen i en planerad svit om den ofrivillige brottslingen Alex Storm.
Rysk maffia, kinesiska triader, bordeller i Älvsjö, rafflande action. 
Något av det hårdkoktaste (ja, det är ett ord. Googla inte!)  du kommer läsa i år!

Ensamvarg - Christina Erikson
Eriksons förra bok, "Din vän Forsete"- om mördaren som tar kål på andra missdådare "Dexter-style", var en av mina favoriter förra året, så förväntningarna på uppföljaren "Ensamvarg" var högt ställda. 
Bok två når nästan upp till samma nivå, det är mycket god spänningslitteratur. Framförallt skildringen av huvudpersonen Cornelia Linds kamp med vidrige exmaken tillhör bokens höjdpunkter. Berättelsen om Forsete själv tar däremot en vändning jag inte är helt överens med författaren om. Jag ser fram mot fortsättningen oavsett.

Den som haver barnen kär - Viktoria Höglund
Försvunna/kidnappade/utsatta barn är ju inte direkt ett sällsynt intrigval i spänningslitteraturen, men debutanten Viktoria Höglund sätter sin egen prägel på temat.
Hon lyckades till och med lura en gammal deckarräv som eder vänlige kvartersbokhandlare med twisten i handlingen. 
Läs gärna Viktorias gästblogg hos oss från häromveckan!

Kedjan - Adrian McKinty
Ännu en thriller med barn i fokus. Denna gång en riktig nagelbitare till bladvändare. Hur långt skulle du gå för att få tillbaka ett kidnappat barn? Skulle du kidnappa ett annat barn för att rädda ditt eget? Infernaliskt skicklig "Pay-it-forward-från-helvetet"-story.

Älskade barn - Romy Hausmann
Fler barn! Av den uppväxta i fångeskapliga sorten. En slags omvänd Fritzl-berättelse som börjar med att en kvinna och ett barn flyr från mannen som hållit dem avskurna från samhället. Men allt är inte som det ser ut på ytan i denna tyska supersuccé ....

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


1 kommentar: