tisdag 6 oktober 2020

Gästbloggaren: Ninni Schulman

 


Jag föddes med en mycket svår ryggskada och av läkarna fick mina föräldrar veta att jag förmodligen inte skulle överleva fram till skolstarten.

De första åren i mitt liv tillbringade jag långa perioder på sjukhus, ofta utan mamma och pappa. Först i Karlstad, sedan på Sahlgrenska i Göteborg. Mitt liv gick att rädda, men jag blev mycket kortare än andra.
I samband med min skilsmässa hamnade jag i en djup depression och insåg att min starka separationsångest förmodligen hade med de där tidiga upplevelserna att göra.
 För att ta reda på vad jag egentligen hade varit med om beställde jag mina gamla sjukjournaler. Det var en smärtsam läsning som också fyllde mig med skam. I den allra första journalen hade jag inget namn utan fick heta just "Flickebarn nummer 291", som också fick bli titeln på min nya bok.
 Ni känner mig som deckarförfattare. Att våga skriva den här nakna och självutlämnande berättelsen var varken lätt eller självklart. Förra hösten var jag på väg att ge upp flera gånger, eftersom det var för jobbigt. Men så bestämde jag mig för att berätta allt, så ärligt och osentimentalt jag bara kunde.  
Jag trodde länge att min historia var för personlig och privat, men det har visat sig att väldigt många faktiskt känner igen sig, inte bara personer som av olika anledningar blivit lämnade som barn. Att inte tycka om sig själv, att inte passa in i normen, att känna sig övergiven och inte duga är ju ganska allmänmänskligt. 
Flickebarn nr 291 är inte bara elände, den visar också på en väg framåt. Det går att lära sig acceptera och respektera sig själv och sin kropp.
// Ninni Schulman

Flickebarn nr 291 finns ute i butik nu, och ingår även i Låna & Läs 2020/2021 - 55 titlar för bara 399 kr. Bli medlem idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar