måndag 12 oktober 2020

Bokboxen träffar: Olof Lundh

Bokförlaget Bazar tussade ihop oss med sportjournalisten Olof Lundh och gav oss chansen att ställa några frågor om hans nya bok "Landslaget enligt Lundh"!


Hallå Olof! Du släppte nyss din tredje bok, "Landslaget enligt Lundh", där du skriver om herrlandslaget som du följt sedan slutet av 1990-talet. 
Boken har blivit otroligt uppmärksammad och framförallt har Svenska fotbollsförbundet fått det hett om öronen. Är du överraskad över hur boken har mottagits?

 Ja, lite överraskad att det blev så stort men inser att folk mest läst utdrag och därmed inte hela boken. Vilket innebär att en massa nyanser faller bort och sedan följde Aftonbladet upp med en intervju med en anonym ledare som gick längre och talade om polisanmälan. Något som gjorde att diskussionen fick ännu mer bränsle, men jag beskriver i boken mer av en kultur och hur det blev så. Inser givetvis det svåra för folk att prata om något som är så här laddat. Samtidigt är boken så oerhört mycket mer än bara det som fått mest uppmärksamhet och berör många delar av landslaget, svensk fotboll och bevakningen av den. Inte minst förändringarna som skett under 2000-talet där fotboll vuxit ut till en miljardindustri och där medierna hamnat i bakvattnet när de slåss för att överleva i en tid där det är svårt att ta betalt för nyheter och annonspengar går till Google och Facebook.
 
Boken innehåller rätt mycket mer än den omskrivna del där du berättar om Zlatan under sin tid som spelare i landslaget, vilka andra läsarreaktioner har du mötts av?
 
Många som hört av sig gillar att få en skildring av landslaget under 2000-talet och har egna minnen kopplade till olika händelser. Sedan uppskattar en hel del att få följa med till miljöer där de vanligtvis inte når. Fördelen med en bok är att man kan skildra något med fler lager och dessutom kan göra utvikningar som inte platsar i en vanlig nyhetsbevakning.
 
Kan du ge oss en rolig ögonblicksbild ur boken från någon av alla de landskamper du följt?
 
Tror att en del kan uppskatta kapitlet som handlar om mig som supporter och där jag var på plats i Chrozow i Polen för att se Sverige nå VM för första gången på tolv år. Då vi bara var några hundra svenska supportrar på läktaren vilket är långt ifrån den gula väggen med ordnade supporterresor som gäller nu för tiden. Sedan var jag på plats i Italien 1990, på hemma-EM 1992 och i USA 1994 och på en hel del kvalmatcher utöver de mästerskapen. Många som är intresserade av landslaget har väl själva varit med på mästerskap och landskamper och kan säkert känna igen sig i det.
 
För oss här nere i Skåne: Kommer du ”hem” för att snacka fotboll och signera boken i våra butiker snart?
 
Det hoppas jag verkligen. Uppskattar alltid att komma till Skåne och det finns ett stort fotbollsintresse där och det har alltid varit kul att åka dit med mina böcker. Förhoppningen är att göra något inför jul.


Vill du vinna ett signerat exemplar av Landslaget enligt Lundh?
Vi har fått tre stycken av det snälla förlaget att tävla ut!

Svara på frågan: 
Till vilken svensk fotbollsklubb är Olof Lundh trogen supporter?

1. AIK
X. Landskrona BoIS
2. Malmö FF

Ditt svar - och önskad leveransadress - till bokboxenkillbergs@gmail.com senast den 19/10. Lycka till!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar