fredag 18 december 2020

Julklappstips från Helsingborg!


Katrin Marçal /Att uppfinna världen- Hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet

Intressant och engagerande bok om uppfinningar, teknologi, timing, kön och ekonomi. Är det egentigen så manligt med hjul på resväskor? Behöver elbilar förses med kristallvaser? Hur kom det sig att de första astronauternas rymddräkter tillverkades i just mjukt material? Vem blir först besegrad, Serena Williams, Garry Kasparov eller datorerna och robotarna? Läs och fundera...! Jens Linder/Frankensteins köttkvarn – och andra omvälvande mathistorier
Inspirerande gåva till den orädde gourmanden. "Kring en flämtande eld, vid mynningen av en grotta kurar en liten skara urmänniskor med märgben i händerna; på gräsmattan i en trädgård samlas några finklädda nutida Homo sapiens runt en klotgrill med varsin hamburgare i näven. Det skiljer någon miljon år mellan dessa två måltider. Ändå är likheterna stora…” Häng med på en mathistorisk promenad med besök hos The costermongers i London, dronterna i Indiska oceanen, de fermenterade krusbären, den extraordinära hallonglassen, köttkvarnarna och Mary Shelly. Allt varvat med anekdoter och recept. Kanske spännande inspiration till nyårsmenyn...?

// Hanna, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

Dubbelporträtt av Agneta Pleijel -
Till den som önskar att få en njutbar läsupplevelse! En enkel historia, men ack så vackert, lågmält och fängslande om mötet mellan två åldrade konstnärer, deckarförfattarinnan Agatha Christie och österrikiske konstnären Oskar Kokoschka. Sann berättarkonst i en liten läspärla

// Yvonne, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

Tre tips - för stor och liten. För den historieintresserade: "Sundets röda nejlikor" En välskriven och fängslande bok om hur danska Syklubben och Helsingborgspolisen räddade flyktingar över sundet under andra världskriget. Sundets hjältar!
För barnen finns den superfina ”Barn som förändrat världen” - här är det barnen som tar plats, och har på olika sätt förändrat världen. Hyllade hjältar! För den naturintresserade: ”Insekternas planet” - en underbart underfundig och intressant bok om det lilla, lilla livet omkring oss. Nu finns det en lika underbar bok om insekter för barn! ”Insekternas hemligheter: bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar”. Heja, heja! Till den som är intresserad av sambandet mellan kropp och knopp: ”Hjärnstark” är en storsäljare som öppnat ögonen för sambandet mellan motion och mående. Kanske är ett par löparskor en av de bästa medicinerna? ”Hjärnstark junior” ger samma viktiga kunskaper fast riktat till unga. Bli smartare, gladare och starkare!

// Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar