fredag 9 december 2022

Årets bästa böcker 2022 - Johans favoriter

Dags igen för listan som hela Boksverige går och väntar på!
Min lista över årets bästa läsning 2022!
Ett fantastiskt år för spänningsromaner, lite klenare på de stora romanerna.
Några biografier lyckades även smyga sig in i toppen.
Så!
Bara att skriva ner eller screenshotta titlarna här och bege dig till din lokala
boklåda (som då förhoppningsvis ligger i Lödde) så har du alla julklapparna klara!




Lincoln Highway - Amor Towles

Amor Towles har en enastående förmåga att skriva böcker som direkt känns som klassiker.
Hans förra bok, "En gentleman i Moskva", kändes som en sån där bok som du tvingades läsa i gymnasiet, men efter några kapitel lite motvilligt fick erkänna för dig själv - och din svensklärare Inger - var riktigt jädra bra! 
Har han då lyckats igen med nya romanen "Lincoln Highway"?
Oh yes!
Detta är romankonst av högsta klass. En saga i klassisk amerikansk berättartradition. Här finns toner av både Kerouac och Salinger! Årets utländska roman skulle jag säga! 

Som en liten bonuspresent här på hösten har även hans svenska förlag precis kommit med en nyutgåva av debutromanen "Artighetsreglerna" i storpocketformat. Ytterligare en bok som känns som en klassiker man missat! Väldigt mycket "The Great Gatsby"-feel på denna.



Välkommen till Evigheten - Camilla Grebe

När Grebe är i form är hon sannolikt landets bästa spänningsförfattare.
Hennes senaste bok, "Välkommen till evigheten" - del 6 i den mycket fristående serien "Flickorna och mörkret" (en serie så faktiskt fristående att jag märker på många av mina kunder att de inte ens uppfattat att det är en serie) är ett tydligt bevis för detta.

Serien jobbar med ett galleri av olika polispersoner som återkommer i huvudroller eller biroller, ibland knappt eller inte alls. Detta gör att man kan läsa böckerna i vilken ordning som helst egentligen. Boken är i grund och botten en klassisk mordgåta. Lika delar en "Whodunnit" och ett slutna rummets gåta skulle jag påstå. 
Ett mord i en låst stuga på midsommarafton, två möjliga skyldiga. 
Åtta år senare, ett mord till. 
Men vem har mördats? Och vem har mördat?
Det är otroligt skickligt uppbyggt, och långt ifrån lätt att förutse berättelsens kringel och krokar.


Happy Go Lucky - David Sedaris

Ännu en bok av min stora favorit! Jag fick portionera ut dessa briljanta essäer/kåserier under flera veckor under sommaren så de inte skulle ta slut för fort (och har sedan dess gått tillbaka och läst om flera av dem, samt hans senaste samling av dagboksanteckningar "A Carnival of Snackery, Diaries 2003-2020"). Han är verkligen genial! 
Har du inte upptäckt Sedaris ännu så skäms på dig! 
Sannolikt världens roligaste författare just nu!


I dina händer - Malin Persson Giolito

Malin bevisar återigen att hon är kanske rikets främsta dramathriller-författare, eller "Deckare för oss som inte gillar deckare!" som en av mina kunder uttryckte det.
Om två unga killar, från varsin sida av den motorväg som delar samhället på mer än ett sätt, som dras in i den gängkriminella världen. Mer gripande än spännande, men tveklöst en av årets bästa kriminalromaner.


Bortbytaren - Anders de la Motte

Efter två stycken mordmysiga Österlendeckare, och fyra delar i Slow Crime-serien Årstidskvartetten, är Anders tillbaka i en lite tuffare deckarfåra.

"Bortbytaren" ger oss storyn om Leo Asker, malmöpolis som istället för att förväntat bli chef på grova brotts-roteln blir kickad ner i källaren till de udda karaktärerna vid "Avdelningen för förlorade själar" - en enhet där obekväma personer i organisationen hamnar/göms undan för att, möjligtvis, lyckas utreda udda ärenden och hopplösa fall. 
Här snubblar Asker över ett fall som verkar ha samröre med det kidnappningsfall hon höll i på sin tidigare post, och en spännande historia om människorov, ond bråd död, urban exploration i tomma fabrikslokaler, övergivna skyddsrum, grottor - samt modelljärnvägar - rullas upp.

Jag gillar Anders skrivande som bäst när han blir lite mörkare - som t.ex. i "MemoRandom" och "UltiMatum"-duon, och "Bortbytaren" är i mitt tycke kanske hans allra bästa bok hittills. 

Köp den idag (eller vänta och träffa Anders hos oss i Lödde den 17:e december)!


Djävulsgreppet - Lina Wolff

Varför stannar man hos en man som slår? Och vad gör man när man tar sig ur askan in i elden? Verkar askan plötsligt som ett bättre alternativ?
Lina Wolffs Augustnominerade bok ger kanske inte klara svar på frågorna, men det är en oavbrutet fascinerande berättelse som kommer sitta kvar i mig länge.


Utan gränser - Luciane Andrev

Här har vi en fartfylld, rafflande och brutal actionroman om en vidrig rysk knarkoligark (knarkigark!) som med hjälp av bulvaner och utpressning försöker ta sig in i svenskt näringsliv och infrastruktur. I hans väg står en rättrådig journalist och en (nästan) övermänskligt cool kvinnlig svensk-rysk underrättelseofficer. 

Det faktum att den anonyme författaren uppges vara en person, högt uppsatt, med unik insyn inom näringslivet får en även att undra hur mycket av berättelsen som är baserad på verkliga händelser. Årets mest fartfyllda actionthriller!


Sveablot-serien - Jan-Erik Ullström

Intresserad av svensk historia? Älskar du rafflande fantasy? 
Jan-Erik Ullströms Sveablot-serie blandar Karl 12:es död med varulvar, Stockholms blodbad med vampyrer, Katolska kyrkan, odödliga lönnmördare, troll, älvor, maror, sjöfolk och allsköns mytologiska varelser i en salig/ohelig blandning. Mustigt, blodigt och fullkomligt oemotståndligt! Niklas Natt och Dag möter Tolkien! 
Del 1 & 2 finns ute nu - "Dödsbringaren" och "Korsmärkt". Författaren planerar många delar till i serien, och jag är definitivt med på den resan!

Blir du ledsen om jag dör? - Nicolas Lunabba

Malmöbon Nicolas Lunabba, prisad för sitt arbete med barn och unga i organisationen HelaMalmö, skriver starkt och självbiografiskt om att ta in någon annans barn. Det blir berättelsen om sorg, hopp och hur två människor får sina liv helt förändrade. 


Min berättelse: Om livet och musiken - Dave Grohl

En mycket underhållande biografi av rockens största hedersknyffel! Full med berättelser från ett liv i musikbranschen, åren i Scream, Nirvana, Foo Fighters och alla hans sidoprojekt. Tonvis med anekdoter om storheter som Iggy Pop, Paul McCartney, Joan Jett, John Fogerty och många andra. 

Läs med spellista för förbättrad upplevelse: Dave Grohl: Storyteller


Slutet blir vår början - Chris Whitaker

En fantastiskt stark och gripande drama-thriller. Lite i samma environger som Gillian Flynns böcker. Amerikansk landsort, trasiga människor, lika delar sorg och spänning. 
Inget för dig som vill läsa rafflande action och om sadistiska seriemördare direkt, det här är en bok som bjuder på lite tuggmotstånd och kräver en del av sin läsare. En klart värdig vinnare av det både fina deckarpriset The CWA Gold Dagger Award 2021 såväl som Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 2022.




Bubblare

Våra förlorade hjärtan - Celeste Ng

Mer Atwood-lik än Celeste Ngs tidigare romaner, "Säg inget om Lydia" och "Små eldar överallt". I berättelsen har USA gått igenom en näst intill samhällskollapsande kris, ekonomisk, social och kulturell. Skulden läggs huvudsakligen på Kina, och människor med asiatiska drag utvisas, fängslas, misshandlas och misstänkliggörs.
En ny lag gör det förbjudet att överhuvudtaget kritisera eller ifrågasätta landet eller dess myndigheter. Även efter att krisen avtagit och situationen återgår till det mer normala.
Barn till föräldrar som bedöms som regimkritiker omhändertas och omplaceras hos mer "rättfärdiga" föräldrar.
Berättelsen är välskriven och engagerande, men kanske lite för svepande och suddig i kanterna när det gäller samhällsskildringen. Man hade velat veta mer, motståndarna och motiven är lite för diffusa - kampen mot dem likaså, men ändå en absolut läsvärd bok.


Rekryteringen - Caroline Grimwalker

Halsbrytande actionthriller om Malmöpolisen Ina Farkas, som efter ett avtjänat fängelsestraff blir rekryterad av en hemlig organisation vid namn Trickster. Hon erbjuds en ny chans, ett nytt liv, och ett uppdrag att infiltrera den svenska extremhögern. 
Fartfyllt och oavbrutet underhållande av vår lokala superstar Caroline!

Träffa henne, och deckarförfattande maken Leffe, hos oss den 17:e december!


Unge Mungo - Douglas Stuart

Vilket annat år som helst hade nog Douglas Stuarts "Unge Mungo" legat Topp 3 på listan, men när det är en uppföljare till fullkomligt fantastiska "Shuggie Bain" blir omdömet hårdare. En mycket bra bok, men helt enkelt inte lika bra som den föregående ...


Ett ärligt liv - Joakim Zander

Mer drama än thriller, men en mycket välskriven roman om en juridikstudent i Lund som dras in i radikala, och farliga, kretsar. Rättigheter sålda, och en filmversion planeras börja spelas in under hösten nästa år!


Skriften i vattnet - John Ajvide Lindqvist

Ajvide är en av mina absoluta favoritförfattare, och även om "Skriften i vattnet" på inget sätt är en dålig bok - tvärtom så är det en utmärkt (om än lite rörig) thriller, så går det inte för mig att tänka bort den nu allmänt kända kopplingen till Salander/Blomkvist när man läser den. 
Även om backstoryn om bokens tillkomst varit okänd för oss hade det varit en förbryllande "cover" på Stieg Larssons karaktärer.
Sen älskar jag hur lekfull Ajvide är med berättelsen. Hur han skriver in en meta-story om en författare som för uppdraget att skriva Millennium 7, men får sitt manus ratat, är briljant!

Men, summa summarum, ser jag hellre att Ajvide skriver vidare i sin vanliga fåra i fortsättningen (även om jag självklart kommer läsa Blodstormen del 2 & 3 ändå ...).

Sarek - Ulf Kvensler

En debuterande spänningsförfattare, och vilken debut sedan! En intensiv thriller om fyra fjällvandrare. Ryslig, brutal och med flera oväntade vändningar. Vinnare av Svenska Deckarakademins debutantpris 2022.


// Johan, Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar