fredag 16 december 2022

Årets bästa böcker - Killbergs bokhandlare tipsar!

Fler av Killbergs experter bjuder på sina bästa boktips ur årets utgivning!
Årets tre bästa läsupplevelser har för mig helt klart varit "Lincoln Highway" av Amor Towles, "Löftet" av Damon Galgut och "Färskt vatten till blommorna" av Valerie Perrin!

Lincoln Highway - En episk roman i 50-talets USA. Towles, en fantastisk berättare, skriver så att man aldrig vill att det ska ta slut. Karaktärer man ömmar för, intressanta miljöer och många kloka ord på vägen, sann njutning att läsa! 

Löftet - vinnare av 2021 års Bookerpris.
En drabbande familjekrönika om det moderna Sydafrika, före och efter apartheid. Utspelas vid fyra olika begravningstillfällen med ungefär 10 års mellanrum, då stämningar o skeenden i familjens liv skildras parallellt med landets utveckling. Ett flödande språk och berättande, där berättarperspektivet skiftar ständigt, helt sömlöst - fantastisk läsning! 

Färskt vatten till blommorna - En fransk sorglig, vacker, kärleksfull roman. Om livet, sorg, lycka, att kunna älska och bli älskad. Full av fina metaforer o strofer som inleder varje kapitel. 

/ / Yvonne, Akademibokhandeln Helsingborg City


******************Min stora läsupplevelse 2022 var utan tvekan Det åttonde livet (Till Brilka) av Nino Haratischwili. I romanen följer vi en georgisk familj genom sex generationer, med 1900-talets dramatiska storpolitik ständigt närvarande i bakgrunden. Det är en roman av episka mått, både till omfång (den är på drygt 1000 sidor) och innehåll.
Personskildringarna, miljöerna, de starka känslorna och humorn knockade mig helt.
Jag hade otroligt svårt att lägga ifrån mig boken (måste erkänna att jag blev snudd på besatt). Dessutom lärde jag mig mycket om ett område i världen jag på förhand inte visste något om. Nu vill jag åka till Tbilisi.

/ / Mia, Akademibokhandeln Center Syd

********************

Röd drottning av Juan Gómez-Juardo Antonia Scott är speciell. Hon har förmågan att ta in mängder av information och se ett samband. Hon har löst flera svåra brott. Nuförtiden vägrar hon lämna sin lägenhet. Det hemliga nätverket, Röd drottning måste locka ut henne.
De behöver hennes övermänskliga förmåga att lösa omöjliga brott.
En mästerlig thriller!

// Pia, Akademibokhandeln Landskrona


*************************************

Julklappstips för bokslukaråldern!


James Ponti - Det hemliga uppdraget Så smart, spännande, klurigt och roligt! Första delen i en agentserie, där barn med särskilda egenskaper och styrkor värvas till MI6 specialgrupp. De löser sen ett komplicerat fall där de måste använda sig av all list de har för att komma in och komma åt bovarna. Bladvändare!
Hanna & Jakob Blixt - Uppdraget i London Det här är något för alla som gillar spänning med historisk koppling! Här får vi följa Milton och Iona när de gör en tidsresa till London under 2:a världskriget. Uppdraget är att se till att Operation Mince Meat verkligen blir av, så att historien inte byter riktning och då får ödesdigra konsekvenser. Just nu pangpris på alla tre delarna i serien! 299:- för medlemmar. David Renklint - Järnhanden Spännande, spännande, spännande! För er som gillade serien om Pärlfiskaren. Det här är en berättelse med så mycket berättarglädje, och utspelar sig i en sagovärld med farliga dimmor, legender och mystiska karaktärer som inte alltid är vad de ger sig ut för att vara… Sträckläsning! Katja Brandis - Seawalkers 1 Farligt uppdrag En häftig, välgjord och fascinerande värld av vatten och land! Här lär vi känna Tiago, som visar sig vara en tigerhaj i sin vattenskepnad, och det är ingen enkel sak att vara. Tiago måste lära sig att hantera sitt humör och inte låta sin farliga skepnad skada någon av de andra eleverna. Samtidigt som Tiago kämpar med sin farliga styrka, får han nya vänner och plötsligt står de inför ett farligt uppdrag. För alla fantasy- och djurälskare därute! Sofie Sarenbrandt - Mira & Månen En vän för livet Mira har det tufft. Hon har svårt att passa in och förstår inte varför och nu börjar det även bli tufft i stallet, där hon älskar att vara. Hon måste byta ridgrupp, till en grupp med yngre barn, och det känns inte alls bra! Men Mira får tröst och kärlek från den finaste hästen i stallet Månen, och sakta men säkert börjar det kännas bättre. Och det är Månens förtjänst!

// Silja, Akademibokhandeln Helsingborg CityInga kommentarer:

Skicka en kommentar