söndag 19 februari 2023

Bokhandlarnas reatips - Johan


Var ska man börja?
Så otroligt många bra böcker att tipsa om i årets reaurval!Massor med utmärkta spänningsromaner i år! 
Så många att jag blir tvungen att begränsa mig till dessa:

Brinn mig en sol av Christoffer Carlsson
Om ett kvinnomord i Halmstadtrakten, Palmemordet och ett Sverige i förändring. Enastående välskriven spänningsroman. Ingen nagelbitare direkt, men för i h-vete vad bra han skriver Carlsson.

Bortbytaren av Anders de la Motte
Jag gillar Anders skrivande som bäst när han blir lite mörkare - som t.ex. i "MemoRandom" och "UltiMatum"-duon, och "Bortbytaren" är i mitt tycke kanske hans allra bästa bok hittills. 


Välkommen till evigheten av Camilla Grebe
När Grebe är i form är hon sannolikt landets bästa spänningsförfattare.
Hennes senaste bok, "Välkommen till evigheten", bevisar detta tydligt!
Det är otroligt skickligt uppbyggt, och långt ifrån lätt att förutse berättelsens kringel och krokar.

Rekryteringen av Caroline Grimwalker (Signerade ex!)
Halsbrytande actionthriller om Malmöpolisen Ina Farkas, som efter ett avtjänat fängelsestraff blir rekryterad av en hemlig organisation vid namn Trickster. Hon erbjuds en ny chans, ett nytt liv, och ett uppdrag att infiltrera den svenska extremhögern. 
Fartfyllt och oavbrutet underhållande av vår lokala superstar Caroline!

Slutet blir vår början av Chris Whitaker
En fantastiskt stark och gripande drama-thriller. Lite i samma environger som Gillian Flynns böcker. Amerikansk landsort, trasiga människor, lika delar sorg och spänning. Inget för dig som vill läsa rafflande action och om sadistiska seriemördare direkt, det här är en bok som bjuder på lite tuggmotstånd och kräver en del av sin läsare. En klart värdig vinnare av det både fina deckarpriset The CWA Gold Dagger Award 2021 såväl som Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman 2022.

I dina händer av Malin Persson Giolito
Malin bevisar återigen att hon är kanske rikets främsta dramathriller-författare, eller "Deckare för oss som inte gillar deckare!" som en av mina kunder uttryckte det.
Om två unga killar, från varsin sida av den motorväg som delar samhället på mer än ett sätt, som dras in i den gängkriminella världen. Mer gripande än spännande, men tveklöst en av årets bästa kriminalromanerBefriaren & Åskmakaren av Tina N Martin
Ska du upptäcka en ny favorit bland årets rea-spänning så rekommenderar jag Tina N Martin! "Befriaren" är ryslig debut om sekter och ond bråd död, och "Åskmakaren" den kanske ännu starkare uppföljaren om Luleåpolisen Idun Lind och hennes kollegor.


Gott om starka romaner är det också i katalogen. Här är mina topptips!
Amerikansk jord av Jeanine Cummins
Inte en spänningsroman, men en vansinnigt spännande roman! En bladvändande och engagerande roman-på-gränsen-till-thriller. En berättelse som du varken kommer kunna lägga ner eller glömma bort.

Vinnarna av Fredrik Backman
Finalen på Björnstad-trilogin. En tegelsten på över 700 sidor. Som man flyger genom. 
Sida för hjärtskärande sida.

När vi var samer av Mats Jonsson
Efter att ha läst Mats självbiografiska serieroman skäms jag faktiskt över hur lite jag visste om de svenska samerna. Augustnominerad (borde ha vunnit!)

Station Elva av Emily St John Mandel
Är det dystopisk fantasy, där större delen av mänskligheten slås ut av ett virus á la "Pestens Tid", "Walking Dead" eller "The Last of Us? 
Japp!
Finns det zombies?
Näpp?
Liknar det någon annan dystopisk undergångsroman du läst tidigare?
Absolut inte! Läs den!

Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas
Klassikernas klassiker, och en av de böcker som i min ungdom fick mig att inse att det läsande livet var rätt väg framåt. Ett äventyr som står sig lika bra nu som 1844!Självklart finns det även fantastiska fynd att göra på fackbokssidan!
HasseåTage av Kalle Lind
En nostalgibomb som heter duga! I alla fall för en Svenska Ord-älskande sjuttiotalist som jag. 

Min berättelse om livet och musiken av Dave Grohl
En mycket underhållande biografi av rockens största hedersknyffel! Full med berättelser från ett liv i musikbranschen, åren i Scream, Nirvana, Foo Fighters och alla hans sidoprojekt. Tonvis med anekdoter om storheter som Iggy Pop, Paul McCartney, Joan Jett, John Fogerty och många andra. 

Tsaren av Bill Browder
En berättelse om en av historiens vidrigaste superskurkar, som tyvärr inte är fiktiv!
Måtte denna tyrann och diktator snart "få sparken" av sitt folk ....

Tills alla dör av Diamant Salihu
Författaren gör ett starkt jobb med att förmänskliga de omänskliga, utan att på något sätt ursäkta eller förringa deras brott. Lärorikt och skakande om den gängkriminella världen, och de politiker och det rättssystem som kunde ha stoppat detta innan katastrofen var ett faktum.

Handbok för Språkpoliser - Sara Lövestam
En super bra bok för alla vi språk poliser! Även om dem flesta som skrivet kommetarer på FB och instagram skulle nog ijenkligen behöva läsa den här boken! Och köp en till dig skälv!

Laga mig av Lotta Lundgren
Coolaste kokboken i köket! Och en av få kokböcker man faktiskt kan slå sig ner och läsa. Rolig och bildande!

Middag i en gryta av Tareq Taylor
En av de mest använda kokböcker hemma hos Familjen Bokhandlare - av Sveriges populäraste kock!

Nordiska myter av Neil Gaiman
Neil har använt så mycket av de nordiska gudasagorna i sina egna romaner att det kanske var på tiden att han återgäldade inspirationen? Klassiska berättelser om Tor, Oden, Loke och gänget, men med lite Gaimanska twister här och var.
Endast på Center Syd!
Eftersom vi är lite olydiga i Lödde har vi också plockat in en näve titlar som missades av reainköparna och som vi själva tycker borde finnas i allas hem. Nämligen:
Ingen ond man av Leif Appelgren
En så helgjuten debut. Vanligtvis brukar det ta en författare någon bok eller två innan man finner sin stil, sitt språk, sin känsla. Leif Appelgren tycks ha funnit genvägen dock. Kanske är det hans år som åklagare i Stockholm Västerort som bidragit. Han kan sina saker. Skildringen av polisutredningen och rättegången känns otroligt initierad. Här pratar vi skitig gängkriminalitet, en vidrig våldtäkt och en familjs önskan om rättvisa. Eller hämnd.
Det är starkt. Förbaskat spännande. Skakande och gripande. Årets svenska deckardebut!  

Överlevaren av Bethany Clift
En underbar undergångsroman!. Kan rekommenderas till allt från unga vuxna fantasyfans till gamla härdade dystopi- och spänningsälskare. Läs den! 
"Bridget Jones möter Walking Dead", som någon uttryckte det ..

Shuggie Bain av Douglas Stuart
En repris från förra årets rea, men en bok som absolut inte får missas!
Att växa upp, i stort sett övergiven av sin far, fast med sin alkoholiserade mor i en gruvby utanför Glasgow är inte det lättaste för en liten pojke. Kanske särskilt så för en som bedöms som för "feminin" av skolkamrater och grannar. Shuggies berättelse (och mamma Agnes för den delen. För även om boken bär Shuggies namn så är berättelsen minst lika mycket hennes.) det starkaste jag läst på många år!

Inte död än av Johan Ehn
Berättelsen om Elis, 80 +, som får en hjärtattack på julafton och blir inlagd på sjukhus, där han minns, eller snarare återupplever, valda delar av sitt långa liv. En finstämd saga som lätt kunnat slå över till det sentimentala, men Ehn balanserar storyn perfekt!

Stjärnan från Nord av D.B. John
En ny, mycket trevlig, bekantskap i spänningsgenren är brittiske David "D.B." John. "Stjärnan från nord" är en klassisk internationell spionroman i Le Carrés och Ludlums anda, som även skildrar den Nordkoreanska vardagen - samt de fruktansvärda förhållanden som statens "fiender" utsätts för i landets fångläger.

Funnen Död av Gretelise Holm
Glasnyckel-nominerad dansk thriller som är både spännande, rolig och en skarp samhällsskildring.

Vår bästa tid av Kiley Reid
En tankeväckande roman om klass, ras, fördomar och privilegier. Perfekt för dig som tex älskade Jodi Picoults "Små stora saker".

Sådär! Bara att printa ut tipslistan här och svänga in på Center Syd! 
Välkommen till årets stora bokfest!


// Johan, Akademibokhandeln Killbergs Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar