onsdag 26 april 2023

Bokvåren 2023 - några favoriter!

 


Den natten – Gillian McAllister

Gripande thriller om familj och lojalitet

Hur långt skulle du gå för att rädda ett syskon? I ”Den natten” möter vi syskonen Joe och Cathy som måste göra ett svårt val. Deras syster har kört på en man och vill ha hjälp med att dölja alla spår. Berättelsen hoppar i tiden och skiftar skickligt mellan olika berättarperspektiv, med många oväntade vändningar. Det är nagelbitande spänning, på gränsen till stressande bitvis, men även en gripande skildring av en familj i kris. Finns nu i pocket.

 

Sarek – Ulf Kvensler

Ryslig fjällvandring!

Ett kammarspel på de öppna vidderna? Skrämmande, bitvis våldsam spänning om fyra unga människor på vandring i ogästvänlig vildmark. Vad händer när en i gruppen visar sig vara en fara för de andra? Är allting verkligen som det verkar? Vem ska vi tro på? Årets deckardebutant 2022. Finns nu i pocket.

 

Unge Mungo – Douglas Stuart

Stark uppväxtskildring.

Debuten ”Shuggie Bain” är en av de starkaste romaner jag läst det senaste decenniet, och nya romanen ”Unge Mungo” gör mig inte heller besviken. En hjärtskärande berättelse om att växa upp ung och gay i nittiotalets Glasgow. Douglas Stuart är tveklöst en av mina nya favoritförfattare. Finns nu ute i storpocket!





Expertparadoxen – Emma Frans

Obligatorisk läsning!

Har experterna alltid 100% rätt? Nej. Bör vi lyssna på dem ändå? Japp! Emma Frans förklarar pedagogiskt, och med en stor nypa humor, varför vi bör ta dem på allvar. Bör läsas av alla som tror att googling och youtube-videos kan ge dig samma kompetensnivå som åratal av akademiska studier.

 

När ingen lyssnar – Diamant Salihu

Rapport från samhällets skuggsida!

Gängkriminalitet, Encrochat, heder, hämnd och den kurdiske räven! Diamant Salihu ger oss ännu en initierad inblick i de kriminella nätverkens inre liv, och vi får möta poliserna som försöker bekämpa dem. Skrämmande, men nödvändig läsning.

 

Levande och döda – Christoffer Carlsson

Suverän stilist serverar sansad spänning!

Tredje, fristående delen av författarens spänningssvit i Halländska miljöer.

Precis som den föregående ”Brinn mig en sol” är detta en mästerligt komponerad kriminalroman. En gripande och välskriven berättelse, så stark att jag gott tycker den skulle förtjäna en, för deckargenren så sällsynt, Augustnominering. Läs den!



// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar