fredag 14 juli 2023

Johans sommarläsning 2023Dags för den här bokhandlaren att gå på semester i några veckor.
Inga strandstolar kring medelhavet eller så inplanerade det här året, så det blir "Hemesterläsning" vid poolen eller i soffan. 

Som vanligt är det inte omöjligt att någon eller några av titlarna nedan faller bort, eller att någon annan bok lite sneaky lurar sig in i högen. Avrapportering får ske i slutet på sommaren.

Ledighetens första bok blev Stina Jacksons "Förinta världen ikväll", men den utkommer inte förrän till hösten, så det blir intet skrivet om den innan dess ... (eller ok, den var mycket bra, men mer än så säger jag inte ...)
Klas Ekmans svarta komedi/thriller "De kapabla" var en pärla till debut för några år sedan. Kan nya suggestiva thrillern om klasstillhörighet, "Kusinen", upprepa succén?

"Lånaren", av Camilla Grebe och sonen Carl-David Pärson marknadsförs som en riktig rysare om sorg, förlust och sprickorna som äter sig igenom verklighetens väv. Hit me!

I Deepti Kapoors en "En ond tid" kör en tidig morgon i New Delhi en lyxig Mercedes rakt in i ett nattläger för fattiga daglönare. Fem människor dör. Den chockade man som grips för brottet arbetar för familjen Wadia, en av Indiens mest inflytelserika familjer. Varför befinner han sig i bilen och vad är det han döljer? Hyllad indisk thriller som jämförts med både Gudfadern och Succession.

"Galagoboken" av Rolf Classon
När jag var ung (yngre) var Galago min favorittidning och Roffe en stor idol! Blev alldeles starstruck när jag mötte honom på Alvglans Bokhandel tidigt nittiotal, och nästan lika nervöst mållös när jag beställde böcker av honom med Bokias inköpsgrupp 20 år senare …
Här berättar han om sitt liv, tätt sammanvävt med tidningen Galagos liv, och tecknar en färgstark bild av Stockholms alternativa kulturliv på 80 - och 90-talen.


Det verkar också bli mycket engelskt den här sommaren, då flera av mina stora favoriter släppt nytt som inte blivit översatt ännu.
Till exempel Tom Rachman, vars genombrott "De imperfekta" fortfarande ligger högt på min all-time-topp 50, kommer nu med "The Imposters" - en Tusen och en Natt för världen efter pandemin. Låter dunder!

Justin Cronin, en annan storfavorit, släpper sin första bok sedan 2017 års "Spegelstaden", finalen på hans fantastiska end-of-the-world-svit "The Passage Trilogy". Även denna, "The Ferryman" verkar röra sig i dystopiska/utopiska environger. SciFi-mumma!

Hört mycket gott om Gabriella Zevins "Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow" (som just utkom på svenska iofs, men jag fick läsex på originalspråk). 
Om ensamhet, kärlek och dataspel. 
Årets bästa bok 2022, säger Time Magazine och Goodreads.

Sjävklart måste jag även avsluta Sylvain Neuvels (hittills) fantastiska Sci-Fi-epos "Take Them to the Stars" med tredje och sista delen "For the First Time, Again". Hur ska det gå för the Kibsu? Kommer de lyckas med att hjälpa mänskligheten?

För att inte tala om Tom Rob Smith, som skrev den kanske bästa historiska thriller jag någonsin läst (Sorry Niklas Natt och Dag) "Barn 44". 
I "Cold People" ger sig även Tompa in i den dystopiska litteraturen. Kan mänskligheten, bortjagad från sina civilisationer av en utomjordisk invasion, överleva i extrema förhållanden i Antarktis? Låter rysligt. Perfekt läsning om det blir för varmt ...

Lite serier måste man ju hinna med också. John Constantine är en av mina absoluta favoriter in the world of horror comics. Ignorera den usla TV-serien, glöm filmversionen med den totalt felcastade Keanu Reeves i huvudrollen, Constantine ska läsas i serieform. Har tappat bort honom lite sedan Jamie Delano och Garth Ennis glansdagar, men dags att återuppta bekantskapen tycker jag. Får se om Peter Milligan & Co. lyckas fånga mig med "Another Season".

"Morans Rule No.1: The Patriarchy is screwing over men just as hard as it´s screwing over women."
Sist men absolut inte minst, min bästa kompis, Caitlin Moran (vi har träffats en gång på Bokmässan 2012, och Caitlin kanske inte exakt skulle hålla med om att vi är bästisar, eller ens komma ihåg att vi någonsin träffats, men jag står fast i min övertygelse att vi är BFFs. Så det så!) har en ny bok - "What about Men?". Får vi här äntligen en sansad (och rolig) motpol till världens alla Jordan B Petersons? 

Om jag hinner:
"Fel tid, fel plats" - Gillian McAllister. En av Englands just nu bästa spänningsförfattare.

"Yearbook" - Seth Rogen. En samling essäer från den ständigt höge skådisen.

"En bondes död" - Naseh & Sandström. Ny svensk deckarduo som det talas gott om.

"Darrgräset" - Johanna Mo. Fjärde delen serien Ölandsbrotten. 


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar