onsdag 22 november 2023

Gästblogg - Leffe & Caroline Grimwalker

 




”Kan ni skriva tio deckare som kortromaner på minst hundrafemtio sidor per del?” frågade förlaget och log lurigt som om det var ett skämt

”Inga problem”, sa vi. ”Hur svårt kan det vara liksom?

De såg på varandra och nickade och tydligen var det inget skämt.

Vi gladde oss åt att få skapa något tillsammans igen. Sist vi gjorde det var 2017 när vi skrev en komedi om ett par som hatar varandra – I Krig & Kärlek, en ljudboksföljetong – och då hade vi väldigt roligt. ”Kul, vi kör”, sa vi. ”När är deadline?

Men så kom den lilla twisten: ”Kan ni skriva dem på ett halvår, så att vi sen kan släppa ungefär en bok i veckan, under lite mer än två månaders tid om ett år?

What da f...

Vi måste säga att det här fick pulsen att gå upp en del. Vi är vanare än de flesta att skriva mycket och att skriva snabbt. Med flera framgångsrika spänningsserier vardera igång samtidigt måste man vänja sig vid ett högt tempo. Men det här? Tio kortromaner, på sex månader? Utöver våra andra serier? Det är ju rätt sjukt men va fan, det är inget vi gjort förut. Det är till och med aldrig gjort tidigare i Sverige i alla fall.

Vi har aldrig varit främmande för en utmaning, så vi sa att det är väl klart att vi kan som två idioter. Sen gick vi hem och svettades och undrade vad vi egentligen hade gått med på.

Det visade sig dock snart att farhågorna var rätt så överflödiga. Vi gick och satte oss på den lokala pizzerian, beställde in varsin öl och lade fram ett tomt anteckningsblock. Två timmar senare hade vi skapat ett gäng galna karaktärer, en fiktiv stålarbetarstad i norra Sverige som vi valde att kalla December och en grovhuggen intrig.

Ett fall för varje kortroman och så några större mysterier som skulle kunna löpa längre. Några av dem över tre kortromaner, några av dem över fem och ytterligare några över alla tio delar. Och kanske till och med vidare in i något mer.

Vi var galet nöjda och tänkte att det här kan ju inte mer än gå åt helvete.

När vi återkom till förlaget blev de något bestörta. En stad som heter December? Kommer inte alla tro att det är en julbok då? Och en polisstation med sju poliser, som alla ska ha en ganska stor roll? Och inte en uttalad huvudperson, utan två? Och att själva staden i sig ska kännas som en huvudperson? Nja, sade man. Det här vet vi inte riktigt om vi tror att det kommer fungera.

Chilla, det tror vi”, sa vi och skrev de där tio kortromanerna i en rasande fart och hade enormt roligt under tiden.

Under arbetets gång och i takt med att vi lämnade in text så insåg också förlaget att vi hade skapat något alldeles utöver det vanliga. Den luttrade polisen John Wagners liv slås i spillror när frun Sara och sonen Mattias plötsligt försvinner. Spåren leder till Saras barndomstrakter, den gudsförgätna orten December, i skuggan av bergen och samhällets spelregler. En oförlöst kärlek. Två seriemördare. En nynazist som väntar på undergång och raskrig. Morden i Midsomer kan gå lägga sig.

Tillsammans har vi skapat en serie där ingen håller tillbaka, varken skurkarna eller deras motståndare. Och nu har ljudbokslyssnarna visat att serien är något alldeles extra med nästan en kvarts miljon lyssningar, inom loppet av tolv veckor.

Flera av delarna blev etta på topplistorna, vi hade alla tio titlar på topp 25 på Storytel samtidigt, och jämfört med alla förlag kom vi tvåa med flest antal titlar på topp 50 på samma gång.

Med Döden i December har vi slagit alla rekord. Blivit hyllade som den bästa serien genom tiderna och vi har skapat en liten egen genre. Deckarsåpan.

Och nu kommer böckerna i tre tjocka samlingsvolymer, för alla som föredrar papper. Vi hoppas att ni kommer älska Döden i December som vi och alla andra som har lyssnat och läst. Nästa år kommer del 11 och 12. För hur svårt kan det va?

 

Vänliga hälsningar // Caroline Grimwalker och Leffe Grimwalker


Vill du träffa hjältarna från Häljarp?
Välkommen på boksignering mitt i julkaoset. Center Syd, Löddeköpinge. 20/12




 

 

 

 


1 kommentar:

  1. Så djäkla bra. Dessutom måste deras böcker läsas av Malmsjö.
    Ge dem deras öl, det har dem förtjänat. ❤️

    SvaraRadera