måndag 19 februari 2024

Bokreatips 2024 - Johans favoriter!

Dags för bokhandlarn i Lödde att bjuda på sina reafavoriter!Lincoln Highway - Amor Towles
Towles har en enastående förmåga att skriva böcker som direkt känns som klassiker.
Hans förra roman "En gentleman i Moskva" t.ex.
Lyckas han igen med "Lincoln Highway"?
Ja! Detta är romankonst av högsta klass. En saga i klassisk amerikansk berättartradition. Här finns toner av Twain, Kerouac och Salinger. En bok du absolut inte får missa! 

Jävla karlar - Andrev Walden
Journalisten Andrev Walden romandebuterar med en självbiografisk uppväxtskildring som både berör och roar.
Pappabyten, husbyten, kompisbyten, första kärleken, första ligget, första jobbet – allt avverkas i en rasande fart, med ett härligt språk och en stor nypa humor.
Oavsett om du, som jag, älskat Waldens texter som kolumnist eller inte är detta absolut en bok du bör läsa! Augustvinnare 2023!

Döda kvinnor förlåter inte - Katarina Wennstam
Står i katalogen som deckare, men är egentligen en otroligt välskriven skildring av kvinnors utsatthet och villkor i sekelskiftets Stockholm (1895 dvs, inte Y2K). Med en viss spänningsintrig, får erkännas, men skulle passa klart bättre på romansidorna.

Unge Mungo – Douglas Stuart
Debuten ”Shuggie Bain” är en av de starkaste romaner jag läst det senaste decenniet, och nya romanen ”Unge Mungo” gör mig inte heller besviken. En hjärtskärande berättelse om att växa upp ung och gay i nittiotalets Glasgow. Douglas Stuart är tveklöst en av mina nya favoritförfattare.

Den natten – Gillian McAllister
Hur långt skulle du gå för att rädda ett syskon? I ”Den natten” möter vi syskonen Joe och Cathy som på semester i Italien måste göra ett svårt val. Deras lillasyster kört på en man och vill ha deras hjälp med att dölja alla spår av olyckan. Berättelsen hoppar i tiden och skiftar skickligt mellan olika berättarperspektiv, med många oväntade vändningar. Det är nagelbitande spänning, på gränsen till stressande bitvis, men även en gripande skildring av en familj i kris.

Glasmannen - Anders de la Motte
Del två i de la Mottes Asker-serie bjuder på mer intensiv spänning i skånsk miljö!
Jag föredrar ju, som jag nog sagt tidigare, Anders böcker när de är lite mörkare och tuffare. Inget ont om hans "slow crime" eller "mysmord" naturligtvis, men Stieg Larsson-vibbarna i böckerna om Asker och Hill är right up my alley, på ren svenska. Missa inte heller del 1, "Bortbytaren", som även finns på rean här i Lödde - i en begränsad upplaga.

Endast på Center Syd!
Eftersom vi är lite olydiga i Lödde har vi också plockat in en näve titlar som missades av reainköparna och som vi själva tycker borde finnas i allas hem. Nämligen: 


Utan gränser - Luciane Andrev
Här har vi en fartfylld, rafflande och brutal actionroman om en vidrig rysk knarkoligark (knarkigark!) som med hjälp av bulvaner och utpressning försöker ta sig in i svenskt näringsliv och infrastruktur. I hans väg står en rättrådig journalist och en (nästan) övermänskligt cool kvinnlig svensk-rysk underrättelseofficer. 
Det faktum att den anonyme författaren uppges vara en person, högt uppsatt, med unik insyn inom näringslivet får en även att undra hur mycket av berättelsen som är baserad på verkliga händelser ...

Stad i brand - Don Winslow
Man blir aldrig besviken av en ny Winslow. En klassisk gangsterroman, skriven nästan som ett TV-manus. Väldigt dialogdriven och snabbläst. Perfekt för dig som älskar Sopranos och Maffiabröder, för att inte tala om den mindre kända pärlan till gangsterrulle "State of Grace", med Sean Penn och Gary Oldman.

En man som heter Ove - Jubileumsutgåva - Fredrik Backman
Ja, detta är den enda boken på rean som, förutom att den självklart innehåller den mest sålda svenska boken i världen under 2010-talet, har texter av så vitt skilda filurer som Hannes Holm, Johan Rheborg, Rita Wilson, Tom Hanks ... och eder vänlige kvartersbokhandlare i Lödde. :-)
Läs mer om hur det blev så här: En man som heter Ove fyller 10!

Små stora saker - Jodi Piccoult
En av de bästa romaner jag läst de senaste tio åren. Om ras, privilegier och fördomar.

Ingen ond man - Leif Appelgren
En så helgjuten debut. Vanligtvis brukar det ta en författare någon bok eller två innan man finner sin stil, sitt språk, sin känsla. Leif Appelgren tycks ha funnit genvägen dock. Kanske är det hans år som åklagare i Stockholm Västerort som bidragit. Han kan sina saker. Skildringen av polisutredningen och rättegången känns otroligt initierad. Här pratar vi skitig gängkriminalitet, en vidrig våldtäkt och en familjs önskan om rättvisa. Eller hämnd.
Det är starkt. Förbaskat spännande. Skakande och gripande. 

Sveablotserien - Dödsbringaren & Korsmärkt - Jan-Erik Ullström
Intresserad av svensk historia? Älskar du rafflande fantasy? 
Jan-Erik Ullströms Sveablot-serie blandar Karl 12:es död med varulvar, Stockholms blodbad med vampyrer, Katolska kyrkan, odödliga lönnmördare, troll, älvor, maror, sjöfolk och allsköns mytologiska varelser i en salig/ohelig blandning. Mustigt, blodigt och fullkomligt oemotståndligt! Niklas Natt och Dag möter Tolkien! 
Bägge delarna finns hos oss i Lödde!

Överlevaren - Bethany Clift
En underbar undergångsroman!. Kan rekommenderas till allt från unga vuxna fantasyfans till gamla härdade dystopi- och spänningsälskare. Läs den! 
"Bridget Jones möter Walking Dead", som någon uttryckte det ..


Lögnaren - Monica Rehn
Att bli oskyldigt anklagad för ett sexuellt övergrepp - Sannolikt var mans värsta mardröm? 
"Lögnaren" är en riktig bladvändare, finurligt upplagt med kapitel i skiftande "Han"- och "Hon"-perspektiv. Där "Han" tydligt är vår huvudperson, men berättelsens "Hon" mer av ett mysterium ...
Välskriven, och mycket spännande, med en befriande avsaknad av superhjältepoliser och galna seriemördare! (Ett extra plus ger jag även för skildringen av förlagsvärlden i boken. Alltid kul för oss i bokbranschen.) :-)

The Art of Asking - Amanda Palmer
Detta är en bok som borde läsas av varenda person som pysslar med musik, teater, text eller konst i valfri form. Den kommer sannolikt att förändra sättet du ser på relationen mellan artist och publik, kulturpolitik, sociala medier och gemenskap. Möjligen även världen.
Det är även en rörande, rolig, fräck och fascinerande självbiografi.
En bok där du kastas mellan skratt, grått, insikter och hallelujah-moments.

// Johan, Akademibokhandeln Center Syd

1 kommentar:

  1. Tack för härliga tips. Flera av dem har jag redan en några får jag korpa åt mig. Tyvärr bor jag i Stockholm, så det blir lite långt att resa . 🤗

    SvaraRadera