tisdag 16 april 2024

Hatets hjärta - Dennis Lehane
"Sommaren 1974 eldar värmeböljan på rashatet som redan kokar i den irländskt dominerade slumförorten Southie där den ensamstående mamman Mary Pat levt hela sitt liv.   

Samma natt som hennes tonårsdotter inte kommer hem efter en fest hittas en ung svart man död, påkörd av tunnelbanan. De två händelserna verkar inte sammankopplade, men Mary Pat, som desperat söker efter sin försvunna dotter, börjar vända på stenar som den irländska maffian hellre skulle se orörda."   


Dennis Lehane är utan tvekan en av vår tids största författare av spänningslitteratur.
Även om du inte läst honom tidigare har du sannolikt sett någon av filmerna baserade på hans böcker.
Nagelbitaren "Patient 67" till exempel, mer känd då kanske som "Shutter Island", med Leonardo DiCaprio och Mark Ruffalo i huvudrollerna. Eller "Rött regn", vars Oscarsbelönade filmatisering "Mystic River", i regi av Clint Eastwood, ingen bör missa.

Den sex delar långa Kenzie & Gennaro-serien, mest känd är kanske "Gone Baby, Gone", gör du även dig själv en otjänst om du inte läser.
Det tidiga tiotalets Joe Coughlin-serie, som inleddes med "Ett land i gryningen", var i alla fall jag inte lika pigg på. Lite väl mycket baseball och flaggviftande.
Även 2017 års "En äkta man" kändes för mig lite som en mellanbok ...

Men med "Hatets hjärta" skulle jag påstå att Lehane är tillbaka i toppform igen!
Om jag har några invändningar överhuvudtaget så är det att boken är för kort!
100-150 sidor till hade kunnat göra denna berättelse om rasmotsättningar, irländsk maffia och en mors desperata kamp för sin dotter till ett riktigt episkt verk.
Nu stannar betyget bara på "riktigt jädra bra"!
Och det är inte fy skam det. 

// Johan, Akademibokhandeln Center Syd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar