måndag 30 maj 2011

Bokhandlarna svarar: Vad läser du just nu?

Susanna Mattsson:

1. Vad läser du just nu?

Karl Ove Knausgårds "Min kamp 2".

2. Hur långt har du kommit?


Några sidor kvar.

3. Varför plockade du upp just den boken?


Läste ettan förra året och gillade mycket. Så mycket att den hamnade på min "10 Bästa"-lista 2010.

4. Vad tycker du om den hittills?


Jag är förtjust. Kom inte ihåg från ettan att han var så rolig. Det finns en beskrivning av helvetet tidigt i boken som är helt obetalbar. Och relativt otippad. Lite förvånad är jag också över att jag uppskattar denna massiva självömkanssvit så vansinnigt. Brukar annars inte riktigt tjonga med denna typ av litteratur. Men behärskar man språket så till fullo som Knausgård gör är det oundvikligt att inte jubla av fröjd när man läser. Laborerar nu med tanken på att läsa resten av serien på norska istället för att vänta på de svenska översättningarna.

Joachim von Trampe:

1. Vad läser du just nu?


”The crossing”av Cormac McCarthy

2. Hur långt har du kommit?


Halvväg.

3. Varför plockade du upp just den boken?


2: delen på Cormac McCarthys ”The Border Trilogy” och första delen av ”All the Pretty Horses” är så Jävla bra!

4. Vad tycker du om den hittills?


Lika jävla bra, som Hemingway, med en poets hjärta!

Eva Killberg:

1. Vad läser du just nu?

"Flimmer", Anne Holts nya deckare skriven tillsammans med brodern Even, som är hjärtspecialist.

2. Hur långt har du kvar?
Är på sista fjärdedelen, slutet närmar sig, och jag känner att jag inte har tid att svara på det här - egentligen...

3. Varför plockade du upp just den boken?
Anne Holt är en osentimental och rask deckarförfattare. "Flimmer" tar upp ett ämne som känns nytt och spännande - någon har infekterat hjärtimplantat med datavirus och de nyopererade gubbarna dör efter två dygn...

4. Vad tycker du om den hittills?
Här figurerar en Julian Assange-typ och den amerikanska finanskrisen tornar upp sig, samtidigt som hjärtläkarna kämpar med dödsfall och it på högsta nivå. Aktuellt och med bra spänning, som alltid i Holts deckare. Skönt att slippa gamla trötta poliser, faktiskt - ännu har ingen synts till, vilket är väldigt originellt. Slutomdömet hänger på upploppet - hur det hänger ihop vet jag fortfarande inte. Misstänker att syskonparet Holt har fintat mig hela vägen.

Katarina Monikander
:

1. Vad läser du just nu?

Cormac McCarthys ”Blodets meridian” och ”Cirkeln” av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.

2. Hur långt har du kommit? 
Sida 130, respektive 210.

3+4. Varför plockade du upp just den boken? /Vad tycker du om den hittills?


Jag började läsa Cormacs bok, som för övrigt har förärats ett mycket tilltalande pocketomslag, och märkte snart att detta verk inte bör slukas helt. Det kan bara inte vara nyttigt. Jag har tidigare läst hans ”Vägen” och i jämförelse med ”Blodets meridian” var den apokalyptiska historien rena skrattfesten. Sällan har någon räknat upp så många sätt att avlägsna olika mänskliga kroppsdelar och vad man sen kan göra med dem som Cormac i denna skalpjägarodyssé. Den är ett odiskutabelt mästerverk. Men jag tar den i små doser och blandar upp med ungdomssuccén ”Cirkeln” efter Susannas hyllning. Än så länge har den inte gjort mig alls besviken.


Johan Zillén:

1. Vad läser du just nu?

Tina Fey's "Bossypants"

2. Hur långt har du kommit? 
Nästan färdig.

3. Varför plockade du upp just den boken? 
För att Tina Fey alltid varit en favorit (eller ja, alltid och alltid, sedan hon dök upp på ”Saturday Night Live” iallafall). Fina recensioner i både utrikisk och inhemsk press. Det är ju ändå inte så vanligt att svenska tidningar recenserar en icke-översatt komikerbiografi.

4. Vad tycker du om den hittills? 
Den är fullkomligt underbar. Jag har nog inte suttit och skrattat högt till en bok sedan Danny Wallace's "Join me" (bonustips, varsågod). Det är en satirisk, finurlig och feministisk självbiografi slash bakom-scenenbok. Jag vill gifta mig med Tina Fey. Förmodligen kommer väl min fru att protestera till en början, men hon har humor och god smak (min fru) så jag är säker på att det kommer gå bra framöver.

p.s Det är inte bara jag som är lyrisk. Titta!

"You'd be really pretty if you lost weight." (College Boyfriend, 1990 )
"Tina Fey is an ugly, pear-shaped, overrated troll." (The Internet )
"Mommy, where are my pretzels?" (Tracy Morgan )
"I hope that's not really the cover. That's really going to hurt sales." (Don Fey, Father of Tina Fey ) "Absolutely delicious!" (A Guy Who Eats Books )
"Totally worth it." (Trees )
"Do not print this glowing recommendation of Tina Fey's book until I've been dead a hundred years." (Mark Twain )
"Hilarious and insightful. Laugh-out-loud funny -- oh no, a full moon. No! Arrgh! Get away from me! Save yourself!" (A Guy Turning into a Werewolf )

1 kommentar:

  1. Haha Blodets meridian bör sträckläsas tillsammans med en flaska whiskey, gärna på en strand el i nödfall en närbelägen sandlåda en het solig dag för rätta ökenkänslan. Rensar själen på allt onödigt! Finns en del författare som kan krypa in under skinnet på en, men Cormac kryper in, lossar det och tar det med sig. Underbar bok, kommer garanterat läsa om redan i år.

    SvaraRadera