torsdag 9 oktober 2014

Nobelpristagare i stram förpackning


Sju minuter tog det innan den första personen kom in och frågade efter Patrick Medanio (sic! som de säger inom akademin). Förvåningen över att vi inte hade honom inne var stor. Och jag gillar det. Gillar att folk i gemen ändå förväntar sig att vi ska ha varenda utgiven titel i lager.

I övrigt har jag ingen relation till årets Nobelpristagare. Hade faktiskt inte ens hört hans namn innan det började viskas om att en "dark horse" seglat upp bland de tippade pristagarna (jaja, skammens rodnad och allt det där... Men jag har dålig koll på mina fransmän, det är bara att erkänna). Han får priset för ”...den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”. Det låter ju fint. Det låter alltid fint. Om jag ska jubla över att ännu en vit europé av manskön fått priset får jag se när jag läst honom. Jag kommer säkert att åtminstone småjubla.

Någon som jublar redan nu måste rimligtvis vara Elisabeth Grate, vars förlag efter dagens tillkännagivande hyser ännu en Nobelpristagare vid sidan av Le Clézio. Och jag vet att jag kommer att låta väldigt ytlig nu, men om hon bara kunde göra liiite roligare utgåvor. Har fortfarande de uppbragta: "Meh, finns det inga riktiga böcker... den är så himla dyr för att vara pocket!" (Grate kör genomgående danskt band, svarvita omslagsfoton, och ger väl intrycket av... tja, rågbröd - nyttigt, men inte superkul) i färskt minne från 2008.

Men vad tusan, jag låter ju supergnällig. Får väl bryta ut i ett rungande "Äntligen!" istället.

Susanna Mattsson
Killbergs Bokhandel Jägersro

4 kommentarer:

 1. Tror folk att allt som inte har hårda pärmar är "pocket", alltså? Det är ju en inte oväsentlig skillnad i papperskvalitet, till exempel. Jag tycker Grates utgåvor ofta är riktigt snygga. Stilrena, liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt alla tror såklart inte att allt mjukt är pocket, men förvånansvärt många ändå. Och jag fattar vad du menar med att de är stilrena. Gillar att hon kör tema, att alla böcker påminner om varandra så att man lätt kan se "fransk kvalitet" stämplat, liksom. men ur försäljningssynpunkt är de tyvärr ingen hit har jag märkt.

   Radera
 2. Håller med om Grates utgåvor... alltid kul med genomgående teman men lite roligare skulle inte skada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framför allt är det dumt ur försäljningssynpunkt. Man kan väl säga att omslagen talar till de redan frälsta.

   Radera