tisdag 22 januari 2013

"The Goonies"? Nej "The Hobbit"!

Gå din väg Bilbo! Kom inte tillbaka.

Det är en urgammal sanning att boken alltid är bättre än filmen. Sällan har den stämt bättre än i fallet med The Hobbit : An unexpected journey. För det här är inget annat än actionslakt av en förtrollande saga.

Jag vet att många säger att Bilbo (eller Hobbiten som jag väl får kalla den numera) är Tolkiens sämsta bok (borträknat, gissar jag då Silmarillion och annat oläsligt). Men jag älskar, älskar, älskar den och har gjort sedan jag fick den läst för mig första gången. Det räcker att jag helt kort tänker på någon passage ur boken för att i fantasin förflyttas rakt in i Tolkiens universum.

Jag hade hoppats att lite av den där magin skulle ha slagit rot även i filmatiseringen (trilogin var ju överlag lyckad). Men istället får jag sitta och titta på när någon spelar tv-spel i tre timmar. Så känns det i alla fall. Peter Jackson har gått fullkomligt bananas i specialeffektsbutiken och skulle man klippa bort effekterna ur filmen återstår noll och intet. Inte ett uns sagoskimmer. Inte ett uns känsla. Inte ett ens yttepyttelitet andningshål för att lära känna karaktärerna. Istället någon slags Spielbergs åttiotalsaction à la The Goonies eller Indiana Jones (minus humorn och spänningen och allt det andra braiga), full on - från ruta ett. På sämsta möjliga sätt. Besviken!! Bu!!!

Att något penningsuget geni dessutom har bestämt sig för att dela upp den ganska korta boken i tre, (tre!!!!!) filmer är fullständigt obegripligt.

Det enda positiva jag kan komma på är att det här debaclet kanske får någon att upptäcka Tolkiens fantastiskt fina fantasyroman. Hoppas på det.

Susanna Mattsson
Bokia Killbergs Jägersro

4 kommentarer:

 1. En fin scen i filmen är ju när Bilbo i början säger "I'm going on an adventure!". Det kändes helt i linje med boken tycker jag. Annars kan jag hålla med om en hel del saker som du skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och så är det lite fint i slutet när Thorin erkänner att Bilbo platsar på resan. Men annars... näeee, jag hade hoppats på mer.

   Radera
 2. Seeeeg, tyckte jag den var. Särskilt den timslånga Dvärgmiddagen i början. Störde mig mest på det nya superskarpa formatet, som gjorde allt så ljust och botoxat, annars. Hoppas tvåan (med Cumberbatch som Smaug) blir bättre.

  SvaraRadera
 3. Kanske är jag väl gnällig, men det blir ju gärna så när ens förväntningar kraschlandar. Tyckte också att det där superskarpa formatet var kasst. Tycker stämningen blir bättre, mer fantasy, med lite kornigt murr liksom...

  SvaraRadera