måndag 14 oktober 2013

Gästbloggaren: Christina Courtenay


Jag hade inte alls tänkt bli författare – trots att jag i stort sett levde för att läsa och älskade böcker. I skolan sa de att mina uppsatser var ganska bra och rätt stavade (att få guldstjärnor i stavning var det bästa jag visste) men det var aldrig någon som sa ”åh, så bra, du måste bli författare”. Jag tror de de gav mig fel ämnen att skriva om. ”Mitt sommarlov” och ”Vad jag gjorde över jul” är ju inte precis inspirerande, eller hur?

Om någon i stället sagt ”skriv ner dina dagdrömmar” hade det blivit flera pärmar fulla, för dagdrömmar hade jag! Och jag var själv alltid hjältinnan i drömmarna, precis som jag nu föreställer mig att jag är hjältinnan i mina böcker (tur man har fantasi!). Men som sagt, ingen föreslog detta och det blev inte någon författarkarriär förrän långt senare. Då jag behövde tjäna pengar men ändå vara hemma med min 6 månader gamla dotter. Det var kanske lika bra, jag tror man måste ha lite livserfarenhet att basera berättelserna på.

Inspiration behöver jag och den kan komma från de mest oväntade håll. Hittills har mina böcker inspirerats av bl a ett skepp, en musikvideo, diverse skådespelare inklusive Aragorn i Lord of the Rings, ett riktigt spöke, en sång (Temple of the King av Ritchie Blackmore´s Rainbow), en tavla och ett hus. Jag har hört att många författare lyssnar på andras konversationer i smyg, tittar på sk ”reality TV” eller letar efter idéer i veckotidningar, speciellt frågespalter. En idé kan komma plötsligt och då gäller det att ha papper och penna redo. Eller som jag ofta gör, skickar ett mail till mig själv på min iPhone. Skriver jag inte ner idén omedelbart, kan den försvinna och det är oerhört frustrerande. Det enda jag kommer ihåg i så fall är att den var bra, vilket inte är till stor hjälp.

Min roman Tigerporten kom till tack vare skeppet Götheborg , som är en exakt kopia av en ostindiefarare. Götheborg seglade till Kina år 2007 och stannade i London på tillbakavägen och vem som helst fick gå ombord och se sig omkring. Det gjorde jag och fick en snilleblixt. Männen som seglade så långt i ett litet skepp måste ha varit otroligt djärva, något en hjälte i en roman gärna skall vara. En resenär till Kina var därför perfekt som hjälte och skotten Killian Kinross skapades. (Skotte, därför att många av de som arbetade på Svenska Ostindiska Compagniet, SOIC, vid den tiden var skottar och engelsmän). Jag är själv en blandning, hälften engelsk/hälften svensk, så detta passade mig utmärkt. När jag forskat lite mer om Ostindiska Compagniets resor bestämde jag att Killian skulle följa med på deras allra första resan till Kina år 1732 - en av de mest spännande resorna!

Göteborg på den tiden var multikulturellt så min hjälte passade väl in. Jag gav även hjältinnan utländskt påbrå, hennes föräldrar var holländare. Jag låter gärna mina karaktärer ha olika kulturell bakgrund, låter dom träffas och försöka komma överens även om det är svårt. Så har det varit för mig - jag har levt i flera olika länder med olika kulturer. Nu är förstås inte detta de enda svårigheter som karaktärerna i Tigerporten råkar ut för. Resan till Kina blir dramatisk och inte riktigt som huvudpersonerna tänkt sig...
Berättelsen om familjen Kinross får en fortsättning nästa vår då den andra boken i serien, Stormarnas Slott, kommer ut. Ibland påverkas jag av karaktärerna – de träder fram och nästan kräver en egen bok och som författare kan man inte annat än att lyssna och lyda. Vilket betyder att jag nu jobbar med bok nummer tre, men det är en annan ”story” ...

Christina Courtenay är nyvald ordförande posten i Romantic Novelist Association (RNA) i England till hösten. Christina Courtenay är hennes författarpseudonym. Hon heter egentligen Pia Christina Tapper Fenton, eller Pia Fenton vardagsvis. Det kanske mest spännande är hennes svenska bakgrund. Hennes föräldrar bodde i Nässjö och Christina tillbringade sina första 16 år i Sverige. 
Mer om Christina på hennes hemsida, facebook och twitter.
Tigerporten är utgiven på E A Förlag.

Vill du vinna Tigerporten? Håll utkik efter vår tävling i bloggen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar