onsdag 30 april 2014

Spies on a Plane!


Jag missade Thomas Engströms Väster om Friheten när den kom ut förra året.
Eller ja, missade. Jag läste den inte helt enkelt.
Det blir ju så med rätt många böcker p.g.a. har inte all tid i världen / släpps tretusen skönlitterära titlar om året.
Men jag såg att den fanns, fick fina priser/recensioner (Svenska Deckarakademins Debutantpris 2013 tex) och gjorde en mental notering om att det kändes som en bra bok att sno åt sig i pocket inför Beach 2014-säsongen.

Det må kanske inte vara strandhängsdags riktigt ännu men jag och hustrun tog just en lång-weekend i Rom, vilket naturligtvis krävde reselektyr.
Och se, Engströms bok lämpade sig utmärkt för ca 5 timmars flygning (tur och retur Kastrup – Fiumicino). Fyra och en halv för att vara exakt. Den tog slut någonstans över norra Tyskland, så jag fick läsa Iain Banks Getingfabriken sista halvtimmen före landning i Danmark. (Har hållit på med den boken i flera veckor nu. Blir inte riktig klok på/av den.)

”Ludwich Licht, före detta Stasi-agent och informatör åt CIA, är numera frilansande problemlösare och krögare. I Berlin, där den gamla världsordningens monument möter en ny era, vet man inte vem som är vän, vem som är fiende eller vilka som vakar över vår frihet …
Marrakech, juli 2011: tre amerikaner hittas brutalt mördade på en barberarsalong. Morden tystas ned. En vecka senare ringer en kvinna till amerikanska ambassaden i Berlin och hävdar att hon har information om dådet. CIA:s chef i Berlin inser att han är något stort på spåren. Han kontaktar sin före detta agent, Ludwig Licht, som får i uppdrag att förhöra kvinnan. Fallet visar sig snart ha bråddjupa förgreningar och jakten på en av USA:s svurna fiender kan börja.”


Gillar det här.
Det är klassisk spionthriller i Ludlum/Le Carré/Forsyth-skolan. Fast i ”Wikileaks”-åldern.
Vi slipper ritualmördade dagisbarn och deprimerade svenska poliskommissarier.
Not that there is anything wrong with that.
Men ibland är det skönt att läsa en deckare där fokus ligger på intrig och spänning istället för magstarkt våld och misär.

Bok ett av en planerad trilogi om sköne liraren Licht. Pocketutgåvan slutar med en liten trailer för nästa, Söder om Helvetet.
Jag kommer att läsa den också.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar