onsdag 15 oktober 2014

Söder om Helvetet – Thomas Engström


”Pennsylvania, USA, valrörelsen 2012. En ung man hittas död på ett sjaskigt motellrum. I ett brev anklagar han politikern Ron Harriman för att ha krossat hans hjärta. 
Ludwig Licht anlitas för att utreda vem som ligger bakom smutskastningen av Harriman. Han hittar snart en sammansvärjning. Ju djupare han infiltrerar gruppen bakom konspirationen, desto mer anar han att en livsfarlig urladdning är på väg. 
Söder om helvetet är andra delen i trilogin om Ludwig Licht, en gång Stasi-anställd och CIA:s främste spion i DDR, numera frilansande problemlösare.”

Första boken om ex-Stasiagenten Ludwig Licht, ”Väster om Friheten” som jag läste i våras
(recension här), var ett trevligt avbrott från den traditionella svenska kriminalaren.
Inga gotländska eller västkustska mord.
Inga ritualtorterade småbarn.
Inte ens någon vresig gammal poliskommisarie med opera- eller schlagerbesatthet!

Engströms böcker har mer gemensamt med spionmästare som Forsyth och LeCarré, eller med serier som Homeland och House of Cards. Även fans av Jack Reacher och Jason Bourne skulle älska det här.

Den första boken var riktigt spännande, men tvåan vrider upp raffelkofficienten rejält.
Det här är en riktig bladvändare, aldrig en tråkig stund.

I ”Söder om Helvetet” har Ludwig hamnat i USA. Hans gamla CIA-kontakt jobbar numera för en privat säkerhetsfirma (ett berättartekniskt mycket smart move, nu kan vi skicka Ludde vartsomhelst) och kallar in honom för att utreda ett självmord med koppling till en politiker. Utredningen leder rakt in i hjärtat på ”Vit Makt”-rörelsen (goa gubbar liksom) och Ludwig blir snabbt insyltad i en livsfarlig historia.

Det bara skriker ”GÖR MIG TILL TV-SERIE!!”.

Finns det någon rättvisa i världen så hör Netflix eller HBO av sig till Engström inom kort och gör honom till en mycket förmögen man.
Då kan han fokusera på att skriva fler böcker om Ludwig.
Jag vill läsa dem nu.
På en gång.

Have your people call his people (eller honom själv om han inte har people ännu).

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar