onsdag 28 maj 2014

Erik Axl Sund – "Glaskroppar"


Äntligen seglade så Glaskroppar ut i den strida vårboksfloden!
Jag läste den i manusform redan förra våren, när den egentligen skulle ha kommit ut.
Så här skrev jag bl.a om den då:

" Mycket spännande och ryslig om missbruk, påverkan, rock ’n roll och ond bråd död.

Unga människor riket över tar livet av sig på bisarra sätt och den enda gemensamma nämnaren verkar vara den skrämmande och underliga musik de alla lyssnat på när de dött.

Man behöver inte ha läst duons tidigare svit, Victoria Bergmans svaghet (eller Kråkflickantrilogin som våra kunder säger) för att läsa denna nya roman (del 1 i Melankolitrilogin), även om en hel del kopplingar till de tidigare böckerna finns.

Bli inte förvirrad av det ändrade författarnamnet heller. Killarna kallar sig numer för ett gemensamt "Erik Axl Sund". Jag antar att det blir begripligare och lättare att komma ihåg, särskilt för en utländsk läsare. Originaltrion av böcker har ju sålts till massor av utrikiska marknader."


Vad fördröjningen på ett år orsakades av är okänt.
Var författarna missnöjda och ville skriva om? Jag ser inga drastiska ändringar från den version jag fick läsa då. Ok, jag har inte gått tillbaka och parallell-läst med den nya, men karaktärerna, handlingen och de otroligt obehagliga själmorden är i alla fall rätt så intakta verkar det som.
Kanske hade det med utlandslanseringen av deras tidigare böcker eller förlagets utgivningsplan att göra. We’ll never know.
Det var bra då och det är bra nu.
Skillnaden är nu får ni vanliga dödliga läsa också.
Lyllos för er.

Johan Zillén
Akademibokhandeln Center Syd 

1 kommentar: