tisdag 19 december 2017

Berättelser som Berör - Johans årsbästalista: Romaner



Här, utan inbördes ordning, är de romaner som drabbat mig hårdast i år.
Jag är mitt i julhandeln, så ni får ursäkta att texterna nedan är en blandning av förlagens bokbeskrivningar och utdrag ur mina tidigare recensioner.
Kom ner och hälsa på mig i butiken så kan jag berätta mer om dem, och många andra. :-)

Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson
Karin Alfredssons efterlängtade comeback är en gripande roman om mäns våld mot kvinnor, om orättvisor, systerskap - och häxeri. Efter flera år som biståndschef i södra Afrika är Karin Alfredsson äntligen tillbaka som författare. 

"Allt kommer att ordna sig. Roger är omtänksam och uppvaktande och har vigt sitt liv åt att hjälpa afrikanska kvinnor ur fattigdom. Han ser på Ellinor med en blick som säger att han vill ha henne, att hon är hans. Du kanske ska flytta med till Afrika? Rogers erbjudande blir lösningen på den ekonomiska knipa Ellinor har hamnat i. Hon lämnar frisörsalongen och Stockholm och flyttar med till Zambia. 

Efter ett liv i fattigdom i Lusakas slumområden får änkan Loveness ett liknande erbjudande. Siame är välklädd, snäll mot barnen och har en tjänstebostad hos svenska ambassadens biståndsråd. En riktig bostad. Med en dörr som går att låsa. Allt kommer att ordna sig. 



Vi mot er av Fredrik Backman
"Efter de fruktansvärda händelser som skakade Björnstad i första boken berättar "Vi mot er" historien om månaderna efteråt. De bästa vännerna Maya och Ana lever ut sommaren på en gömd ö och försöker lämna omvärlden bakom sig, men ingenting blir som de hoppas. 

Rivaliteten mellan Björnstad och grannstaden Hed växer till en ursinnig kamp om pengar, makt och överlevnad som exploderar när städernas hockeylag möts. Samtidigt avslöjas en ung spelares innersta hemlighet och ett helt samhälle tvingas visa vad det egentligen vill stå för."

Även om "Mormor" fortfarande är min favorit av hans romaner så är mina känslor för "Björnstad" och "Vi mot er" likvärdigt starka.
Han är en sådan odrägligt begåvad ordkonstnär. Jag sitter och läser vissa formuleringar om och om igen och bara njuter.
Bara det sätt han på ett ögonblick kan få ditt hjärta att stiga eller sjunka på ett par sidor.
 
Särskilt kapitel 41-48 borde ha tryckts inplastade (eller levererats med näsdukar) för här sprutar mina tårar stup i kvarten.
Det finns nog inget modernt svenskt författarskap som jag uppskattar mer just nu.

Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead
"Sextonåriga Cora lever som slav på en bomullsplantage i Georgia. Hon är utstött och utsatt efter att modern försvunnit, och till slut flyr hon tillsammans med Caesar som känner till en underjordisk järnväg som kan hjälpa slavar till friheten i norr. Snart får den skoningslöse slavjägaren Ridgeway upp spåret efter dem. Han kommer att jaga Cora från stat till stat och drömmer om att förgöra henne och den hemliga rörelse som gjort flykten möjlig."

Boken har hyllats som en historisk roman som äger sällsynt relevans för vår tid. I verkligheten blev ”den underjordiska järnvägen” benämningen på det nätverk av frivilliga som hjälpte slavar att fly från söder till norr, men i Colson Whiteheads roman är järnvägen en konkret underjordisk flyktväg som tar Cora till olika delar av USA i jakten på ett värdigt liv."
Kritikerhyllad och prisbelönt. En av årets kanske viktigaste romaner! 

Krokas av Elin Olofsson
"I september 1949 kommer den unga tyska kvinnan Uli Hartmann till Krokoms tågstation. På sig har hon en kappa som hon stulit av sin tidigare arbetsgivare Fru Cederstam och med sig har hon en bunt brev. Alla breven är skrivna av en Elsa Pettersson, som enligt adressen ska finnas någonstans i Krokom. Uli tänker leta reda på Elsa för att få veta vad som egentligen hände mellan henne och Ulis älskare Hansi, som deserterade och dog i Norge under kriget."
Elin Olofsson är en mästarinna på de små berättelserna. En mycket välskriven och varm roman om kärlek, medmänsklighet och uppoffran.

Ett helt liv av Robert Seethaler
Robert Seethalers "Ett helt liv" är precis vad den utger sig för att vara.
Vi får följa Andreas Egger från det han är fyra år gammal (så ok, nästan ett helt liv då ...) och kommer till en liten by i Alperna. Vi lider med honom när han behandlas illa av sin adoptivfar, gläds med honom när han träffar kärleken, gråter med honom när han förlorar den. Vi följer honom till det inte längre finns något liv att leva.
Berättelsen, skulle jag säga, är en liten kusin till John Williams fantastiska roman "Stoner". En finstämd skildring av ett vanligt liv. Ja, hur vanligt ett liv nu kan vara när man bl.a. jobbar med att bygga linbanor högt upp i bergen, eller sitter åtta år i sovjetiskt fångläger ...

Läs den. Det är stor litteratur i litet format. 


Bubblare:

Pojken som byggde egna världar av Keith Stuart
Rörande och varm feelgood, lite i Nick Hornby-anda, om föräldraskap, autism och Minecraft!

Kära Barbro av Lena Ackebo
Hur gick det för systrarna från "Världens vackraste man"? Läs vidare om Mona, fast mest om Barbro, i denna fina roman.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru
Årets Augustpristagare! 
Lika delar dystopisk framtidsvision och aktuell samhällsdebatt.

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar