söndag 17 december 2017

Spänningen är olidlig! - Johans Årsbästalista: Deckare1. 1793 av Niklas Natt och Dag
"Bellman Noir" kallar förlaget genren. Mycket passande.Det här är lite svensk "Les Misérables" (dock utan sånginsatser av Wolverine och Gladiator, tack och lov). Höglitterär historisk spänning. "Samhällets olycksbarn" möter "När lammen tystnar" ungefär.Det må skilja dem nästan 150 år åt, men det här är det bästa jag läst i genren sedan Tom Rob Smiths fantastiska Stalinrysare "Barn 44".
Svenska Deckarakademin var även de imponerade och utsåg boken till årets bästa debut!

Hela min recension hittar du här

2. Dodgers av Bill Beverly
"Utanför ett knarklangarhus i ett av Los Angeles slumkvarter står femtonårige East och håller vakt. Det är hans jobb, och han är bra på det. Pålitlig och uppmärksam. En dag går dock någonting fel, och East hinner inte varna innan polisen stormar huset och griper alla som är därinne. Verksamheten stängs ned och i stället får East ett helt annat uppdrag. Tillsammans med ett gäng andra tonårskillar, däribland hans trasslige lillebror Ty, ska han åka till Wisconsin och döda en domare. Utrustade med endast en karta, en rulle kontanter och ett vapen de egentligen inte borde ha, rullar de iväg på en roadtrip rakt in i hjärtat av Amerikas vita jordbruksdistrikt. För East, som aldrig varit utanför kvarteret där han föddes, blir det en livsavgörande resa som tvingar honom att ta reda på sanningar både om var han kommer ifrån och vem han egentligen vill vara."
Vinnare av 2016 års Golden Dagger Award, både för bästa kriminalroman och bästa debut! Det har aldrig hänt tidigare. Missa inte denna bok!

3. Annabelle av Lina Bengtsdotter
En klassisk återvändarroman i t.ex. Peter Mays Lewistrilogi, Gillans Flynns "Vassa föremål" eller i förra årets "Slutet på sommaren" av Anders de la Motte.
Att detta är Bengtsdotters första roman märks inte av alls. "Annabelle" är en mycket skickligt uppbyggd berättelse som lyckas hålla dramatiken hög rakt igenom utan blodorgier, chockeffekter eller tre sidor långa cliff-hangerkapitel ...
Vinnare av årets debutant på CrimeTime Gotland 2017.

Fler tankar om Annabelle här

4. Före fallet av Noah Hawley
"Den misslyckade konstnären Scott Burroughs brukar alltid ta färjan tillbaka till New York från Martha's Vineyard, men av en slump erbjuds han en ledig plats i den kände mediemogulen David Batemans privatjet. En kort stund efter take-off störtar planet ner i havet. Sex av passagerarna samt de tre besättningsmedlemmarna omkommer. Bara Scott och Batemans lille son, JJ, överlever."

En av årets absolut bästa översatta thrillers
 Go to gate 4 här

5. De vackra döda av Belinda Bauer
"Eve Singer är beroende av döden. Hennes karriär som kriminalreporter på TV är på väg att dala, och hon är beredd att ta till nästan vilka medel som helst för att tillfredsställa sin blodtörstiga publik.
Mördaren är också beroende av döden. Inte nog med att han fortsätter att döda. Han tillkännager dessutom sina makabra framträdanden i förväg, i syfte att visa upp döendets skönhet för världen.
När han kontaktar Eve tar hon tacksamt emot erbjudandet om att få vara först med varje nytt och blodigt spektakel. Tills hon inser att mördaren har två besattheter - och att hon är den andra ..."

Utmärkt brittisk Domestic Noir av spänningsmästarinnan Bauer. Perfekt vinterthriller för alla Gone Girl- eller Kvinnan på Tåget-älskare.

Missa inte heller någon av dessa utmärkta spänningsromaner:Höstdåd av Anders de la Motte
Öster om Avgrunden av Thomas Engström
Husdjuret av Camilla Grebe
En bror att dö för av Roslund & Thunberg
Helikopterrånet av Jonas Bonnier

// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar