torsdag 21 december 2017

I wånt to drink jår bladd - Johans årsbästalista: Skräck & Fantasy



Feberdröm av George RR Martin
"Mäktiga hjulångare flyter fram på en grumlig och febrig Mississippiflod. Bland förrädiska grund och tropiska sjukdomar lurar också långt värre faror. Ett uråldrigt släkte vampyrer livnär sig på folket längs floden, såväl fria som slavar."

Boken är för det första alldeles utmärkt historisk fiktion. Lite som en mix av Mark Twain och Anne Rice. Berättelsen utspelar sig bland de ångbåtar som åker längs Mississippi, mellan New Orleans och St. Louis, i mitten till slutet av 1800-talet.
För det andra finns det vampyrer ...

Boken har varit på väg att filmatiseras ett flertal gånger, men aldrig nått riktigt fram.
Jag tror att den skulle kunna göra sig väldigt bra som en miniserie på HBO eller Netflix.
12 avsnitt eller så av skräckfyllt drama i klibbig värme. 

"Feberdröm" är ännu ett stycke utmärkt läsning från en begåvad berättare.

Säger man hans namn tre gånger i spegeln så dyker han upp i butiken. Och vill lämna tillbaka sin Lemarchand-kub. Han har aldrig något kvitto heller den djäveln ....

Ett hjärta åt helvetet av Clive Barker
Jag kan inte nog rekommendera att ni läser denna blodiga lilla pärla i sommar (ty den är rätt liten, bara 136 sidor). Har du inte denna bok i hyllan, bredvid de andra giganterna i genren - Shelleys "Frankenstein", Stokers "Dracula" och  Lovecrafts "Call of Cthulu" t.ex. - kan du knappast med gott samvete kalla dig för skräckälskare ...
 
"Han hade begått ett misstag när han öppnade Lemarchands ask. Ett mycket förskräckligt misstag.

Frank Cottons omättliga aptit på smärtans mörka njutningar ledde honom till mysteriet med Lemarchands kub, och därifrån till en död som bara en störd själ kunde tänka ut. Men hans brors kärlekstörstande fru, Julia, har upptäckt ett sätt att återuppväcka Frank men priset blir blodigt och fruktansvärt och det kommer definitivt kosta så in i helvete."

Filmatiserad för en evighet sedan som "Hellraiser", men aldrig utgiven på svenska tidigare.



Vei av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson
"En medvetslös kvinna flyter i havet. Hon hittas av vikingar på jakt efter Jotunheim, jättarnas rike. Kvinnan heter Vei och hon blir snart indragen i ett blodigt spel mellan jättar, asagudar och människor. Vem kan hon lita på?"

Detta är storslagen, episk fantasy!
Inte för de yngre barnen må sägas (det finns både blodigt våld och ångande sex mellan pärmarna), men absolut något för dig som älskar tv-serier som Game of Thrones och/eller Vikings, nordisk mytologi (författarnas tolkning av Loke och Freja är fantastisk!), Tolkien, Ursula K. Le Guin och magiska Marvelfilmer. Men även för dig som, likt mig, under de senaste trettio åren förtrollats av graphic novels (eller säger vi grafiska romaner nu?) som t.ex. Neil Gaimans "Sandman" eller Bill Willinghams "Fables".
Jag är tokförtjust i Johnssons illustrationer!
De påminner mig bitvis om min gamle, nu tyvärr bortgångne, favorit Steve Dillons (Hellblazer, Preacher bl.a.) rena tecknarstil.

Del två utkommer hösten 2018. Det är alldeles för långt bort!
Sätt fart! Teckna och skriv så pennorna glöder!


Hemmet av Mats Strandberg
Mats Strandberg bevisar åter igen att han siktar på att bli en svensk Stephen King,
och har goda chanser att nå målet.
"Hemmet" är en klassisk, men ändå modern, skräckis av samma typ som t.ex. "The Conjuring", "Insidious" och "Sinister". De bra första delarna då alltså, inte de kackiga uppföljarna. Den här boken har alla förutsättningar att kunna bli en riktigt ryslig rulle ...

"Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan.
På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked.

Monika blir snabbt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne.
Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika och sig själva."



Spegelstaden av Justin Cronin
Så har vi då, med "Spegelstaden", nått slutet på den sex år långa, apokalyptiska resa som Justin Cronin tagit med oss på.Visst är det lite bitterljuvt?
Här har man gått i nästan fyra år och längtat efter finalen, och så har boken oskicket att bara ta slut efter en veckas läsning! 
Det är mäktigt. Episkt. Magnum Opus-ish.

Och vi får ett slut. Ett riktigt slut. Inte alltid något man kan vara säker på nuförtiden …
Oavsett de invändningar jag har haft under svitens gång så blir helhetsbetyget mycket högt.
Det har nog aldrig skrivits en bättre dystopisk skräckberättelse.
Är du en skräck- eller fantasyälskare måste du kasta dig in i den här världen.
Nu.

Bubblare:

Pojken på bron av MR Carey
Prequel till förra årets stor-zombie-favorit "Flickan med gåvorna"

För Gudinnan av Anders Fager
En gotisk kärlekshistoria. Köttig, sexuell skräck.



1 kommentar: