fredag 15 mars 2019

Trevor Noah - Frukten av ett brottVi var många som höjde på ögonbrynen när Trevor Noah dubbades till Jon Stewarts efterträdare som värd för legendariska satirnyhetsprogrammet "The Daily Show".

Vem?
En, för mig i alla fall, okänd ung standup-komiker från Sydafrika!?
Som ska fylla den store Jon Stewarts, visserligen, rätt små skor (Jon är bara 1,69, men ändå en av mina allra största idoler. Läs mer om när vi snackade lite jag och han här ...)?

En snubbe som bara varit med i programmet två gånger?!
Varför inte briljanta Samantha Bee, coola Jessica Williams eller kvicktänkte Jordan Klepper (nu när de uppenbara arvtagarna Stephen Colbert och John Oliver redan gått vidare till egna succéshower)?

Trevor Noah föddes i Sydafrika 1984, son till en Schweizisk-tysk vit man och en svart kvinna.
Biiig No No under apartheid, då olika raser inte tilläts hoppa i säng med varandra. Som ljushyad blandras var Trevor alltså "Born a Crime", eller "Frukten av ett brott" - som hans bok heter i svensk översättning.

Trevor och mamma Patricia ca 1986, Johannesburg

Boken är en samling berättelser om hans uppväxt i det segregerade Johannesburg, mer än en regelrätt självbiografi.
Vissa av texterna är skakande och skrämmande, vissa hjärtvärmande och rörande, andra så roliga att man ligger och skrattar högt rakt ut på badhandduken och skrämmer de andra semesterfirarna på Falsterbo strandbad
I alla fall var det så i mitt fall.
Lokala avvikelser kan eventuellt förekomma. :-)

En stor del av boken berättar Trevors mammas historia - Patricia Nombuyiselo Noah.
En stark och orädd kvinna, fast besluten att rädda sin son Trevor från ett liv i ghettot.
Berättelsen berörde Oscarvinnande skådespelaren Lupita Nyong´o (känd från Black Panther, Star Wars, fick en Oscar för 12 Years a Slave) så till den milda grad att hon köpte filmrättigheterna för att själv producera och spela Patricia.

Så, vi kan konstatera att Trevors bok är riktigt jädra bra, men hur går det för honom som programledare för The Daily Show då?
Jodå, riktigt bra där också - kan jag som Storkonsument av amerikansk politisk satir meddela. Trevor var kanske lite "Trevande" (ba-dum tish! :-) i början men hittade snart sin egen röst i virr-varret av tunga konkurrenter.Är han en lika slipad allround-entertainer som obegripligt begåvade Stephen Colbert?
Nja ...
Har han en lika skarp satirisk röst som John Oliver på Last Week Tonight eller Full Frontals Samantha Bee.
Inte än.
Men å andra sidan var inte Jon Stewart samma klippa av stabil pondus under sina första år i rutan heller. Det tog ett tag att bemästra konsten även för honom.

Trevor med Johans idol, Jon Stewart.

Trevor är på god väg dit. Han ligger absolut på samma nivå som gelikarna Seth Meyers, Bill Maher, Jimmy Kimmel och Conan O´Brien. Är redan långt bättre än inställsamme Jimmy Fallon och enformige James "Carpool-Karaoke" Corden.

Ge honom några år så slåss han om de högsta pallplatserna.
Och då kanske det blir dags att skriva en bok till! Läs denna så länge!


// Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar