måndag 19 april 2021

Boktips: “Berättelser om ditt liv” och “Utandning” av Ted Chiang


"Novellerna i Berättelser om ditt liv gestaltar människor som ställs inför det oerhörda men ännu tänkbara, utomjordingar som tar kontakt, en injektion eller ny teknik som förhöjer eller förändrar hjärnans funktioner och begränsningar."

"Misstag i det förflutna, den fria viljans vara eller icke vara och möjligheten till en andra chans. I nio förunderliga, originella och provokativa noveller tar den amerikanske författaren Ted Chiang sig an några av mänsklighetens mest grundläggande frågeställningar. Utandning tar både vetenskap och berättande på största allvar och söker efter nya svar på frågan: Vad innebär det att vara människa?"

Berättelser om ditt liv” och “Utandning” är två novellsamlingar av den fantastiske science fiction-författaren Ted Chiang. Varje novell kan liknas vid ett filosofiskt tankeexperiment och berör djupa ämnen - allt från tidsresande, fri vilja och moral till avancerad teknik som t.ex. AI och dess påverkan på vårt samhälle. Trots de väldigt komplexa frågorna så är det lätt att följa med, och man dras in i karaktärernas historia. Chiang skriver otroligt bra och det märks att han är påläst.

I båda böckerna ingår ett kapitel där Chiang kort berättar om hur han skapat och tänkt kring varje novell, vilket i sig självt är väldigt intressant och inspirerande för den som själv vill skriva.
Brännhet rekommendation för livlig tankeverksamhet och roliga diskussioner.
Passar bl.a. den som är intresserad av filosofiska spörsmål i fiktion-format.
// Sandra, Akademibokhandeln Landskrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar