måndag 20 juni 2022

Bokhandlarnas sommarpockettips!


Då var det åter dags för Killbergs bokhandlare att tipsa om sommarens bästa pocketläsning!
Först ut är gänget från vår butik på Stortorget i Helsingborg!



”Att överleva en sommar” av Camilla Prell-Weichl

Det här är en oerhört suggestiv och tankeväckande berättelse, där barnrösten och barnperspektivet är så välskrivet och trovärdigt att den ger berättelsen en stark känsla av närvaro - man befinner sig verkligen här och nu. Flickan Michelle, som är berättaren, tillbringar en sommar hos en fosterfamilj, Irma och Henrik, eftersom hennes egen familj är trasig och tillfälligt olämplig. Hos fosterfamiljen är allting vackert, drömskt och nästintill perfekt - på ytan - men under ytan anar man ett mörker och en dold sorg. Och likt omslagets två flätor - den ena perfekt och den andra under upplösning - är Camilla Prell-Weichl fenomenal på att fläta samman de ljusa, luftiga sommardagarna med det underliggande, tyngre mörkret som ständigt anas under veckorna hemma hos Irma och Henrik. Resultatet blir en känsla av att man går precis bakom Michelle och följer och uppfattar allt som sker via hennes syn, hörsel och tankar. Så bra helt enkelt!  

Fler fantastiska tips i samma anda: "Vinternoveller" av Ingvild H Rishøi och "Det tredje ljuset" av Claire Keegan.

 // Silja, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg


*****************************


 "När bergen sjunger" av Nguyen Phan Que Mai

En starkt berörande och gripande roman om krigets fasor, förödande konsekvenser för familjerelationer i generationer, men även om beslutsamhet, glädje och hoppets stora kraft. Genom två kvinnoöden, en flicka och hennes mormor, får man en oförglömlig resa genom Vietnams smärtsamma 1900-talshistoria. Från tiden som fransk koloni, den stora svälten på 40-talet, Japans ockupation under andra världskriget, jordreformen på 50-talet, uppdelningen i Nord- och Syd, Vietnamkriget på 60-70-talet och fram till våra dagar. 

En fantastisk historielektion som är briljant, sorgligt och vackert skriven!

 // Yvonne, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg


*******************************




 Obehaget om kvällarna” av Marieke Lucas Rijneveld

Obehaget om kvällarna är en berättelse om en lantbrukarfamilj i sorg. Berättat av mellansystern Jas som efter att ha önskat sin storebrors död för att rädda sin favoritkanin drabbas av skuldkänslor när önskan går i uppfyllelse. Barnen lämnas ensamma med sin sorg samtidigt som korna på gården insjuknar vilket för familjen in i en ännu djupare kris.

Omskakande läsupplevelse.

Vinnare av Booker International Prize 2020.

 // Otto, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg


***********************************


 Je m'appelle Agneta” av Emma Hamberg

 Glad och livsbejakande läspärla!

"Alla människor kan tydligen delas upp i färggrupper numera. Själv är jag färgen genomskinlig."

För 49 åriga Agneta känns det som om livet stagnerat. Den ena dagen är den andra lik. Äkta mannen Magnus bryr sig bara om sund kost och går klädd i cykelbyxor mest hela dagarna. De utflugna barnen kommunicerar helst via swish och jobbet på Trafikverket känns nuförtiden trist. Efter att ha läst en annons bestämmer sig Agneta för att hon har fått nog! Med en enkel biljett i sin hand lämnar hon Sverige och beger sig till Saint Carelle i Provence!

Lättsam, glad och lite galen sommarläsning!

 // Hanna, Akademibokhandeln Killbergs Helsingborg


**********************************

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar